National

Mars de protest impotriva abuzurilor puterii din Basarabia

Publicat: 27 ian. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:30409;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Sambata s-a desfasurat marsul de protest organizat de PNTCD Iasi impotriva masurii abuzive a puterii politice de la Chisinau de suspendare a activitatii Partidului Popular Crestin Democrat din Rep. Moldova, singura formatiune politica de peste Prut care promoveaza o constiinta romaneasca.
Dupa ce a organizat si in urma cu o saptamana un mars de protest impotriva masurii rusificarii; taranistii au chemat iesenii sa-si exprime solidaritatea cu PPCD, la un mars de protest pe traseul Piata Unirii-Palatul Culturii. Manifestarea a inceput la orele 12, cu un comunicat rostit de Mihai Dorin, liderul PNTCD Iasi. „Masura suspendarii opozitiei politice este un gest izolat in Europa anilor nostri, deosebit de periculos pentru evolutia politica din tara vecina”, a afirmat Dorin.
Acesta a continuat prin a cere in mod public acordarea distinctiei de cetatean de onoare al orasului Iasi si, in masura in care este posibil si al celorlalte mari orase romanesti, presedintelui PPCD, Iurie Rosca. Convins de alocutiunea vehementa a presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, impotriva demersurilor radicale ale unei parti din populatia tarii referitoare procesul de unificare cu Republica Moldova, prin care seful statului indemna la prudenta, liderul taranist a inaintat o posibila solutie la masura rusificarii populatiei de peste Prut. „Vom solicita declararea romanilor din Basarabia drept minoritate nationala, pentru a beneficia de efectele legislatiei internationale referitoare la minoritati”.
Efectul principal la care se refera Mihai Dorin este obligativitatea instituirii unor scoli in care sa se predea limba romana, ca limba principala a unei minoritati nationale. Situatia exprima neputinta de a se dialoga amiabil cu puterea comunista de la Chisinau; astfel incat romanii, care reprezinta 70% din populatia Basarabiei, sa ceara statut de minoritate, pentru a obtine dreptul de a studia in scoli, in limba romana. La marsul de protest au participat peste 150 de persoane, dintre care foarte multi tineri, studenti si elevi basarabeni, insotiti de un grup consistent numeric de studenti romani. S-a repetat traseul de duminica trecuta, adica: Piata Unirii-Mitropolie-Palatul Culturii; iar evenimentul a durat in jur de o ora. Liderul taranist si-a exprimat dezamagirea ca demersul PNTCD Iasi nu a fost sustinut si de alte organizatii politice judetene, mai ales ca filiala PNL Iasi primise o invitatie de a se alatura participantilor la marsul de protest.
Marius NECULA
Adauga un comentariu