@ Un pacient a fost internat in stare critica la unitatea medicala ieseana, dar, din pacate, medicii nu l-au mai putut salva @ Inca trei bolnavi au ajuns la spital in ultimele zile @ Vezi ce sfaturi au au doctorii
Medicii de la Spitalul Prof. dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi erau obisnuiti cu astfel de cazuri in sezonul cald. In ultimele doua saptamani, patru ieseni au fost transportati la unitatea medicala, dintre care unul a decedat. Fracturile de coloana cervicala sunt cele mai grave, iar pacientii care prezinta si deficiente neurologice au sanse minime de supravietuire. Atunci cand maduva este strivita, nu mai exista sanse de supravietuire. Cei care scapa cu viata trebuie sa parcurga o perioada lunga de recuperare, care poate dura luni de zile si nimeni nu garanteaza ca recuperarea va fi de suta la suta. In sezonul estival se inregistreaza un numar mare de fracturi de coloana cervicala la persoanele care sar in ape de mica adancime. In aceasta perioada, iesenii care au ajuns la spital cu acest diagnostic au cazut de la inaltime, cei mai multi din copac, in timp ce executau lucrari de taiere a pomilor fructiferi.
„Este suprinzator ca ne confruntam cu astfel de cazuri in luna aprilie. Astazi (ieri- n.r.) un pacient cu fractura de coloana cervicala foarte grava a decedat. Pacientul avea 50 de ani si a cazut din copac. Acesta a fost adus la spital in stare critica, cu strivirea maduvei, paralizie totala, tulburari respiratorii grave, edem medular. La un astfel de caz, metodele terapeutice sunt epuizate. Coloana vertebrala cervicala este segmentul cel mai expus actiunii traumatice a factorilor externi în cazul unui traumatism. Jumatate dintre pacienti mor in primele ore de la internare. Tragem un semnal de alarma si sfatuim populatia sa fie extrem de atenta atunci cand executa lucrari la inaltime si sa se asigure ca nu este in pericol. Aceste fracturi sunt foarte grave, cu o perioada de recuperare de durata, acolo unde sunt sanse de supravietuire. Pentru refacerea puntilor osoase de la nivelul focarului de fractura este nevoie de peste zece saptamani. In acest timp se recomada evitarea miscarilor ample ale capului si gatului si, bineinteles, a traumatismelor de coloana cervicala”, a declarat medicul neurochirurg Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.
Acesta a precizat ca fracturile de coloana cervicala pot fi cu vertebre deplasate, dar si cu strivirea maduvei. „In situatia in care maduva este strivita, pacientul nu are sanse de supravietuire. Pentru ca se apropie vara, atragem atentia si asupra sariturilor in apa. Iesenii ar trebui sa renunte la astfel de sarituri, pentru ca exista un pericol mare de accidentare cu urmari grave sau deces. Pe perioada secetei, nivelul apelor este mult mai scazut si multe persoane nu tin seama de acest lucru si se arunca in apa. Dupa un astfel de plonjon apare si fractura de coloana cervicala”, a spus dr. Florin Gramada.
Cred ca mai periculos este sa ajungi la acest spital unde sta la panda o infectie spitaliceasca. Stiu un caz de persoana infectata aici si care au ajuns la tratament in Germania unde doctorii de acolo au pierdut 2 saptamani de tratament deoarece nu scapau de infectia luata de pacient in acest spital. Asa ca mai bine ati face ce trebuie sa nu ne inoculati fortat prin actul operator germeni de care se teme toata lumea civilizata. Asa ca mai lasati spaga si mai cumparati ce trebuie ptr a dispare infectiile.
E lesne de inteles faptul ca esti o analfabeta. Unul la mana! Doi la mana – pune mana si cere-le socoteala celor pe care i-ai votat. Medicii sunt insarcinati cu fondurile spitalelor din care ar trebui acestea dotate? Stai jos, ai 4. Emigreaza in Germania, te rog. Romania are nevoie de oameni destepti, nu de prosti! Mergi in acolo, ca aia au nevoie de mana de munca. Te vor plati si tu ai sa taci din gura, ca li se rupe de parerea ta de inculta ignoranta!