Eveniment-Social

Ministerul Educatiei desfiinteaza sindicatele din invatamantul iesean

Publicat: 03 ian. 2012
1

@ Profesorii din invatamantul preuniversitar iesean acuza Ministerul Educatiei de masuri abuzive, ce vizeaza desfiintarea sindicatelor @ „Ordinul Ministrului Educatiei de la 1 noiembrie 2011, prin care s-a taiat cotizatia membrilor de sindicat de pe statul de plata, este una complet abuziva… Este o dovada ca se doreste reprimarea noastra. Mai cinstit din partea ministerului ar fi fost sa dea o lege prin care sa desfiinteze sindicatele si sa nu fie perversi”, arata Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar – filiala Iasi

Liderii celui mai important sindicat din invatamantul preuniversitar iesean se arata nemultumiti de o ultima decizie a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Potrivit acesteia, cotizatiile membrilor de sindicat nu trebuie sa mai fie retinute automat de pe statul de plata, ci fiecare membru sa achite contributia individual. „Ordinul Ministrului Educatiei de la 1 noiembrie 2011, prin care s-a taiat cotizatia membrilor de sindicat de pe statul de plata, este una complet abuziva… Este o dovada ca se doreste reprimarea noastra. Mai cinstit din partea ministerului ar fi fost sa dea o lege prin care sa desfiinteze sindicatele si sa nu fie perversi. Vreau sa arat ca in Franta, Spania, Italia sau tarile nordice, sindicatele sunt subventionate de catre stat, nu ca la noi”, arata Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitarfiliala Iasi.

Conform acestuia, prin documentul in cauza, angajatii din invatamant primesc si o lovitura financiara. „Vreau sa mai arat inca ceva: faptul ca nu se va mai permite acest lucru conduce la imposibilitatea ca un cadru didactic sa mai plateasca direct, prin sindicat, ratele la Casa de Ajutor Reciproc sau la banci. Omul va fi nevoit sa vina tocmai de la Sipote sa faca acest lucru, in conditiile in care se facea viramentul direct prin sindicatul la care era afiliat. Oricum, aceasta cotizatie era platita de fiecare membru benevol. E o dovada ca se revine la masuri guvernamentale impotriva noastra ca inainte de 1990″, a adaugat Lacusta.

De precizat ca aceasta masura nu face referire, insa, si la sindicatele din invatamantul superior. „Nu ne vizeaza si pe noi, cei din invatamantul superior. Asa cum am prevazut si in noul contract colectiv de munca, pe care il negociem in aceasta perioada, cotizatia se va retine direct de pe statul de plata”, a declarat Constantin Amihaiesei, liderul Sindicatului UNIO de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC).
Comentarii
  • Dom’ Lacusta ti-a scapat o minciunica mare, cum ca acele contributii sunt benevole. Esti membru de sindicat , ti se ia *%, nu esti membru, ti se opreste *,5%. Deci, vrei, nu vrei, banutul tot ti se ia. Eu zic ca ordinul e bun, mai putine vilute si lideri cu fatuci prin ele (stie dansul domnul Isvoranu la ce ma refer)

  • Este o masura f.f. buna.Timp de peste 35 de ani am fost obligata sa platesc cotizatia de sindicat si niciodata nu am avut vreun ajutor din partea lor;nici macar bilete de odihna /tratament;mai mult, dupa *9*9 cand am vrut sa nu mai platesc acea cotizatie,mi s*a spus ca sunt obligata sa olatesc un anume procent.Bravo Funeriu!

  • Eu nu mai dau nici un leu la sindicat! ** % pe luna pentru ce ? Da ce sunt Crucea Rosie? Oricum ni se luau banutii degeaba! Sa mearga domnii lideri in strainatate la perfectionare in statele mentionate in articol(Franta, statele nordice) nu degeaba le tine minte domnul lider!

  • Pentru „profesorii” care il lauda in comentarii pe Funeriu si se bucura ca s-ar putea desfiinta sindicatele: Foarte bine, lingeti-l in c.. pe Funeriu, ca maine-poimaine o sa va puna si la maturat strazile, conform… fisei postului, ca si asa nu munciti destul! Sa vad atunci cui o sa va mai plangeti!
    A, da, si ce treaba mai are Isvoranu cu sindicatul? Sau voi nu ati aflat ca individul a fost dat jos?

  • Tu cel ce te semnezi „profesor” mănânci kăkat că aşa eşti învăţat. De unde atâta vehemenţă din partea ta impotriva sindicatelor, portocaliule ? Ceia ce ti se retine tie este o taxa pentru persoanele din familia ta care fac trotuarul.

  • Lacusta, ai muncit vreo ora in viata ta? Bai baiatule este pamint la tara de lucrat tot inainte. Mai scuteste-ne de aerele tale de sindicalist.

  • De ce nu spuneti, mă, ca muriţi de foame cu sapte – nouă sute RON pe lună, fir-aţi ai dreacu să fiţi de frustraţi. De ce n-aveţi curaj să spuneţi că n-aveţi bani de PÂINE, căldură etc. De ce tăceţi, mă dobitocilor? De ce şi pe cine mai votaţi, mă? De ce mai existaţi, pârliţilor?

Adauga un comentariu