National

Masura fara precedent care afecteaza „MASCATII”

Publicat: 21 aug. 2013
1

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a decis sa implementeze o solutie propusa de APADOR-CH, prin care fiecare gardian din trupele de interventie din inchisori – asa numitii mascati – sa poarte un ecuson vizibil cu numarul de identificare.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a decis sa implementeze o solutie propusa de APADOR-CH, prin care fiecare gardian din trupele de interventie din inchisori – asa numitii mascati – sa poarte un ecuson vizibil cu numarul de identificare.

Potrivit unui comunicat trimis de APADOR-CH, cand stiu ca pot fi identificati de detinuti, gardienii sunt inclinati sa se abtina de la abuzuri.

Masura a fost ceruta in repetate randuri de APADOR-CH, precum si de Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), cu ocazia vizitelor periodice de monitorizare a conditiilor din inchisori. Pana acum membrii trupelor de interventie aveau numerele de identificare puse doar pe spatele castii de protectie, iar in cazul unor abuzuri savarsite de unii gardieni, sub pretextul interventiilor de urgenta, nu puteau fi raportate de detinuti pentru ca nu stiau numarul de identificare al celui care ii batuse.

ANP a decis recent sa tina cont de propunerile APADOR-CH, si a stabilit ca „pe echipamentul de serviciu (dupa caz bluza, tricou, vesta multifunctionala), pe partea stanga a pieptului, respectiv pe bratul stang pe linia pieptului, se va aplica vizibil cate un ecuson de culoare neagra cu cifre de culoare alba, reprezentand numarul de ordine de pe casca de protectie, avand dimensiunile ecusonului de 10 cm lungime si 5 cm latime, iar cifrele au inaltimea de 4 cm” – se arata in raspunsul ANP la o sesizare a asociatiei, semnat de directorul general Claudiu Bejan.

APADOR-CH considera ca adoptarea acestei masuri este o dovada a deschiderii ANP si a spriritului de colaborare. Ideea unui ecuson vizibil pe pieptul sau bratele membrilor din trupele de interventii este menita sa protejeze atat personalul inchisorii, cat si pe detinuti. Prin identificarea corecta si facila a acelora care savarsesc eventuale abuzuri, pot fi trasi la raspundere mai usor, si deci pot fi prevenite viitoarele incidente.

O masura necesara la meciuri si proteste

Asociatia va continua sa faca demersuri pentru a determina introducerea unor masuri similare si in randul fortelor de ordine ale Jandarmeriei si Politiei. Ecusoanele vizibile cu numere de identificare pentru acele forte care intervin la manifestarile publice (meciuri, proteste) au fost de altfel solicitate si in anii trecuti, cu ocazia discutiilor pe marginea modificarilor la legile politiei si jandarmeriei, dar pana acum Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu a implementat aceasta masura.

Propunerea APADOR-CH, pentru ANP, face parte dintr-un proiect derulat de organizatie, de constientizare si de impulsionare a autoritatilor sa infiinteze un Mecanism National de Prevenire (MNP) a Torturii in spatiile de detinere. Aceasta este o obligatie la care tara noastra s-a angajat inca din 2009, prin ratificarea Protocolului Optional la Conventia Impotriva Torturii (OPCAT) si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002. Gasiti informatii despre proiect pe blogul APADOR-CH.
Comentarii
  • diversele o.n.g-uri ar trebui sa ajute guvernele in gasirea unor masuri de stopare a violentelor din partea persoanelor certate cu legea si cu bunul simt, nu cu diverse bariere puse fortelor de ordine.DACA NU SUNT HULIGANI, NU SUNT NICI FORTE DE ORDINE.

  • APADOR-CH e condusa de un infractor pe nume Alistar. Administratia penitenciarelor pune in pericol viata si integritatea corporala si chiar familiile celor din trupele de mascati care action
    eaza impotriva infractorilor periculosi din penitenciare. O idee proasata imbratisata rapid de cei din conducerea penitenciarelor.

Adauga un comentariu