National

Ministrul Justitiei vrea scaderea pragului electoral. Un mic cadou pentru Monica Macovei?

Publicat: 25 feb. 2016
1

Ministrul Justitiei critica legislatia electorala, pentru ca nu le da nicio sansa partidelor mici. Intr-o dezbatere cu societatea civila, Raluca Pruna s-a declarat partizana reducerii pragului electoral si organizarii localelor in doua tururi. De asemenea, ministrul Justitiei a promis ca va interveni pentru ca instantele sa nu mai depaseasca termenele la solicitarile pentru infiintarea unui nou partid.

In plin scandal intre marile partide privind alegerile locale, Raluca Pruna a subliniat ca un Parlament serios ar trebui sa permita si noilor formatiuni sa intre in viata politica.

„Nu este serioasa adoptarea unei legislatii privind partidele mici, daca in realitate acestea nu au acces in viata politica. Sunt de acord, si ca ministru si ca cetatean, ca asa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coalitie, s-a vorbit aici de coalitii, sa acceada in viata politica, cel putin in alegerile locale”, a spus Raluca Pruna, ministrul Justitiei.

Mai mult, ministrul Justitiei are si o propunere care ar ajuta partidele mici. „Sunt de acord ca pragul electoral trebuie scazut”, a mai spus Raluca Pruna.

Pozitia ministrului Justitiei e contrazisa de social-democrati. Ei resping orice modificare a legislatiei electorale acum.

„Ar trebui sa spuna ce matematica are dumneaei, sau la ce matematica s-a referit. Nu stiu ce date a avut doamna ministru. Daca aceste partide nou infiintate cu trei membri vin cu niste platforme credibile, cu oameni credibili, vin cu niste masuri concrete, fara indoiala au toate sansele”, a spus Florin Iordache, deputat PSD

Nicusor Dan, care a infiintat recent partidul „Uniunea Salvati Bucurestiul”, este unul dintre noii politicieni ce ar avea de castigat de pe urma ideilor ministrului Justitiei, dar arunca vina in ograda Guvernului, ca n-a avut curajul sa-si asume modificarea legii.

„Acest guvern care a iesit dintr-o presiune populara, nu a facut nimic ca sa corecteze aceasta stare de fapt inaintea alegerilor locale. Sunt niste declaratii politicoase, insa doamna ministru, ca parte a guvernului, ar fi trebuit sa faca mai mult si sa forteze schimbarea legii pentru ca cuvintele ei chiar sa aiba greutate”, a spus Nicusor Dan, liderul „Uniunea Salvati Bucurestiul”.

Analistul politic Andrei Taranu crede ca partidele mici au o singura solutie pentru a intra in viata politica.

„Alte partide foarte noi, numai daca se aliaza toate ar putea sa intre in Parlament. Doamna ministru are totusi un trecut politic, domnia sa a fost aproape de Monica Macovei. Si probabil partidul mic la care se gandeste domnia sa este chiar M10”, a spus Andrei Taranu, analist politic.

Legea care permite infiintarea unui partid cu trei membri a fost votata in Parlament in mai 2015, iar anul acesta este prima data cand formatiunile mici participa la alegeri.
Adauga un comentariu