Mii de persoane au participat, sambata, la manifestarile religioase si culturale organizate la Biserica Sfantul Gheorghe Nou de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor, cu prilejul implinirii a 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brancoveni (1714-2014), relateaza Agerpres.
Sambata dimineata, ziua de praznuire a Sfintilor Martiri Brancoveni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) Daniel, impreuna cu alti ierarhi, a sfintit pictura noua si a binecuvantat lucrarile de la biserica Sfantul Gheorghe Nou, ctitorie brancoveneasca in care se pastreaza moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu.
Vezi si Tabara de creatie religioasa in localitatea Parcovaci
Intaistatatorul BOR a oficiat apoi Sfanta Liturghie pe un podium special amenajat langa biserica Sfantul Gheorghe Nou, inconjurat de un sobor de ierarhi romani si ierarhi delegati ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului si Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfantul Constantin Brancoveanu.
La Liturghie au participat premierul Victor Ponta, vicepremierii Gabriel Oprea si Daniel Constantin si alti ministri, care la final au sarutat moastele voievodului martir.
Vezi si SARBATOAREA SFINTILOR BRANCOVENI – Domnia pe care IORGA a numit-o „MONARHIE CULTURALA”
Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, a transmis celor prezenti la manifestari un mesaj in care a omagiat credinta voievodului martir roman.
Mesajul a fost citit, in prima si ultima parte, in limba greaca, de arhiepiscopul Grigore de Thyateira si Marea Britanie si talmacit credinciosilor de arhiepiscopului Buzaului si Vrancei, Ciprian.
‘Moartea sa muceniceasca a reprezentat pecetluirea adevaratei dragoste pentru Hristos si pentru Biserica Ortodoxa pe care a sprijinit-o cu marinimie prin nenumarate daruri si binefaceri printre care se numara zidirea de biserici, manastiri si paraclise atat in Romania, si in Sfantul Munte Athos, cat si in Constantinopol, cum ar fi Biserica Sf. Nicolae din Galata si Biserica Sf. Mucenita Paraschevi din Prikidion, intarirea prin orice mijloace a credintei crestine in vremuri dificile si apararea drept credinciosului popor al lui Dumnezeu’, se mentioneaza in mesajul patriarhului ecumenic.
Inaltul ierarh ortodox a amintit ‘legatura stransa pe care Constantin Brancoveanu a avut-o cu Scaunul Patriarhal de la Constantinopol si cu vrednicii de pomenire patriarhii ecumenici Calinic al II-lea, Dionisie al IV-lea si Calinic al III-lea, care l-au apreciat, primul conlucrand cu voievodul roman la recladirea sfintelor lacasuri, al doilea fiind cel care l-a uns ca domn al Tarii Romanesti in anul 1688, iar al treilea fiind cel care a alcatuit un canon liturgic in cinstea lui’.
El s-a declarat convins ca aceasta sarbatoare reprezinta un mijloc de intarire a credintei ortodoxe a ambelor biserici si de consolidare a legaturilor fratesti dintre acestea prin rugaciunile sfantului Constantin Brancoveanu si ale celor dimpreuna cu el.
La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Actului sinodal comemorativ la implinirea a 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brancoveni.
Duminica dimineata va avea loc o procesiune cu moastele Voievodului Martir de la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti pana la biserica Sfantul Gheorghe din incinta Ansamblului istoric brancovenesc de la Mogosoaia pentru a fi venerate de cler si credinciosi.
Racla cu moastele voievodului va ramane la biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia pana in jurul orei 15.00, cand va fi readusa la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.
In perioada 12-15 mai, la solicitarea Patriarhiei Romane, s-a a realizat cercetarea arheologica a mormantului domnitorului Constantin Brancoveanu de la biserica Sfantul Gheorghe Nou.
Sfintele moaste au fost asezate apoi, dupa o randuiala speciala, intr-o racla confectionata din argint aurit la atelierele Patriarhiei Romane.
Racla cu moastele Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu a fost purtata in pelerinaj de o delegatie a Patriarhiei Romane la cele mai importante biserici ctitorite de el in Tara Romaneasca si in Transilvania.