Actualitate

Masinaria de ingropat dosare de coruptie de la DGA Iasi. Bonus de 200.000 euro si 12 hectare de teren pentru familia unui comisar de ancheta

Publicat: 12 sept. 2016

@ Primul dosar: utilaje second hand achizitionate cu fonduri europene- dosar clasat @ Al doilea dosar: subventii de un milion de euro alocate pentru intretinerea pasunii comunale, acuzatii de frauda la cheltuirea banilor- dosar clasat @ Al treilea dosar: plati nejustificate in valoare de 25 miliarde lei vechi catre o firma de constructii- dosar clasat @
O buna parte din cercetarile din aceste dosare au fost instrumentate de DGA Iasi @ Primarul care era vizat de acuzatii a retrocedat ilegal un teren de 12 hectare, care a ajuns ulterior la rudele comisarului Vasile Ungureanu, de la Directia Generala Anticoruptie

In ciuda amenintarilor care ne sunt trimise pe diferite canale, de catre unii ofiteri de la DGA Iasi, care se lauda ca ne vor „umple de dosare” sau ca ne vor purta prin justitie atat cat vor avea ei chef, continuam sa le prezentam cititorilor cotidianului BUNA ZIUA IASI aspecte absolut revoltatoare, referitoare la modul in care se deruleaza unele investigatii la aceasta institutie, care ar trebui sa deserveasca lupta anticoruptie din Romania.

Asta deoarece, dupa cele doua articole publicate saptamana trecuta, respectiv „Politisti colaboratori ai DNA, implicati intr-o frauda uriasa cu fonduri europene. Dosarul penal a fost musamalizat”, publicat in data de 5 septembrie, si cel intitulat „Exploziv! Comisarul Tibulca de la DGA si fiul sau s-au napustit pe un tanar politist. Plangerea se plimba de la o sectie la alta”, publicat pe 7 septembrie, din ce in ce mai multi oameni ne-au contactat, sa ne spuna ca au fost victimele abuzurilor acestei institutii sau ca, desi au depus o serie de plangeri in care indicau fapte de coruptie clare si cu prejudicii considerabile, sesizarile lor au fost clasate in mod nejustificat.

In numarul de astazi, prezentam modul miraculos in care un primar din judetul Iasi a reusit sa scape de toate dosarele de coruptie deschise pe numele sau, in conditiile in care rudele unuia dintre comisarii Directiei Generale Anticoruptie au fost „partenerii” acestui edil. Mai mult decat atat, acest primar a savarsit unele infractiuni in folosul rudelor comisarului DGA. Facem precizarea ca, in dosarele de coruptie pe care le vom mentiona, o buna parte din cercetari au fost facute de politisti de la DGA.

Golanii cu fonduri europene, ascunse sub pres

Vorbim despre Vasile Cretu, primarul comunei Cotnari, locul de bastina al comisarului DGA Vasile Ungureanu. Nu suntem noi cei care putem spune ca Vasile Cretu a beneficiat de protectia unor ingeri pazitori care fac parte dintre ofiterii de politie judiciara, dar putem sa remarcam unele coincidente suprinzatoare, cum ar fi cea dintre faptul ca primarul din Cotnari a scapat de toate dosarele de coruptie, in conditiile in care acest edil a savarsit o serie de infractiuni in beneficiul familiei comisarului Vasile Ungureanu, de la DGA Iasi.

Astfel, in perioada in care Cretu era cercetat, acesta savarsea o serie de infractiuni pentru ca sotia fratelui comisarului Ungureanu (cumnata) sa puna mana pe 12 hectare de teren, suprafata folosita ulterior pentru a obtine o finantare europeana de 200.000 euro. In acelasi timp, unchiul comisarului Ungureanu, Vasile V. Ungureanu, era, alaturi de Vasile Cretu, membru al Asociatiei Crescatorilor de Animale care a incasat subventii europene de circa 1 milion de euro, despre care nimeni nu stie cum s-au cheltuit.

