Eveniment-Social

Medicii reumatologi atrag atentia parintilor. Sanatatea copiilor este in pericol

Publicat: 09 aug. 2015
1

@ Aceste afectiuni le poate avea orice copil @ Medicii recomanda controlul medical de specialitate pentru a preveni aparitia complicatiilor

Copiii din ziua de astazi pot suferi, deseori, deformari ale articulatiilor din cauza faptului ca pozitia corpului nu este una corecta sau din cauza unor complicatii la nastere. Aceste deformari aparute in copilarie sau adolescenta se pot remedia si corecta pana la normalizare, doar daca acestia beneficiaza de tratamente profesioniste, in timp util.

Factorii aparitiei acestor afectiuni la copii pot fi multipli. La nastere, copiii pot prezenta malformatii congenitale la nivelul aparatului locomotor (picior stramb, luxatie de sold, polidactilie – mai multe degete – n.r.). In copilarie sunt frecvente fracturile si deformarile cauzate de bolile metabolice si de nutritie instalate sub forma de rahitism, diabet zaharat sau obezitate, netratate corespunzator, iar in perioada pubertatii pot aparea tulburari de crestere, tumori osoase, deformari ale coloanei vertebrale (cifoze – accentuarea curbaturii normale a coloanei vertebrale, scolioze – coloana are aspectul literei S).

Aceste afectiuni trebuie tratate in timp util

Daca nu sunt tratate la timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care copilul incearca sa adopte o pozitie corecta a corpului, duc la aparitia durerilor de spate. „Pot beneficia de recuperare cu sanse mari traumatismele suferite cu ocazia nasterilor dificile, soldate cu paralizii partiale sau totale ale membrelor, chiar si malformatiile congenitale ale membrelor si coloanei vertebrale, mai ales dupa ce s-au facut si corecturi chirurgicale”, a declarat prof. dr. Dorin Bejan, medic primar reumatolog. Corectarea deformarilor coloanei este foarte dificila, facandu-se prin gimnastica medicala, masaj terapeutic, manevre sau tractiuni la nivelul coloanei vertebrale, reflexoterapie sau fizioterapie. Acestea asigura revenirea treptata a corpului la pozitia normala, prin intarirea musculaturii toracice si a spatelui. „Chiar si bolile invalidante cu manifestari locomotorii sau neuro-psihice, cum ar fi poliartrita reumatoida juvenila, distrofiile musculare, encefalopatiile infantile, anomaliile cromozomiale, autismul, toate au metode terapeutice de ameliorare a tulburarilor motorii, de prevenire  a complicatiilor, de gasire a solutiilor compensatorii”, a mai precizat prof. dr. Dorin Bejan. 

Pentru a putea preveni aparitia acestor afectiuni, medicii recomanda ca parintii sa isi duca copiii la un control medical de specialitate macar o data pe an, iar in vacante sa faca tratamente prin miscare si sa beneficieze de factorii naturali sanogeni.




Adauga un comentariu