International

Merkel, izolata la summitul ONU de la Istanbul. Cum s-a razbunat Erdogan pe cancelarul german

Publicat: 23 mai 2016
1

Angela Merkel a fost izolata la poza oficiala cu liderii prezenti la summitul umanitar mondial de la Istanbul, relateaza Bild.
 
Jurnalistii nemti au fost surprinsi neplacut atunci cand au observat ca organizatorii summitului au decis ca Merkel sa fie situata aproape de marginea grupului de lideri stransi de ONU pentru a gasi raspunsul global la crizele umanitare provocate de conflicte si de incalzirea climatica. Spre deosebire de Merkel, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost pozitionat in centrul grupului.

Erdogan si Angela Merkel au cerut luni statelor lumii, cu prilejul primului summit umanitar mondial, “sa-si asume responsabilitatile” si “sa respecte promisiunile de donatii” facute.

“Sistemul actual este insuficient (…), povara nu este purtata decat de unele tari, toata lumea trebuie sa-si asume astazi responsabilitatile”, a spus presedintele Erdogan, care a reamintit ca Turcia primeste in jur de trei milioane de refugiati, dintre care 2,7 milioane de sirieni.

“Nevoile cresc in fiecare zi, dar resursele nu urmeaza automat”, a adaugat seful statului turc, acuzand faptul ca “anumiti membri ai comunitatii internationale nu isi respecta responsabilitatile”.

La randul ei, cancelarul german Angela Merkel a cerut sa nu se mai faca promisiuni de donatii care nu se respecta, estimand ca este nevoie de un “sistem fiabil” pentru a garanta finantarea proiectelor. “Foarte adesea se fac promisiuni de donatii, dar apoi banii nu ajung pentru a fi folositi la proiecte. Asta trebuie sa inceteze”, a declarat Angela Merkel.

“Astazi avem nevoie de un sistem umanitar de ajutor functional”, a adaugat cancelarul german. Sefa guvernului federal german a acuzat si incalcarea legilor razboiului in zonele de conflict. “In Siria si in alte locuri, spitalele si centrele medicale sunt bombardate, oamenii isi pierd viata”, a spus ea. Pe de alta parte, opozitia prokurda a criticat ONU pentru organizarea primului summit umanitar mondial la Istanbul, acuzandu-l pe Recep Tayyip Erdogan ca incalca drepturile omului si ca alimenteaza violentele “sectare in Siria”. “Suntem foarte preocupati de posibilitatea ca gazduirea unei reuniuni atat de critice ar putea servi regimului lui Erdogan pentru a acoperi incalcarile grosolane ale drepturilor omului si alte ilegalitati pe care le comite”, a scris Partidul democrat al poporului (CHP), intr-o scrisoare trimisa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Lideri si ONG-uri din lumea intreaga s-au intalnit la Istanbul pentru un summit inedit sub egida ONU vizand ameliorarea de maniera globala a mecanismului de raspuns la crizele umanitare provocate de conflicte si de incalzirea climatica. Convocat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, summitul de doua zile isi propune sa genereze o serie de “actiuni si angajamente concrete” pentru a ajuta tarile sa se pregateasca mai bine sa infrunte crizele, sa defineasca o noua abordare pentru gestionarea deplasarilor fortate si sa garanteze surse de finantare fiabile in astfel de situatii. “Niciodata dupa Al Doilea Razboi Mondial nu au fost fortate atatea persoane sa-si paraseasca locuintele. Suntem aici pentru a construi un viitor diferit”, a adaugat el.

Turcia si-ar putea suspenda toate acordurile cu UE daca aceasta va continua sa aplice “duble standarde”

Turcia si-ar putea suspenda toate acordurile cu Uniunea Europeana, inclusiv cel de uniune vamala, daca blocul comunitar va continua sa aplice “duble standarde” in negocierile cu Ankara, a avertizat luni Yigit Bulut, consilierul economic al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.  “Sa continue sa aplice duble standarde, sa continue sa nu-si respecte promisiunile fata de cetatenii turci, insa ar trebui sa stie ca, daca isi pastreaza aceasta atitudine, Turcia va adopta unele decizii foarte radicale in foarte scurt timp”, a declarat Yigit Bulut, la postul oficial TRT.

Turcia “si-ar putea revizui toate relatiile cu UE, inclusiv acordurile de uniune vamala si acordurile de readmisie a migrantilor. Europa trebuie sa-si respecte promisiunile”, a subliniat consilierul Bulut.  Potrivit cotidianului Bild de luni, care citeaza surse de la Berlin, guvernul german nu se asteapta ca Turcia sa obtina din partea Uniunii Europene scutirea de vize pentru cetatenii sai inainte de 2017, estimand ca Ankara nu va indeplini in acest an criteriile stabilite de Uniune.

David Cameron: Turcii vor adera la UE in anul 3000
„Va fi nevoie de zeci de ani” pana cand Turcia va adera eventual la Uniunea Europeana, a declarat duminica premierul britanic David Cameron, intr-o reactie fata de temerile sustinatorilor Brexit care agita pericolul unui nou val de imigratie spre Regatul Unit, relateaza AFP. „Va fi nevoie de zeci de ani pana cand ne vom afla in fata acestei eventualitati. Turcia si-a depus candidatura in 1987”, a amintit David Cameron intr-un interviu pentru ITV, estimand „ca in ritmul in care avanseaza lucrurile, va trebui sa se astepte pana in anul 3000 pana cand vom vedea Turcia aderata la Uniunea Europeana”.

Cameron, care militeaza pentru mentinerea Regatului Unit in UE, a raspuns astfel sustinatorilor Brexit, care cu o luna inaintea referendumului din 23 iunie au plasat aderarea Turciei la UE in centrul dezbaterilor. “12 milioane de turci spun ca vor sa vina in Regatul Unit” si acestia sunt “in esenta, someri si studenti” titra in acest context Sunday Express, un tabloid apropiat partidului Ukip antiimigratie.
Comentarii
Adauga un comentariu