Nu am scoate in evidenta aceste aspecte, daca nu am cunoaste faptul ca in aceste dosare de coruptie, o buna parte din cercetari au fost efectuate de DGA Iasi, unul dintre comisarii implicati fiind Catalin Tibulca. Prezentam mai departe dosarele de coruptie din care Vasile Cretu a iesit basma curata. Astfel, una dintre plangeri se referea la faptul ca in jurul anului 2009, Vasile Cretu a cumparat cu fonduri europene utilaje second hand in valoare de 250.000 euro.

Legislatia nu permite achizitia unor utilaje second hand cu fonduri europene si sa nu uitam ca pentru o asemenea fapta, Doru Teodor, patronul Teofarm, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Vasile Cretu a cheltuit 250.000 euro pentru achizitionarea unui autogreder si a unui buldoexcavator, utilaje care s-au defectat imediat ce au ajuns in curtea Primariei Cotnari. Utilajele au fost achizitionate in cadrul unui proiect in valoare de 2,5 milioane euro aprobat Primariei Cotnari. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a refuzat sa deconteze in final contravaloarea utilajelor, tocmai pentru ca erau second hand si, cu toate acestea, dosarul lui Cretu a fost clasat.

Urmatorul dosar se refera la fondurile europene in valoare de 1 milion de euro alocate de APIA pentru pasunea comunala din comuna Cotnari. Nu vom mai dezvolta acest subiect, deoarece a fost descris mai sus, dar si in articolul „Politisti colaboratori ai DNA, implicati intr-o frauda uriasa cu fonduri europene. Dosarul penal a fost musamalizat”, publicat in data de 5 septembrie. Insistam asupra faptului ca, cercetarile din acest dosar nu trebuiau efectuate de DGA Iasi, in speta de Catalin Tibulca, in conditiile in care se stia ca sunt implicate si rudele comisarului Ungureanu.

Alte dosare clasate

Un alt dosar se refera la  efectuarea unor plati nejustificate catre firme care trebuiau sa realizeze reteaua de canalizare si statie de epurare in comuna. Ilegalitatile au fost descoperite de Curtea de Conturi. „Cu referire la lucrarile de constructii-montaj si instalatii si a serviciilor de proiectare aferente obiectivului de investitii «Statie de epurare a comunei Cotnari judetul Iasi», trebuie subliniat faptul ca nu a fost condusa evidenta pe total surse de finantare a tuturor lucrarilor si nu au fost prezentate toate documentele, contracte, facturi, prin care sa justifice efectuarea de plati in valoare de 2.546.930 lei, conform datelor inscrise in procesul verbal de receptie”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Si acest dosar a fost clasat, iar cei care au formulat plangerea si-au amintit ca o parte din cercetari au fost efectuate si de DGA. O alta plangere se refera la faptul ca, Primaria Cotnari a cheltuit peste 20 de miliarde lei vechi pentru construirea unei statii de epurare care nu functioneaza. Institutiile de control au constatat ca investitia nu respecta proiectul si s-a „furat la materiale”.

„Nu exista inregistrari din care sa rezulte functionarea acestei statii de epurare. Cu privire la neconformitatile constatate, enumeram: lipsa separatorului de grasimi, linia tehnologica este defecta, lipsa caminului cu vane de inchidere pentru apa care se scurge in apele administrate de Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad (in paraie sau rauri- n.r) etc.”, se arata in raportul intocmit de o comisie de experti. De asemenea, dimensiunile bazinului sunt mult mai mici decat prevede proiectul. Cele doua bazine de epurare sunt mai mici decat prevede proiectul, adica in loc sa aiba un diametru de 10 metri, au numai 7 metri. Si acest dosar a fost clasat.

Un teren de 12 hectare, retrocedat ilegal, a ajuns la familia Ungureanu

In perioada in care era cercetat in aceste dosare de coruptie, Vasile Cretu savarsea cu mult curaj o alta serie de infractiuni, pentru retrocedarea ilegala a unui teren de 12 hectare, care a ajuns la Maria Ungureanu, cumnata lui Vasile Ungureanu. Faptul ca terenul a fost retrocedat prin savarsirea unor infractiuni a fost stabilit de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau, care l-au trimis in judecata pe Vasile Cretu, pentru ca a luat terenul de la niste oameni cinstiti si l-a retrocedat Manastirii Neamt. Dupa aceea, Manastirea Neamt a semnat cu Maria Ungureanu, cumnata lui Ungureanu, un contract de arenda pe o perioada de 30 de ani.
 
