Actualitate

Medicul primar cu vechime de peste 20 ani va primi 914 lei la salariu. Vezi cat vor primi ceilalti doctori

Publicat: 09 iun. 2016
1

@ De la 1 august 2016, personalul medical din sistemul sanitar va beneficia de o noua majorare salariala @ Cresterea salariala se aplica si pentru personalul tehnic, economic, socio-administrativ din unitatile medicale

De la 1 august 2016, personalul medical din sistemul sanitar primeste o noua majorare salariala. Lefurile personalului TESA, angajatilor din sistemul de asistenta sociala raman neschimbate. Conform reprezentantilor salariatilor din unitatile medicale, majorarea salariala este modica. In schimb, s-au corectat acele inechitati salariale care existau de ani de zile.

De exemplu, inainte de aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru salarizarea in sistemul public, aprobata in sedinta de Guvern din 8 iunie 2016, o infirmiera debutanta avea acelasi salariu de baza, 1.250 lei, ca al unei infirmiere cu 20 de ani vechime. Noul act normativ clarifica aceasta situatie si astfel de anomalii au fost inlaturate. Ordonanta prevede cresterea salariilor de baza. Pentru medicii rezidenti s-a majorat plafonul de la care se acorda bursa de rezident pana la 4.749 lei, iar valoarea lunara a bursei a fost mentinuta la 670 lei.

In ceea ce priveste personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar, salariile de baza au fost stabilite pe functii, grade, trepte profesionale si gradatii diferentiate pe unitati clinice, neclinice, servicii de ambulanta si strucuturi de primire urgente, anatomie patologica si medicina legala. Prin cresterea salariilor de baza se urmareste stimularea ocuparii posturilor in unitatile in care exista deficit de personal, cum ar fi sectiile sau compartimentele cu paturi de anestezie si terapie intensiva, transport neonatal.

Personalul din sectiile mentionate va fi inclus in serviciile de ambulanta si compartimentele de primire urgenta si va primi un salariu de baza mai mare. Conform OUG, un medic primar cu gradatia 5 (peste 20 de ani vechime) va beneficia de o crestere salariala de 914 lei, un medic specialist cu gradatia 5 va avea o crestere de 557 lei. Un medic rezident anul intai primeste de la 1 august 2016 o crestere de 312 lei, medicul rezident anul III va beneficia de 294 lei, iar cei de anii VI-VII vor obtine o crestere de 746 lei. Garzile efectuate în afara orelor de program de personalul medical cu pregatire superioara vor fi reglementate pe baza unui contract separat.

„Aceasta ordonanta nu aduce niste cresteri salariale spectaculoase. OUG vine si corecteaza niste inechitati. O infirmiera debutanta va avea un salariu de baza de 1250 lei, iar una cu peste 20 de ani vechime va avea de la 1 august 1700 lei. Inainte nu exista nicio diferenta. Cresterea este diferentiata si in ceea ce priveste spitalele clinice si cele neclinice. La asistentii medicali, cresterea va fi intre 200 si 300 lei. Pentru personalul TESA si angajatii din sistemul de asistenta sociala nu s-a facut nicio corectie. Speram ca aceasta categorie sa beneficieze de o crestere salariala in toamna, cand se va schimba tot sistemul de salarizare al bugetarilor”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.
Adauga un comentariu