National

Ministrul Justitiei: Nu voi lua masuri sub presiune; am asteptat 20 de ani, mai putem astepta 2 luni

Publicat: 13 iul. 2016
1

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a declarat miercuri, referitor la protestele detinutilor din mai multe penitenciare din tara, ca nu va lua masuri sub presiune, cerandu-le condamnatilor sa mai aiba rabdare pentru ca societatea sa poata fi consultata in legatura cu problemele din inchisori.

„Nu serveste nimanui, nici detinutilor nici societatii, escaladarea acestor tensiuni. Asteptam cu totii, ca societate, solutii de mai bine de 20 de ani. Inteleg nerabdarea, ii asigur ca lucram la aceste solutii. Exista o responsabilitate a intregii societati, a Guvernului, a mea ca ministru, a Parlamentului si a publicului, care trebuie sa fie informat corect si nepartinitor si trebuie sa fie consultat. Escaladarea tensiunii in penitenciare nu va genera adoptarea de masuri grabite. Nu voi adopta nicio masura sub presiune. Avem nevoie de masuri bune. Daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni ca sa consultam intreaga societate romaneasca. Ii rog (n.r pe detinuti) sa aiba putina rabdare sa putem face aceasta dezbatere si consultare. Scopul este un pachet de masuri care va fi pus pe masa Parlamentului in sesiunea de toamna”, a spus Raluca Pruna, ministrul Justitiei, intr-o declaratie de presa.

Ministrul Justitiei a facut precizarile in conditiile in care Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat miercuri ca sunt revolte in opt din cele 45 de inchisori din tara.

„Am luat la cunostinta de evenimentele recente din mai multe penitenciare. Potrivit datelor ANP in opt din 45 de penitenciare exista evenimente tensionate, intre timp fiind si alte unitati de penitenciar, Tulcea, spre exemplu, care s-au alaturat”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Justitiei a precizat ca a avut discutii cu mai multi detinuti si ca stie care sunt problemele acestora. Raluca Pruna a precizat ca la preluarea mandatului a „mostenit” o serie de documenta, fara nicio masura concreta, referitoare la situatia din penitenciare, mentionand ca acestea sunt probleme „restante” ale sistemului judiciare.

„Am spus public ca exista alternative la detentie. Probatiunea este o solutie. Am suplimentat numarul de posturi, am reusit prin ordonanta de urgenta privind drepturile salariale sa asigur o crestere salariala pentru colegii din probatiune. Vom lansa in a doua parte a lunii iulie o dezbatere privind problemele din penitenciare”, a mai declarat Raluca Pruna.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat miercuri ca din cele 45 de unitati de detentie din Romania, in opt s-au inregistrat proteste ale detinutilor, manifestari violente existand la Penitenciarul Botosani, in restul inchisorilor condamnatii protestand prin refuzul hranei. Celelalte unitati la care s-au inregistrat revolte sunt Penitenciarul Iasi unde 480 de detinuti au refuzat hrana, Poarta Alba 50 de persoane condamnate au protesand in aceeasi maniera. La inchisoarea din Miercurea Ciuc 81 de detinuti au refuzat masa, iar la Vaslui 43. La Braila noua detinuti au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul.

Intre timp, s-au inregistrat proteste in alte doua unitati de penitenciar, Tulcea si Bistrita.
Adauga un comentariu