Eveniment-Social

Marturii socante. O institutie de cultura a fost dinamitata de un functionar

Publicat: 24 aug. 2015
1

@ Scandal monstru intr-o institutie a Iasului @ Functionarii din institutie isi acuza superiorii de o serie de abuzuri fara precedent. Totul tine de sustragerea unor documente istorice importante care au disparut fara urma @

Acuzatii fara precedent in interiorul unei institutii publice de cultura a Iasului. Un angajat al Arhivelor Nationale Iasi isi acuza direct sefii de frauda. Arcadie Bodale, arhivar in cadrul institutiei, a sustinut ca prin 2011 Institutul de Istorie si Arheologie A.D. Xenopol” a facut doua serii de donatii ale unor anuare scoase de-a lungul timpului, numere foarte vechi, si care s-au pierdut ulterior. Practic, la nivelul Arhivelor Nationale au ajuns 64 de astfel de anuare dupa cum arata unele documente descoperite ulterior si confirmate de custodele care le-a preluat. Numai ca, sustine Bodale, in gestiune se regasesc doar 44 din aceste documente. Bodale lucreaza in institutie alaturi de sotia sa Suzana, cea care ar fi trebuit sa se ocupe de inventarierea acestor documente vechi. Conform barbatului, la mijloc ar fi inclusiv cel care conduce institutia, Florin Cintic, dar si fostul director Catalin Botosaneanu, ce nu au dorit sa faca publice toate documentele pe care le-a primit.

„Au existat vociferari din partea custodelui de a pune toate volumele la dispozitie în vederea inventarierii, apoi, refuzul acesteia de a se încheia proces-verbal de predare-primire între biblioteca si sala. Lucrurile, desi semnalate conducerii, au ramas nerezolvate, adica nu s-a semnat acel proces-verbal de predare-primire, care, probabil, e si astazi la secretariat. Prin urmare, sotia mea a reusit sa inventarieze, în format electronic, direct la sala de studiu, un numar de 34 unitati de biblioteca, anuare. Între timp, studierea dosarului bibliotecii din anul 2011, de la arhiva de cancelarie, a dus la lamurirea situatiei. Frapanta este diferenta, dintre exemplarele prezentate de custode pentru a fi inventariate, respectiv 34, si exemplarele confirmate prin aceasta adresa oficiala, adica 64”, a mentionat Bodale. Acesta isi acuza superiorii ca au musamalizat cazul. 

In schimb, conducerea Arhivelor Nationale il arata cu degetul pe Bodale, acesta fiind trecut de mai multe ori prin Comisia de Disciplina. „Sunt niste porcarii pe care le spune la adresa fostului director Catalin Botosaneanu. Chestiunea a fost elucidata de mult, nu a fost nicio frauda cu acele anuare si totul s-a lamurit de ani de zile. Dumnealui este subiectul unor anchete disciplinare, este un recidivist ce nu are ce cauta in corpul functionarilor publici. In ultimii 10 ani a avut mai multe anchete disciplinare pentru acuzatii ce s-au dovedit a fi nefondate”, a mentionat Florin Cintic, directorul Arhivelor Nationale Iasi. 
Comentarii
  • ‘…pentru acuzatii ce s-au dovedit a fi nefondate’. Daca acuzatiile sunt nefondate inseamna ca au fost facute abuzuri asupra arhivarului. Cica este recidivist!? Pai cum recidivist daca acuzatiile sunt nefondate? Ori directorul e un prostovan care foloseste cuvinte fara sa la sitie sensul.

  • Acest individ, Arcadie Bodale, cred ca are nu doar probleme de disciplina, ci si de alta natura. Cateva controale facutela etaj/mansarda ar arata ca individul trebuie sa-si ia zilnic medicamentul. Ori a uitat, ori nu vrea sa-l mai ia. Serviciul de Psihiatrie al MAI ar face bine sa initieze o verificare asupra ipochimenului.

Adauga un comentariu