National

Ministerul Economiei vrea demararea exploatarii de aur de la Rosia Montana

Publicat: 08 sept. 2011
1
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat astazi ca institutia doreste exploatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana, dar RMGC, companie care vrea sa deruleze acest proiect, trebuie sa obtina autorizatia de mediu, potrivit Mediafax.
„Ministerul Economiei doreste exploatarea la Rosia Montana. RMGC trebuie sa isi ia autorizatia de mediu, problema este acum la Ministerul Mediului. Apoi vom vedea exploatarea in sine”, a adaugat Stafie.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti ca „Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata” , si ca daca un stat acorda o licenta in 2007-2008 o face pentru ca acolo sa fie minerit cum a fost de 2.000 de ani, iar acel minerit sa corespunda celor mai inalte standarde UE.
RMGC este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.Adauga un comentariu