Magazin

Marti 13. Iata de ce aceasta zi poate fi una nefasta

Publicat: 13 mai 2014
1
Se spune ca martea sunt trei ceasuri rele, iar daca mai este si ziua de 13, atunci superstitiosii prefera sa stea in casa sau chiar nici sa nu coboare din pat. Unul dintre posibilele izvoare ale acestei superstitii vine din timpuri stravechi. Exista credinta ca  numarul 13 aduce nenorociri intrucat la Cina cea de Taina au stat la masa 13 persoane – cei 12 apostoli si Isus, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat. O alta sursa este reprezentata de mitologia scandinava, unde 12 zei s-au adunat la masa, iar apoi a aparut si cel de-al 13-lea, cel care l-a omorat pe cel mai iubit dintre ei, Balder.
In Tarot, arta divinatorie, exista cartea denumita Moartea XIII. Desi nu este cea mai rea carte din pachet, simbolurile desenate pe ea au facut-o cea mai cunoscuta si cea mai de temut. Arcana desemnata in Tarot de cifra 13 este aceea fara nume, asociata cu „trecerea”, „descompunerea”, moartea, transmutatia, echivalente simbolic etapei de „putrefactie” din cadrul procesului alchimic. Ziua de marti are trei ceasuri rele dupa o regula din astrologia orara. In astrologie, orele nu au 60 de minute si fiecare zi incepe cu alta ora, ceasul folosind planetele si nu cifrele. Astfel, martea trei ore sunt patronate de planeta Marte, planeta considerata malefica, iar cele trei ore sunt considerate si ele rele. In restul saptamanii, sunt doar doua ore guvernate de Marte.
Romano-catolicii vad insa altfel ziua de 13. Pe 13 iunie ei il sarbatoresc pe Sfantul Antons de Padova, unul dintre cei mai iubiti sfinti ai lor. Este ziua in care se rosteste o rugaciune speciala care da posibilitatea fiecaruia de a cere un anumit dar. Funeraliile Sfantului s-au tinut intr-o zi de marti, zi in care au avut loc numeroase minuni si vindecari, asa ca aceasta a ramas ziua in care credinciosii i se roaga.
Cu toate ca numarul 13, de sine statator, este considerat de greci unul aducator de noroc, combinatia marti si data de 13 este considerata fatidica. Totul a plecat de la faptul ca intr-o  zi de marti, ce-i drept nu 13, Constantinopolul a cazut in mana otomanilor. Si nici un grec nu va demara vreun proiect intr-o zi de marti 13. Spaniolii, mexicanii si latino-americanii au „martes trece”. Si, dupa cum considera ei, martea este ziua lui Marte, zeul roman al razboiului, care aduce cu sine numai necazuri. Anticristul apare in Biblie in Capitolul al 13-lea din Apocalipsa, iar Adam, spun unii, a mancat din fructul oprit intr-o zi de marti. Si marii conducatori se temeau de ziua de 13. De exemplu, Sir Winston Churchill nu calatorea intr-o asemenea zi decat daca era absolut necesar. La fel procedau si Napoleon, Mark Twain sau Franklin Delano Roosevelt. Misiunea Apollo 13 a fost lansata la ora 13:13 si abandonata in ziua de 13 aprilie 1970. 
Cifra 13 este atribuita in anumite culturi traditionale divinitatii insasi. In calendarul mayas, anul avea 13 luni si 13 zodii. In lucrarile de numerologie cifra are proprietati purificatoare, reprezinta incercarea, suferinta si moartea, in sensul ca distruge un invelis material pentru a face trecerea la un nivel superior de existenta. In Caballa, numarul 13 este asociat Sarpelui, Dragonului, Satanei si Criminalului, dar totodata in crestinism este atribuit Fecioarei Maria, a carei menire este sa zdrobeasca teasta Satanei. Este, de asemenea, numarul eternei reintoarceri, al ciclicitatii, al spiralei, al perpetuei reinnoiri, care supune cosmosul unor permanente miscari si oscilatii. Este simbolul unei fiinte care ingenuncheaza in fata tronului divinitatii: 1 in fata lui 3. Deopotriva reprezinta manifestarea binelui sau raului generatoare de putere. 
Ziua de marti, alaturi de ziua de sambata, este considerata o zi cu trei ceasuri rele. Totul provine de la o regula folosita in astrologia orara, una din ramurile astrologiei generale. Fiecare zi este impartita in 24 de ore, dar in astrologie, lungimea orelor, denumite „ore planetare”, nu este aceeasi cu cea deja cunoscuta de 60 de minute si nu fiecare zi incepe cu aceeasi ora. Ziua, intre rasarit si apus, si noaptea, intervalul orar de la apus la rasarit, sunt impartite in cate 12 ore egale ca lungime, dar pentru ca ziua si noaptea au lungimi diferite pe parcursul anului, doar la echinoctii fiind perfect egale, cele 12 ore au dimensiuni diferite. 
De exemplu, vara, ora planetara diurna este mai lunga decat iarna, iar ora planetara nocturna este mai scurta decat iarna. Fiecare zi a saptamanii incepe la rasaritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. Ziua de marti, in acest caz, incepe la ora la care rasare Soarele, ca atare prima ora planetara a oricarei zile de marti apartine planetei Marte, care guverneaza ziua respectiva. Pe parcursul celor 24 de ore, sapte planete diferite guverneaza cate o ora, succedandu-se de mai multe ori pana la finalul zilei. Dintre cele sapte planete, Marte si Saturn sunt considerate planete malefice, a caror simbolistica nu este intotdeauna pozitiva. 
Pentru ca ziua de marti este guvernata de Marte, iar ziua de sambata de Saturn, se considera ca prima ora planetara a celor doua zile din saptamana apartine celor doua planete negative, si pe parcursul intregii zile vor mai exista si alte doua ore planetare marcate de energia celor doua planete. Marti, vor exista trei ore planetare patronate de Marte, iar sambata trei ore planetare guvernate de Saturn. In restul zilelor din saptamana vor exista cate doua ore guvernate de cele doua planete malefice, deci se poate spune ca fiecare zi din saptamana are cate doua ceasuri rele, numai ca martea si sambata exista „trei ceasuri rele”, adica trei ore planetare guvernate de cele doua planete care aduc, de regula, conflicte, neintelegeri, piedici, probleme, esecuri, potrivit romaniatv.netAdauga un comentariu