Ce ziceti de strangerea de bani pe Internet, unde puteti primi donatii de la necunoscuti, care sunt de acord cu proiectele dumneavoastra.
Asa au aparut zeci de platforme, unde oricine poate sa propuna diverse afaceri. Doar anul trecut, la nivel mondial, s-au strans aproape 3 miliarde de euro prin donatii pentru idei bune.
De 10 ani, Petrut surprinde in pixeli satul traditional romanesc. Si unde arata mai bine decat in inima Maramuresului? Zona e cunoscuta si pentru ca multi locuitori de-ai sai au plecat in Franta. Banii pe care i-au trimis acasa, deloc putini, si-au pus amprenta si pe fotografiile lui Petrut Calinescu.
„Ba apare o masina straina in cadru, ba luceste nu stiu unde un balcon de inox, ba apare un castel de sticla, care nu prea se mai integra in cadrul meu idilic. Mi-am dat seama ca de fapt asta este povestea. Se transforma satul intr-un mod spectaculos”, spune Petrut Calinescu.
Asa a aparut proiectul „Mandrie si beton„. Cei care au infiintat si un site cu acelasi nume cauta finantare pe Internet ca sa scoata un album foto cu pozele adunate in ultimii 3 ani. 150 de lei este suma standard, iar donatorii vor primi cartea ilustrata, cu fotografiile satului romanesc modern.
In tara noastra functioneaza deja trei platforme de crowdfunding: multifinantare, mindfruit si crestem idei. Pe toate sunt postate idei de afaceri sau campanii sociale care pot fi finantate de cei care cred in ele.
60.000 de lei – atat spera sa adune, spre exemplu, in trei luni o companie din Cluj pentru un proiect care promite sa schimbe iluminatul cu ajutorul ledurilor.
Crowdfundingul este in voga si la straini. Cel mai cunoscut proiect, Pebble, un ceas inteligent, a adunat in cateva saptamani 10 milioane de euro, ca sa poata deveni realitate.
Prin aceeasi metoda a luat nastere si Cookoo, tot un ceas destept.
Fie ca e vorba de cazuri sociale sau gadgeturi, 3 miliarde de euro s-au adunat pe asemenea platforme anul trecut.
Sursa: Pro TV