@ O echipa de medici epidemiologi s-a deplasat in localitatea respectiva, pentru a preleva probe si a depista sursa imbolnavirii @ Una dintre probe a fost trimisa spre analiza la un laborator din Bucuresti
Un copil dintr-o comuna din judetul Iasi a fost transportat in stare grava la Spitalul Sf. Maria din Iasi. Sugarul de un an si doua luni a fost internat la terapie intensiva si prognosticul medicilor privind evolutia starii de sanatate a micutului este rezervat. Copilul, din comuna ieseana Vladeni, a fost diagnosticat cu Sindrom hemolitic Uremic (SHU), o boala care a provocat mai multe imbolnaviri si un deces in judetul Arges.
La internare, copilul prezenta insuficienta renala, diaree, stare generala deteriorata. „Copilul este internat de trei zile si, deocamdata, este stabilizat. Face dializa, dar prognosticul ramane rezervat. Este internat la sectia de terapie acuti. Din analizele recoltate exista suspiciunea ca boala a fost provocata de bacteria Escherichia coli. Pentru confirmare, am trimis probele la Bucuresti. Se banuieste ca apa cu care a fost preparata hrana copilul a fost contaminata cu aceasta bacterie. In general, cele mai frecvente cazuri de imbolnavire sunt de la sursa de apa contaminata. Sa speram ca evolutia copilului va fi buna”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi.
Ancheta epidemiologica in familia copilului
Medicii epidemiologi efectueaza o ancheta pentru stabilirea cu exactitate a sursei de imbolnavire si depistarea altor cazuri din familia bebelusului. In ultima perioada, copilul a locuit la bunica sa, tot in comuna Vladeni, ancheta epidemiologica fiind extinsa si la batrana.
„Ancheta epidemiologica nu s-a finalizat. S-au recoltat probe de apa de unde se alimenteaza familia copilului. Este vorba de fantana din curte si sursa de apa publica la care este racordata familia. De asemenea, s-au recoltat probe si de la toti membrii familiei. Medicii epidemiologi au extins ancheta si la bunica copilului, pentru ca in utima perioada copilul a stat acolo. S-au luat probe de apa si din fantana de unde se aproviziona bunica. Trebuie sa depistam sursa imbolnavirii. Exista suspiciunea de E. coli si, probabil, apa este contaminata”, a declarat dr. Liviu Safie, director executiv la Directia de Sanatate Publica Iasi.
Al saptelea caz de la inceputul anului
La Spitalul Sf. Maria din Iasi mai este internat un sugar de 9 luni, din judetul Bacau, diagnosticat cu Sindrom hemolitic uremic. La internare, copilul prezenta simptome mai usoare si dupa trei zile de tratament intensiv a fost transferat pe sectia de pediatrie. „La acest copil, boala este in remisie. La pacientul de la Bacau a fost confirmata prezenta bacteriei E. coli. Starea de sanatate a copilului este buna. La internare, nu prezenta simptome severe”, a spus dr. Radu Terinte.
Ce este Sindromul hemolitic uremic
Sindromul hemolitic uremic este o afectiune severa care se caracterizeaza prin insuficienta renala progresiva, anemie. Este cea mai comuna cauza de afectare acuta a rinichiului la copilul mic. Cel mai frecvent, SHU este produs de bacteria Escherichia coli (E.coli), insa poate avea si alte cauze infectioase sau neinfectioase. Semnele si simptomele sindromului hemolitic uremic sunt: diaree, dureri abdominale, varsaturi, febra, slabiciune fizica, letargie si, in functie de evolutia bolii si amanarea tratamentului de specialitate se ajunge la scaderea cantitatii de urina sau oprirea urinatului, acumulare de lichid in tesuturi, alterarea starii de constienta, coma, icter, sange in urina.
Factorii de risc pentru infectarea cu E.coli sunt: carnea preparata termic necorespunzator, laptele nepasteurizat sau nefiert, sucurile nepasteurizate, fructele sau legumele proaspete nespalate, apele contaminate. Escherichia coli este o bacterie care exista la nivelul colonului si vaginului. Exista foarte multe tipuri de E. coli, majoritatea fiind nepatogene pentru om, dar unele pot cauza afectiuni severe. Pentru stablirea diagnosticului si tratamentului pentru SHU este nevoie de o echipa multidisciplinara formata din medic nefrolog, neurolog, hematolog si un specialist in anestezie si terapie intensiva. Fiind o boala cu etiologie infectioasa, este posibil sa apara si a alti membri ai familiei, inclusiv adulti.
Recomandarile medicilor
Fiind o boala care poate provoca complicatii grave si chiar deces in randul copiilor, medicii recomanda populatiei sa respecte o serie de masuri pentru prevenirea imbolnavirii. Iesenii sunt sfatuiti sa se spele pe maini cu apa si sapun dupa curatarea baii, schimbarea scutecelor, gestionarea prosoapelor murdare, atingerea animalelor, spalarea fructelor si legumelor inainte de consum, prepararea carnii la temperaturi inalte, consumul de lapte sau sucuri pasteurizate. De asemenea, mainile trebuie spalate dupa manipularea carnii crude si dezinfectarea suprafetelor cu care a intrat in contact.