Europa se afla ‘intr-o situatie nedemna’ de ea in privinta crizei imigratiei, a declarat marti cancelarul german Angela Merkel, intr-un dialog cu cetatenii, in timp ce Berlinul a anuntat ca inceteaza sa-i mai trimita pe solicitantii de azil sirieni spre punctul lor de intrare in Uniunea Europeana, suspendand practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare.
„Europa este intr-o situatie nedemna de ea, trebuie pur si simplu s-o spunem”, a declarat Merkel, in cadrul unei intalniri transmise pe internet cu cetateni la Duisburg–Marxloh, un cartier din Duisburg, oras industrial si minier din regiunea Ruhr, unde traieste o importanta comunitate de imigranti.
„Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania si Kosovo nu sunt tari unde sa existe pentru moment razboi civil„, a adaugat Merkel.
„Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizati in mod echitabil in Europa”, a subliniat cancelarul german.
„O tara ca Germania, mai puternica economic decat alte tari, trebuie sa ia o parte mai mare, insa trei sau patru tari din 28 nu-si pot asuma doar ele aceasta sarcina: nu aceasta este Uniunea Europeana pe care ne-o dorim”, a mai spus Merkel.
Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitari de azil in 2015, de patru ori mai multe decat anul trecut, o situatie in fata careia intampina mari dificultati.
Citeste si Europa criticata de ONU in criza imigrantilor
Venirea imigrantilor a starnit in acelasi timp reactii homofobe, in special in estul tarii, unde cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiati din Heidenau, unde au avut loc ciocniri violente intre politisti si militanti de extrema-dreapta. Aceasta ar fi prima sa vizita intr-un centru pentru refugiati de la inceputul crizei imigrantilor in Europa.
Pe de alta parte, Germania inceteaza sa-i mai trimita pe solicitantii de azil sirieni spre punctul lor de intrare in Uniunea Europeana, suspendand practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, a anuntat marti Biroul federal pentru imigratie si refugiati (BAMF).
„Salutam acest act de solidaritate europeana. Pentru Comisie, aceasta constituie o recunoastere a faptului ca statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lasate singure sa se ocupe de numarul mare de solicitanti de azil care incearca sa se refugieze in Europa”, a precizat, de la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.
„Este singurul caz de acest fel de care avem cunostinta printre statele membre”, a adaugat ea.
Adoptat in 2003, Regulamentul Dublin II fixeaza regulile de competenta in cadrul UE pentru analizarea solicitarilor de azil, lasand primei tari de primire grija de a trata cererile de acest fel.
Insa prin derogare, acelasi regulament prevede o ‘clauza de suveranitate’ care permite oricarui alt stat sa examineze o cerere de azil, a precizat Natasha Bertaud la Bruxelles. „Germania a utilizat aceasta clauza in peste 2.000 de situatii in acest an”, a adaugat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.