@ Unii sunt bolnavi, altii sunt batrani, dar sunt purtati pe drumuri fara niciun rost @ O data la doua luni, primesc prin posta o hartie care-i obliga sa se deplaseze 30 de kilometri in alta localitate, iar daca nu o fac, sunt tinuti in intuneric @ Mii de ieseni din zeci de comune ale judetului Iasi sunt in aceasta situatie
Vinovati de aceasta situatie sunt numai reprezentantii statului care nu mai guverneaza in interesul cetatenilor, ci numai pentru a deservi politicieni si oligarhi. A fost privatizata cea mai mare companie de electricitate din Romania si de atunci, numarul consumatorilor nemultumiti a crescut exponential. Din dorinta de a creste profitul, compania E.ON, cea care a preluat SC Electrica Moldova SA, a redus numarul de salariati. Reorganizarea a inceput cu reducerea numarului de incasatori.
Restructurarea s-a facut fara nicio logica, deoarece acum, pentru consumatorii din zeci de localitati din judetul Iasi, plata facturii lunare de energie electrica a devenit un cosmar. Unii ieseni sunt nevoiti sa plateasca mai mult pentru drumul pe care il fac pana la un punct de incasare, decat ar trebui sa achite pentru factura, pentru a nu ramane pe intuneric. In aceasta situatie se afla familia Clemente, din comuna Dobrovat. Zilele trecute, familia a primit de la E.ON o factura de 10 lei. Unul dintre cele mai apropiate puncte de incasare s-ar afla undeva in localitatea Codaesti, din judetul Vaslui, la vreo 12 kilometri distanta de Dobrovat. Drumul interjudetean pana acolo este foarte prost si se ajunge greu chiar si cu o caruta. De aceea locuitorii din Dobrovat prefera sa parcurga peste 30 de kilometri pana la Iasi sa-si achite facturile.
„Ne-a venit zilele trecute factura. Avem de platit 10 lei. A venit atat de putin deoarece am platit mai mult in lunile trecute si ne-au mai scazut ce am achitat in plus. Dar sunt sigur ca daca nu platim acesti 10 lei, ne taie lumina. Trebuie sa mergem la Iasi sa o achitam. Drumul pana la Iasi ne costa 16 lei, ca este 8 lei biletul. Ar trebui sa se gandeasca si la noi politicienii acestia, sa nu ne poarte asa pe drumuri”, a spus Clemente Donose, din comuna Dobrovat.
„Imi taie lumina”
Un vecin de-al familiei, Gheorghe Bocan, a povestit ce a patit atunci cand a primit un preaviz de la E.ON, in care era avertizat ca mai are de achitat o diferenta la o factura despre care nu stia. In somatia respectiva era avertizat ca daca nu achita in cel mai scurt timp, ramane fara energie electrica.
„Mi-a venit preaviz acasa, ma avertizau ca imi taie lumina. M-am dus repede, m-am imprumutat de niste bani si m-am dus in Iasi, in centru, sa achit. Era mai bine inainte cand plateam la stat. Aveam incasator in comuna, venea si la poarta. Acum ne plimba aiurea pe drumuri”, a spus Gheorghe Bocan. O batranica in varsta de 72 de ani, Virginia Solescu, spune ca a apelat la o vecina sa-i plateasca factura la Iasi. Este in varsta si se poate deplasa cu greu chiar si cu microbuzele sau autobuzele care opereaza pe traseul judetean spre Dobrovat. „Am noroc de vecina mea. I-am dat sa-mi plateasca lumina si-mi aduce si medicamente de la Iasi. Cand se intoarce, imi aduce chitanta, fara niciun fel de problema. De fiecare data face asa”, a marturisit Virginia. In ultima perioada, primarul comunei Dobrovat a fost asaltat de sateni care i-au cerut sa faca ceva, pentru ca plata facturii de energie a devenit un cosmar. „Am trimis o adresa catre E.ON, solicitand sa deschida un punct de incasare in comuna. Am fost refuzati. Ne-au scris ca locuitorii din Dobrovat se pot duce la Codaesti sau la Iasi. Sunt peste 2.000 de case in Dobrovat. Asa isi trateaza aceasta companie 2.000 de clienti?”, a spus Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat.
A disparut si oficiul postal
Cei peste 5.000 de locuitori ai comunei Schitu Duca au fost, pana de curand, ceva mai norocosi. Aveau in comuna un oficiu postal unde puteau sa achite factura la energie. Insa Compania de Nationala Posta trece de asemenea printr-un proces de restructurare si intre timp, oficiul postal s-a desfiintat. „Inainte plateam la posta, dar acum nu se mai poate. O sa ma duc la ocazie sau o sa rog o vecina. Vad ca de la o vreme toata lumea isi bate joc de oamenii simpli de la tara. Au pus si impozite pe porc, pe vaci, vor sa ne ia si lumina”, a spus revoltata Elisabeta Diaconu, din comuna Schitu Duca.
Comuna Schitu Duca se afla la circa 25 de kilometri de municipiul Iasi. Si primarul acestei comune, Mihai Mihalace, a inceput demersurile pe langa E.ON pentru a deschide un punct de incasare. „Nu este normal ce se intampla. Nicio comuna din zona nu are un punct de incasare. Macar de s-ar infiinta un punct de incasare pentru toate comunele din aceasta zona Schitu Duca, Dobrovat, Ciortesti, Dolhesti”, a spus Mihai Mihalache.
In tot satul ala nu se gaseste unul cu acces la internet si card? sa ia cate 5 lei de la fiecare si sa plateasca facturile online.
ce solutie de rahatel ai propus tu.
primaru ala in mo0rtii lui de usalau sa se duca la partid si sa se bata pentru cei care l-au votat
Solutia este foarte simpla Paypoint
esti bou prietene. Pacat de MATA ca te-a fatat. Meriti sa fii facut din laba trimisa pe email.
daaa..shi marmota-nvelea ciocolata..stie baba ce-i pay-palu’..
cind a fost primarul la e.o.n. ar fi trebuit sa vorbesca si despre iluminatul din moldoveni( care lipseste cu desavirsire)..dar probabil ca la viitoarele alegeri..