Actualitate

Miliardarul de la Loto a mai dat o lovitura. Nimeni nu se mai poate atinge acum de banii sai

Publicat: 29 aug. 2016
1

@ Statul a vrut sa scoata 1,3 milioane lei vechi din conturile lui Mihai Cazacu, dar judecatorii au respins cererea @ Fiscul a descoperit o serie de afaceri evazioniste la firma lui Cazacu

Mihai Cazacu, afaceristul care in anul 2008 a castigat la Loto suma de 3,8 milioane euro, isi va pastra intacta averea si asta in ciuda solicitarilor facute de Fisc, care ar fi vrut sa-i scoata la vanzare bunurile, pentru a recupera taxele si impozitele neachitate de firma acestuia. Firma se numeste Andrei Construct SRL si a dat faliment dupa ce a inregistrat datorii in suma totala de 1.332.489 lei. Pentru ca in procedura de insolventa si faliment nu s-au putut recupera banii si asta deoarece firma nu avea bunuri in patrimoniu, Fiscul a vrut sa recupereze banii din executarea averii lui Mihai Cazacu, prin procedura de „angajarea raspunderii”.

Procedura este prevazuta de legislatia privind insolventa si prevede ca administratorii firmelor care au adus prejudicii societatilor pe care le-au condus trebuie sa raspunda cu averea personala pentru acoperirea pasivului. Ori in cazul lui Cazacu, Fiscul a aratat ca acesta a folosit bunurile si creditele firmei în folosul propriu, a dispus, în interes personal, continuarea unei activitati care ducea în mod vadit persoana juridica la încetarea de plati, a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile sau nu a tinut contabilitatea în conformitate cu legea. Cu toate acestea, judecatorii au respins cererea Fiscului, pe motivul ca acuzatiile nu sunt sustinute de probe.

„Reclamantul a propus un rationament construit doar pe prezumtii, astfel: nedepunerea actelor financiare la lichidatorul judiciar si la organele în drept creeaza prezumtia ca nu a tinut contabilitatea în conformitate cu legea si ca a intentionat sa ascunda aspecte ale activitatii firmei, ceea ce naste la rândul sau prezumtia ca a desfasurat comert în interes personal si ca s-au folosit în interes propriu bunurile persoanei juridice. Prezumtiile nu au putut fi coroborate cu alte probatorii, iar constructia reclamantului nu poate fi însusita de instanta”, se arata in decizia luata recent de judecatorii ieseni.

Acuzatii de evaziune

Decizia judecatorilor este suprinzatoare, avand in vedere ca in urma unui control s-a constatat ca firma lui Cazacu a prejudiciat bugetul statului prin tot felul de afaceri evazioniste. Astfel, Fiscul a constatat ca firma lui Cazacu a facut parte din cea mai mare retea de societati evazioniste care a activat in ultimii doi ani pe raza judetului Iasi. Din aceasta retea fac parte firmele Loscarn SRL, Merival Accesorii SRL, Kalis Carn SRL din Prisecani, Tolis Best SRL din Comarna, Meridian Carn SRL si asa mai departe.

„Achizitiile înregistrate si contabilizate de SC Andrei Construct SRL în anul 2012, în suma de 2.677.229 lei, de la SC Merival Accesorii SRL, sunt fictive, nereale si au fost utilizate doar pentru a reduce baza impozabila în cazul profitului impozabil, implicit al impozitului pe profit, precum si a reducerii taxei pe valoarea adaugata la plata. Tinându-se seama si de achizitia în suma de 108.000 lei declarata în acelasi an fiscal, respectiv 2012, direct de la SC Loscarn SRL, rezulta ca SC Andrei Construct SRL are evidentiate în contabilitate achizitii fictive, nereale, în suma de 2.785.229 lei”, se arata in raportul de inspectie fiscala intocmit de Directia Regionala de Finante, in urma controlului efectuat la firma Andrei Construct SRL.

Dupa finalizarea verificarilor, mai precis la data de 17.11.2015, Directia Regionala de Finante a facut o declaratie de creanta suplimentara la dosarul de faliment al SC Andrei Construct SRL. Cu aceasta ocazie, Fiscul a transmis ca mai are de recuperat in plus de la firma lui Cazacu suma de 1.075.132 lei, reprezentând „obligatii fiscale si majorari,, stabilite în urma întocmirii raportului de inspectie fiscala nr. 105/12.05.2015 si a deciziei de impunere nr. 129/12.05.2015. Reamintim ca, dosarul in care este investigata aceasta retea de firme evazioniste, din care face parte si Andrei Construct SRL, se afla in cercetari la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice (fostul Serviciu de Investigare a Fraudelor) din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi, care efectueaza cercetari sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. De altfel, anul trecut, politistii au descins la sediile societatilor comerciale implicate si la domiciliile administratorilor, pentru a ridica documente necesare finalizarii anchetei.
Comentarii
  • Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană; iar de cea din urma sunt foarte sigur. Albert Einstein

  • Fiscul nu va avea de cistigat atit timp cit nu va face ordine printre angajati. Doar incompetenti si plini de aere sunt inspectorii fiscului

  • Fiscul I N V E N T E A Z A sume pe care le-ar „avea” de recuperat. Este o practica impamantenita de cativa ani incoace. Da bine in raportari iar Romanica inregistreaza ” cresteri” la incasarea sumelor destinate bugetului. Si asa …se ajunge sa nu fie bani la buget,se mai face un imprumut la FMI,…se mai inchide un Oltchim …ca deh…e „neperformant” ca din cauza lui nu importam si alte produse ..

    • da, inventeaza, un amic care nu avea nici o treaba cu fiscul, angajat simplu s-a trezit cu o suma de 10.500 de lei de platit… a avut proces: a pierdut, —–> executat silit, nu e nici o gluma

Adauga un comentariu