Prezentam mai jos fotocopii din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau, documentul care arata ilegalitatile savarsite in vederea retrocedarii acestui teren, dar si o fotocopie dupa contractul de arenda incheiat de Maria Ungureanu. Acest contract a fost folosit de Maria Ungureanu pentru a obtine o finantare europeana in valoare de 200.000 euro, in vederea infiintarii unei plantatii de ciresi. Maria Ungureanu urmeaza sa incaseze banii in perioada urmatoare.

Citeste si:  Dezvaluiri incendiare. Politistii colaboratori ai DNA, implicati intr-o frauda uriasa cu fonduri europene. Dosarul penal a fost musamalizat

In acest dosar, Cretu a fost trimis in judecata ca urmare a plangerii penale depuse de una dintre persoanele careia acesta i-a luat abuziv terenul, pentru a-l da Manastirii Neamt, respectiv Maria Steclaru. Mentionam ca, Manastirea Neamt nu avea dreptul sa primeasca teren in zona respectiva si, din cate se pare, nici nu avea nevoie de aceasta suprafata, avand in vedere ca ulterior l-a dat Mariei Ungureanu, pentru o perioada de 30 de ani. Publicam mai departe fragmente din rechizitoriul procurorilor din Harlau, document care arata abuzurile facute de Cretu, care a scos oamenii de pe pamanturile lor, pentru a da Manastirii Neamt o suprafata de 12 hectare.

„Cu toate acestea, desi cunostea demersurile persoanei vatamate Steclaru Maria, inculpatul Cretu Vasile, in calitate de primar al comunei Cotnari, a dispus identificarea unor suprafete de teren compacte, in vederea punerii in posesie a Manastirii Neamt. La Primaria Cotnari au fost identificate doar doua trupuri de teren, in Tarlaua Roznovanu, insumand 12,07 hectare, insa pentru a obtine suprafete compacte, au fost mutati toti proprietarii de teren din respectiva tarla, fiindu-le modificate amplasamentele topocadastrale inscrise in documentele de proprietate, respectiv in titlurile emise”, se arata in rechizitoriul procurorilor.
La comanda lui Cretu, dar si in baza unor documente semnate de acesta, oamenii simpli din Cotnari si-au pierdut terenurile, desi aveau titluri de proprietate.

„Rezulta in mod evident ca la Primaria Cotnari s-a urmarit inlaturarea din tarlaua Roznovanu a persoanei vatamate Steclaru Maria si a numitului Steclaru Gheorghe, desi in cazul acestuia exista emis titlul de proprietate din anul 2002. Mai mult decat atat, toti proprietarii de teren din respectiva tarla au suferit «deplasari» ale suprafetelor detinute catre un capat al tarlalei, pentru a se putea compacta o suprafata cat mai mare, in vederea punerii in posesie a Manastirii Neamt”, au mai aratat procurorii.

In acest dosar, judecatorii nu i-au dat inca lui Cretu o sentinta definitiva. Ghinionul lui Cretu a fost ca dosarul in care se cerceteaza acest abuz nu a mai ajuns la DGA, ci a fost instrumentat de procurorii din Harlau. In perioada respectiva, Parchetul Harlau era condus de Valentin Iordan, cel care preluase conducerea institutiei dupa incarcerarea lui Ghenadie Ciobanu, prim-procurorul care-l tinea in brate pe Cretu.

Vasile Ungureanu trece la amenintari

In ceea ce-l priveste pe Vasile Ungureanu, acesta nu a ezitat sa treaca la amenintari. In cadrul unei discutii purtate zilele trecute, cu unul dintre jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, acesta a negat faptul ca si-ar fi ajutat rudele, desi recunoaste ca au fost anchetate de colegul si prietenul sau Catalin Tibulca. „Exista justitie pentru toata lumea. Lasa ca mai vedem noi. O sa trebuiasca sa dovediti in justitie ca mi-am ajutat rudele”, a spus Vasile Ungureanu.

