National

MFP vrea sa imprumute 5,45 miliarde de lei si 500 mil. euro euro de la banci, in februarie

Publicat: 29 ian. 2016
1

Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a planificat imprumuturi de 5,45 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna februarie 2016, din care 5 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 450 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Tot in februarie, MFP vrea sa atraga de la banci 500 de milioane de euro, prin obligatiuni de stat denominate in euro emise pe cinci ani. Licitatia va avea loc in data de 24 februarie.

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza doua licitatii de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de un miliard de lei fiecare, una pe 4 februarie si alta pe 15 februarie.

De asemenea, vor fi organizate cinci licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3 miliarde de lei, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.

In anul 2016, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmeaza sa fie finantat in proportie de 50% de pe piata interna si 50% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2016 denominate in lei si euro, in suma de circa 38 miliarde lei, din care circa 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat in lei si sapte miliarde lei emisiunilor denominate in euro.

De asemenea, Ministerul Finantelor are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe intr-un volum de 4,5 miliarde euro, in functie de evolutiile si oportunitatile oferite de aceste piete, tinand cont de nivelul rambursarii aferent emisiunii de euroobligatiuni emise pe pietele externe cu scadenta in iunie 2016, in valoare de 1,5 miliarde euro, precum si de necesitatea consolidarii rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.

Astfel, finantarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligatiuni in valoare de circa 3 miliarde euro si prin trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, in valoare de circa 1,5 miliarde euro.

MFP mai are in vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14-15 miliarde lei certificate de trezorerie si 34-35 miliarde lei obligatiuni benchmark.
Adauga un comentariu