National

Mere din Polonia versus mere romanesti. Pariul polonezilor s-a dovedit castigator

Publicat: 18 oct. 2015
1

In vreme ce Romania intentioneaza sa introduca o lege care sa-i protejeze pe producatorii agricoli locali, Polonia, unul din cei mai importanti jucatori pe piata europeana, se bazeaza pe competitivitatea produselor. Pariul polonezilor s-a dovedit castigator.

“Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu poate controla distributia produselor agro-alimentare locale. Aceasta este distribuita in functie de cantitatea produsa si de contractele incheiate de producatori. Modul in care aceste produse sunt distribuite depinde de caracteristicile fiecarui produs si de metodele traditionale pentru realizarea productiei.

De aceea, unele produse sunt distribuite numai in magazinele locale, in vreme ce altele ajung in retelele marilor magazine”, a precizat Witold Katner, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Polonia.

Conform datelor statistice, anul trecut Polonia a exportat carne de porc, de vita si de pui in valoare totala de 3 miliarde de euro. Valoarea exporturilor de carne de porc a fost de 704,5 milioane de euro, in vreme ce importurile s-au ridicat la 1,25 miliarde de euro. De asemenea, a exportat produse lactate in valoare de 1,8 miliarde de euro si a importat de 707 milioane de euro.

Valoarea exporturilor de ciocolata si alte produse ce contin cacao s-a ridicat la 1 miliard de euro, Romania cumparand de 26,2 milioane de euro, iar a importurilor de 451,3 milioane de euro. Anul trecut am cheltuit 12,4 milioane de euro pentru a aduce mere din Polonia, valoarea totala a exporturilor poloneze de mere fiind de 351 milioane de euro.

111 milioane de euro aloca UE pentru ca producatorii comunitari sa gaseasca piete noi in afara UE, dar si pentru promovarea produselor agricole in interiorul spatiului comunitar.
Adauga un comentariu