Eveniment-Social

Mergeti la medic si solicitati acest vaccin. DSP Iasi a cerut 70.000 de doze

Publicat: 11 oct. 2016
1

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi a transmis Ministerului Sanatatii necesarul de vaccin pentru imunizarea populatiei impotriva gripei de sezon. Campania de vaccinare gratuita a categoriilor de persoane care au o sensibilitate crescuta fata de aceasta boala va incepe la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie. Asta depinde de cat de repede trimite Ministerul Sanatatii dozele de vaccin antigripal.

„Anul acesta am solicitat de la minister, pentru vaccinarea populatiei impotriva gripei, un necesar de 70.000 de doze. Anul trecut am avut 30.000 de doze, care au fost administrate in totalitate. Noi speram ca la sfarsitul lunii sa primim dozele si sa incepem campania de vaccinare. Din cate stiu, licitatia pentru achizitionarea vaccinului antigripal a avut loc”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iasi.

Vor beneficia de imunizare gratuita femeile gravide, persoanele institutionalizate sau din colectivitati, varstnicii peste 65 de ani si persoanele care sufera de boli cronice, personalul din domeniul medico-sanitar. Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care se manifesta sub forma unei epidemii, în cursul lunilor de iarna. Principalele simptome ale gripei sunt: febra, dureri de cap, durerile generale, oboseala, slabiciune musculara, senzatie de epuizare, nas înfundat, dureri de gât, tuse, jena în piept. Gripa se poate transmite pe cale aeriana, respiratorie, sau prin contact direct cu persoana bolnava.

Tratamentul trebuie inceput cat mai repede, pentru a evita aparitia complicatiilor si chiar a decesului. Cea mai frecvent intalnita complicatie este pneumonia, dar pot sa apara si bronho-penumonii, insuficienta respiratorie acuta, convulsii, encefalita. Virusul gripal determina o scadere a rezistentei organismului, determinand de multe ori aparitia suprainfectiilor. 
Adauga un comentariu