Eveniment-Social

Mii de elevi ieseni au sustinut prima testare dura din viata lor – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 25 iun. 2013

@ Ieri, peste 7.000 mii de absolventi ieseni ai claselor a VIII-a au sustinut prima testare scrisa importanta din viata lor @ Acestia si-au incercat cunostintele la disciplina limba si literatura romana @ La iesirea din sala de examen, elevii au afirmat ca subiectele au avut un nivel de dificultate mediu @ De asemenea, doar 182 dintre candidatii inscrisi au absentat

Absolventii claselor a VIII-a au sustinut, ieri, proba scrisa la disciplina limba si literatura romana, din cadrul examenului de Evaluare Nationala. Astfel, conform datelor oficiale centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), in cele 187 de centre de examen din judetul Iasi au fost inscrisi 6.952 candidati, absenti fiind 182, rezultand o prezenta a elevilor de 97.38 la suta. „Teza s-a desfasurat in intervalul 9.00 si 11.00, fara incidente. Niciun elev nu a fost eliminat din examen. A fost extrasa varianta de subiect cu numarul X, care in ansamblu este accesibila si echilibrata, respectand exigentele curriculare pentru invatamantul gimnazial, prevederile programei de examen, precum si structura oficiala, anuntata de Centrul National de Evaluare si Examinare, din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, inca de la inceputul anului scolar 2012-2013″, a mentionat prof. Sabina Manea, purtator de cuvant al ISJ.

Candidatii, multumiti de subiecte

In acest context, cei mai multi elevi care au sustinut aceasta proba au considerat ca subiectele pe care le-au avut de rezolvat au fost usoare si se asteapta la rezultate foarte bune.
„A fost foarte usoara proba de astazi (ieri – n.r.). Subiectele avute le stiam pentru ca ele au fost date din materia pe care am studiat-o la clasa! Ma astept sa fie mai usor la matematica, pentru ca mie imi place mult aceasta disciplina”, a spus o eleva de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. De asemenea, si copiii care provin de la Scoala Gimnaziala Carmen Sylva se aratau increzatori in rezultatele pe care le vor obtine. „A fost usor, m-am descurcat si sper ca si la matematica sa fie bine. Eu deja m-am decis si dupa examene cred ca ma voi inscrie la Liceul Economic nr. 2”, a marturisit o eleva a acestei unitati. In fata acestei realitati, profesorii de limba romana apreciaza faptul ca participantii pregatiti pot obtine rezultate bune. „Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, propune ca suport un fragment in proza, extras din opera «Din durerile lumii», de Alexandru Vlahuta, cerintele vizand competente de intelegere, explorare si valorizare a textului literar, inclusiv caracterizarea unui personaj, la alegere, din fragmentul dat. Cel de-al doilea subiect, de 36 de puncte, valorifica un text non-literar extras de pe http://www.eucitesc.ro/, iar sarcinile de lucru verifica rigoarea cunostintelor de vocabular, morfologie si sintaxa dobandite in anii de gimnaziu, precum si capacitatea de a redacta o compunere narativa «relatarea unei intamplari, imaginare sau reale, petrecute in timpul unui concurs». In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie si punctuatie. Consideram ca varianta extrasa are un grad mediu de dificultate, astfel incat sa poata fi atinsa cu usurinta nota minima de cinci, in timp ce elevii cu o pregatire temeinica, serioasa, sa fie rasplatiti cu notele asteptate, criteriile de departajare la nivelul mediilor mari presupunand obisnuinte de lectura si interpretare a textelor din registre stilistice diferite”, a apreciat prof. Mihai-Cezar Zaharia, inspector de specialitate al ISJ. Maine, 27 iunie 2013, va avea loc testarea la matematica.

Vezi aici baremul la prima proba a Evaluarii Nationale

Vezi aici si subiectele la prima proba a Evaluarii Nationale
Adauga un comentariu