National

Ministerul Mediului: Autovehiculele dobandite prin partaj vor plati timbrul de mediu

Publicat: 31 iul. 2013
1

Autovehiculele dobandite prin partaj nu mai sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, tocmai pentru a evita situatiile abuzive, a anuntat, astazi, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Conform sursei citate, in cadrul sedintei de Guvern din data de 30 iulie 2013 a fost aprobata Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, in care este prevazuta si modificarea articolului 8 si a articolului 15 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, scrie Agerpres.

Astfel, articolul 8 se abroga, iar la articolul 15, alineatul (1) si (3) se modifica si prevede ca pentru achizitionarea de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet.

Totodata, „criteriile de eligibilitate, modelul ecotichetului prevazut la alin. (1), modalitatea de utilizare, precum si metodologia de finantare, se stabilesc prin Ghid de finantare a Programului aprobat prin ordin al ministrului mediului si schimbarilor climatice”.

In prezent, conform prevederilor legale privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobandite prin partaj.

Ministerul de resort considera ca, in acest fel, s-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia co-proprietarii facand partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv.

„Prin urmare, prin aplicarea exceptiei prevazuta la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor), se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, mentioneaza MMSC.

Incasarile din timbrul de mediu s-au cifrat, in primul trimestru al anului, la 65 de milioane de lei, respectiv jumatate din totalul raportat (132 milioane lei), care include si banii din taxa veche.

In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro4 si Euro3. Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro1 si Euro2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit Rovanei Plumb, ‘emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor care merg cu motorina’.

Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru acest an sunt estimate incasari din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei, comparativ cu anul 2012, in timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va fi de 400 milioane lei.

Tags:Adauga un comentariu