Actualitate

Miliardar iesean implicat intr-un dosar urias de frauda. Totul s-a facut cu documente false

Publicat: 24 aug. 2015
1

@ Firma acestui miliardar face parte dintr-o retea compusa din zeci de firme care au fraudat statul cu milioane de euro @ Din aceasta retea fac parte si societati comerciale patronate de cetateni straini

Desi a castigat aproape 4 milioane de euro la Loto, s-ar parea ca a vrut mai mult si a apelat chiar la unele metode ilegale pentru a obtine alte sume de bani. Un raport de control finalizat recent de Fiscul iesean arata ca firma „milionarului de la Loto” Mihai Cazacu, personaj care-si face veacul mai mult prin Targu Frumos, facea parte dintr-o mare retea de societati evazioniste care au prejudiciat statul cu sume de ordinul milioanelor de euro. De altfel, controlul Fiscului a scos la lumina faptul ca firma lui Cazacu, Andrei Construct, era una dintre piesele importante ale acestei retele evazioniste.

Prin urmare si controlul efectuat la firma Andrei Construct a dus la descoperirea unor afaceri evazioniste care au dus la prejudicierea bugetului statului cu o suma considerabila si anume 965.132 lei. Cea mai mare gaura s-a inregistrat prin sustragerea de la plata Taxei pe Valoarea Adaugata. Astfel valoarea TVA neachitata in mod legal se ridica la 668.455 lei, suma la care s-au calculat majorari in valoare de 139.431 lei si penalitati de intarziere in valoare de 100.268 lei. De asemenea, inspectia fiscala a constatat ca firma lui Cazacu s-a sustras si de la plata in mod corect a impozitului pe profit. Acest lucru a fost posibil prin inregistrarea unor cheltuieli fictive. Prejudiciul adus bugetului public prin neplata in mod corect a impozitului pe profit se ridica la 127.959 lei, suma la care au fost calculate majorari in valoare de 20.244 lei si penalitati in valoare de 19.139 lei.

Citeste si: EXCLUSIV! Mihai Cazacu, milionarul de la Loto din Targu Frumos, prins BAUT la volan! – FOTO,VIDEO

„Achizitiile inregistrate si contabilizate de SC Andrei Construct SRL in anul 2012 in suma de 2.677.229 lei de la SC Merival Accesorii SRL sunt fictive nereale si au fost utilizate doar pentru a reduce baza impozabila in cazul impozitului pe profit, precum si pentru reducerea taxei pe valoare adaugata de plata”, se arata in raportul de inspectie fiscala.

De asemenea, raportul de inspectie fiscala mai arata ca firma lui Cazacu a inregistrat achizitii fictive si de la Loscarn SRL, societate ai carei administratori sunt considerati a fi capii retelei evazioniste. Este vorba despre Loscarn SRL care are in spate un cetatean sri-lankez pe nume Sdanga Arachchiga Don Karunalal Sarath Kumala. Valoarea achizitiilor fictive realizate de SC Andrei Construct SRL de la firma Loscarn se ridica la 108.000 lei. Un calcul matematic simplu arata ca firma lui Cazacu a inregistrat achizitii fictive de la Merival Accesorii si Loscarn SRL in valoare totala de 2.785.229 lei. La Andrei Construct SRL, Cazacu este asociat impreuna cu un anume Adrian Claudiu Olariu. Societatea se afla in faliment de circa un an de zile. In cursul zilei de ieri Mihai Cazacu nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere.

Caracatita evazionista

Dosarul in care este investigata aceasta retea de firme evazioniste se afla in cercetari la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice (fostul Serviciu de Investigare a Fraudelor) din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi care efectueaza cercetari sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. De altfel, in urma cu cateva luni politistii au descins la sediile societatilor comerciale implicate si la domiciliile administratorilor pentru a ridica documente necesare finalizarii anchetei.

Citeste si: Milionarul de la Loto a intrat in faliment. Risca sa ramana pe drumuri

Majoritatea societatilor comerciale implicate aveau sediul social declarat in comunele Prisecani si Raducaneni. Firmele care au facut „afaceri” cu Cazacu, Merrival Accesorii si Loscarn au sediul in Raducaneni, respectiv Prisecani. Tot Fiscul a aratat ca numai Merrival Accesorii a prejudiciat singura statul cu suma de 3,7 milioane lei. „In perioada 2 august 2012 – 30 iunie 2013, SC Merival Accesorii SRL a inregistrat in evidenta contabila achizitii de animale (bovine) materiale de constructii, prestari servicii de la SC Loscarn SRL in valoare de 6.960.822 lei cu TVA aferenta in valoare de 1.670.597 lei. Achizitiile de bunuri si servicii inregistrate de SC Loscarn SRL au fost refacturate catre diversi clienti, iar contravaloarea a fost achitata integral in numerar pe baza de chitante. SC Loscarn SRL are comportament de firma fantoma”, se arata intr-un alt raport de control intocmit de Directia Regionala de Finante.

Pe langa firmele Loscarn si Merival Accesorii din reteaua de evaziune mai fac parte societatile Kalis Carn SRL din Prisecani, Tolis Best SRL din Comarna, Meridian Carn SRL din Prisecani toate acestea avand va obiect de activitate comertul cu animale si produse din carne. Printre persoanele implicate se mai numara o basarabeanca pe nume Foros Olesia care controla firma Kalis Carn, Ionel Iulian Luca care controla firma Tolis Best, iar la Meridian Carn administrator era un anume Constantin Crudu. De asemenea, de la firma Merival Accesorii este anchetat si Mihai Apreutesei poreclit Manea.
Comentarii
Adauga un comentariu