@ A pregatit ani de-a randul generatii intregi de studenti care au devenit profesionisti desavarsiti @ A realizat interventii chirurgicale unicat, care vor ramane in istoria medicinei iesene @ „Evident ca reprezenta o personalitate a lumii medicale, era un formator de personalitati si de specialisti in Chirurgia Generala”, a declarat conf. dr. Nicolae Danila
Lumea medicala din Iasi continua sa fie in doliu. Dupa ce in urma cu o saptamana, distinsul medic prof. dr. Georgeta Datcu a trecut in nefiinta, rapusa de o boala necrutatoare, in data de 15 august, un alt medic iesean a parasit aceasta lume. Este vorba despre distinsul prof. univ. dr. Constantin Plesa, cunoscut medic chirurg din Iasi, care a lasat in urma dumnealui o avere imensa medicinei iesene si nu numai.
Constantin Plesa a fost medic in Clinicile I si III Chirurgie ale Spitalului Sf. Spiridon din Iasi si profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”. Si-a desavarsit activitatea in tinerete in Clinica III Chirurgie, a ocupat functia de sef de sectie a Clinicii I Chirurgie. Aceasta functie a detinut-o in perioada 1998/2005. „O asemenea functie nu o poate ocupa oricine, evident ca reprezenta o personalitate a lumii medicale pentru ca pentru a fi sef de clinica de serviciu chirurgical nu trebuie doar sa fii un profesonist desavarsit, dar fiind si cadru didactic universitar trebuie sa fii si un formator de personalitati, de specialisti in Chirurgia Generala, activata de o deosebita responsabilitate. Intamplarea a facut sa lucrez nemijlocit cu el chiar dinainte de a veni in Clinica I Chirurgie, pe vremea cand activa in cadrul Clinicii III si practica Chirurgia Vasculara, pe atunci eram medic intern”, a declarat conf. dr. Nicolae Danila, seful clinicii I de Chirurgie Generala din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.
Prof. dr. Constantin Plesa a fost o personalitate preocupata mereu de lucruri noi, lucru care s-a reflectat in domeniile chirurgicale pe care le-a abordat. Constatin Plesa si-a inceput activitatea in domeniul chirurgiei vasculare sub indrumarea prof. dr. Mihaiel Diaconescu. In acele vremuri conditiile in care se realizau interventiile medicale erau mult mai grele, iar harul medicului era pus in evidenta mult mai mult decat astazi, intr-o era a tehnologiei.
Importante publicatii vor ramane mostenire viitorilor medici
Chiar daca nu au fost facute publice multe dintre ele, interventiile cu o dificultate deosebita, de multe ori unicat, erau facute de catre prof. dr. Constantin Plesa chiar din momentul in care a venit la spital, iar amprenta lui s-a materializat prin cresterea anvergurii activitatii chirurgicale. Domeniul de specialitate al prof. dr. Constantin Plesa l-a reprezentat Chirurgia Esofagului, iar in perioada in care a fost seful Clinicii I Chirurgie a realizat un Centru de Cercetare si Excelenta in ceea ce priveste Chirurgia Esofagiana. Multi dintre cei care l-au cunoscut ii vor simti lipsa si cu siguranta este o pierdere pentru viitorii medici.
Citeste si: EXCLUSIV! Doliu in lumea medicala din Iasi! A murit un mare profesor
„A fost o persoana iubita de colaboratori, cei care au lucrat cu dumnealui ii vor simti cu siguranta lipsa. Avea ceea ce ar trebui sa aiba orice chirurg si anume disponibilitatea de a raspunde afirmativ la solicitarea oricarui coleg, chiar daca era marele domn profesor, nu era nicio problema daca il solicitai. Venea si te ajuta mereu. Acesta este un aspect mai rar intalnit in ziua de astazi, in care oamenii oarecum practica un fel de individualism”, a marturisit conf. dr. Nicolae Danila. Pentru a putea completa tabloul activitatii prof. dr. Constantin Plesa, trebuie amintita activitatea publicista, printre care cele mai importante sunt Tratatele de Chirurgie Generala, de Patologie Chirurgicala, care au fost si vor fi in viitor folosite de medicii specialisti si de catre rezidenti in activitatea lor profesionala.
Marea bucurie dupa medicina: familia
In ultima parte a vietii, prof. dr. Constantin Plesa a fost alaturi de familie, de sotie, de fiica sa care este medic la Institutul de Gastroenterologie din cadrul aceluiasi spital, si de mandria familiei, nepotul dumnealui. „Avea o familie pe care a iubit-o foarte mult. Din pacate, in urma cu cativa ani, a avut necazul unui infarct, care i-a indus o stare de panica a mortii iminente si l-a rapus. Iar acum, din cauza unor complicatii care i-au agravat starea inimii, nu a mai rezistat…”, povesteste indurerat conf. dr. Nicolae Danila.
Prof. dr. Constantin Plesa s-a nascut la data de 21 mai 1932, la Târgul Bujor si a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Iasi. A lucrat in cursul anilor în Laboratorul de Anatomie si la Clinica I si III Chirurgie alaturi de alti mari profesori, a caror atitudine a continuat-o cu devotament pentru bolnavi, pentru clinica si pentru viitori medici.
Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!
O personalitate din vechea scoala de chirurgie romaneasca…Un chirurg adevarat si un om adevarat ! Tatal unei familii frumoase !Dumnezeu sa-l odihneasca ….
Sunteți atât de interesanți încât nici nu știți că se numea costică ! De morți numai de bine, Dumnezeu să-l ierte.
Sunteți atât de interesanți încât nici nu știți că se numea costică ! De morți numai de bine, Dumnezeu să-l ierte.
Dle Profesor, RIP! cursurile dvs.au fost f. practice si o placere pt noi, studentii. Condoleante familiei!