Citeste si:  EXPLOZIV! Comisarul Tibulca, de la DGA, si fiul sau, s-au napustit pe un tanar politist. Plangerea se plimba de la o sectie la alta

Dupa aceea, comisarul DGA a redat o discutie pe care jurnalistul a avut-o cu una dintre persoanele care au furnizat informatii cu privire la fraudele de la Primaria Cotnari. Acesta s-a referit la faptul ca, in articolul cu titlul „Politisti colaboratori ai DNA, implicati intr-o frauda uriasa cu fonduri europene. Dosarul penal a fost musamalizat” s-a inserat banuiala ca pe unul dintre tabelele care contineau numele persoanelor care au incasat fonduri europene s-ar afla si numele sau. „Doar ti-a spus femeia ca nu sunt eu pe tabelul acela”, a reprosat Ungureanu.

Jurnalistul a vorbit cu femeia numai intre 4 ochi sau la telefon. Femeia respectiva nu a vorbit niciodata cu Ungureanu. Se pune intrebarea, de unde a aflat Ungureanu de aceste discutii si daca s-a procedat conform Legii. Pentru ca avem suspiciunea unor abuzuri, vom reveni la acest subiect.

Citeste si:  Primarul comunei Cotnari a fost condamnat la inchisoare

Citeste si:  Cascadorii Rasului si coruptie la Cotnari
Comentarii
  • Tot despre cei doi oligofrenici care au facut de rusine DGA ul Iasi. Multumim B ZI ca aveti curajul sa scoateti la iveala toate netrebniciile celor 2 UNGUREANU [email protected] CATALIN dar, indreptati va cu aceste inscrisuri catre sefii lor de la Bucuresti…poate asa o sa i vedem afara din sistem

  • Ungureanu acesta este cumva fratele lui Adrian Ungureanu care este sluga lui Malauta acesta din urma fiind sluga lui Delenu? Daca da acum imi dau seama de ce sediul partidului PNL din cotnari in timpul campaniei electorale era plin cu bidoane cu vin rosu de combinat, Asta este rezultatul ca primaria nu mai poate sa serveasca interesele lui Deleanu si nici a altui patron de talie mondiala.Dar eu vreau o singura informatie ;este sau nu Adrian frate cu acest Ungureanu de la DGA? Va rog sa-mi raspundeti care detine informatia sigura.

  • Curios lucru, dintre toți corupții din sistem voi l-ați ales pe Țibulcă… Nu îmi propun să-l apăr căci e major și se descurcă, dar am o nedumerire. În acest articol văd că ați constatat faptul că a folosi în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene materiale second hand nu ar fi un lucru tocmai legal. În cazul ”traversa UE” unde voi ați primit din 2013 tot materialul plus pozele…, tăcere. Era vorba despre nea Jiji, TaiTei și implicarea directă în mușamalizare a marelui, galacticului și incoruptibilui procuror telepatist cu nuanțe patologice. Despre faptul că un anume domn din DGA Iași care a avut cândva soția șefă la ”Cinstitul Țiriac” a intervenit în mușamalizarea jenantă a unui caz (despre care voi ați scris) tot la fel, tăcere. E clar faptul că acel concurs a dat cepul la sticla cu lături, dar mai scriți și despre alți, căci marfă este…

      • Nu măi Vasilică, nu eu șterg comentariile, de acest lucru se ocupă un nene profesionist numit de către unii, administratorul site-lui. Și apropo, de unde predilecția asta de a tot folosi cuvântul ”M-ue”, ați fost cumva concepuți în gură?

  • daca aveti curaj sa incercati sa faceti dreptate in hatisul hotilor cautati sa vedeti cum s-au solutionat dosarele: Gafita Virgil cu deturnare de fonduri europene de milioane de euro si
    Taraboanta iulian cu firma demetrela care a vandut o unui boschetar la bucuresti si avea la fisc de platit un milion de euro

  • Ar trebui ca voi ziarul bzi sa faceți public acest subiect și la București, sa afle și șefii de acolo. Totuși ar trebui dați afară din sistem, sa vina alții.. Nu o sa plângă nimeni după acești indivizi. Doar asa scăpăm de corupți.,prinsi și dați afară. La Ungureanu trebuie săpat mai mult fiindcă toată lumea îl cunoaște și știe ce a făcut și cine a fost la viața lui, iar acuma sa fie comisar DGA, pare sfidare la adresa oricui.

Adauga un comentariu