Eveniment-Social

Mii de pelerini au luat deja cu asalt Iasul. Moastele Sfintei Parascheva vor fi scoase astazi in curtea Mitropoliei

Publicat: 09 oct. 2016
1

@ Zeci de mii de pelerini sunt asteptati in aceste zile la Iasi, la sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva @ Moastele Cuvioasei vor fi scoase de astazi in procesiune si puse pe baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane

Credinciosi din toate colturile tarii sunt asteptati in aceasta perioada in Capitala Moldovei. De astazi se da startul oficial la hramul Cuvioasei Parascheva, sarbatoare care se va intinde pe intreg parcursul saptamanii. In toata aceasta perioada, sunt asteptati credinciosi din intreaga tara, pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste.

De altfel, inca de aseara, mii de credinciosi din zona Ilfov au venit cu autocarele pentru a se ruga la sfintele moaste. Acestia s-au inchinat Cuvioasei in interiorul Catedralei, racla urmand a fi scoasa astazi, la prima ora a diminetii, in procesiune. Moastele vor fi purtate pe umeri de un sobor de preoti si dupa un pelerinaj pe bulevardul Stefan cel Mare, vor fi reintroduse in curtea Mitropoliei.

Baldachinul pe care vor fi asezate moastele a fost impodobit inca de ieri, in asteptarea pelerinilor care ii vor trece pragul pentru a sta cateva minute la capataiul Sfintei Cuvioase si la cele ale Sf. Cuv. Neofit Zavoratul, aduse tocmai din Cipru. La fel ca si anul trecut, se va institui un dispozitiv de ordine pe strazile din jurul lacasului de cult. În acest sens, se va realiza pentru pelerini un culoar unic de acces, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – strada Closca – strada Petru Movila – strada Uzinei – strada Morilor – strada Ipsilanti – strada Sf. Andrei – strada Iancu Bacalu – Splai Bahlui.

„Avându-se în vedere durata mare de asteptare a pelerinilor pentru a se închina la sfintele moaste si posibilitatea ca unele persoane sa aiba probleme de natura medicala, Crucea Rosie – Filiala Judeteana Iasi va sprijini activitatea cu voluntari care vor interveni pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, se va instala un cort de prim ajutor medical, ce va fi dotat cu paturi de campanie pentru nevoile de prima urgenta, precum si un punct fix de prim ajutor amplasat în incinta Centrului Militar Zonal Iasi de pe strada Mitropoliei„, au aratat organizatorii pelerinajului.
Adauga un comentariu