Eveniment-Social

Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Publicat: 12 aug. 2014

@ Importanti si influenti oameni cu bani ai orasului au petrecut in acest loc @ Mai mult, acestia au luat o serie de masuri care au influentat destinul a mii de cetateni! @ Nimeni nu ar crede acum, chiar daca este vorba de o zona aflata in centrul Iasului, ca totul a devenit o ruina @ Un singur lucru tradeaza faptul ca e vorba de un spatiu unic in Romania

Putini sunt cei care, la inceputul secolului al XIX-lea, s-au gandit ca acest spatiu va deveni un loc simbol pentru intreg orasul Iasi. Este vorba de o zona ce aminteste de perioada romantismului de altadata sau de clipe incarcate cu un farmec si parfum aparte. Mai mult, din datele istorice, aici aveau loc intalniri ale unora dintre cei mai importanti afaceristi si oameni politici ai vremii. Ca un blestem, in pofida acestui trecut glorios, acum totul a devenit o ruina.

Citeste si EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Povestea casei „Chateau aux Fleurs” de pe Cuza Voda

Faptul ca intreg orasul Iasi este presarat cu locuri deosebite si cu o aura aparte care tin de momente fabuloase ale trecutului este bine cunoscut. Cu toate acestea, trist este ca in perioada contemporana, doar secvente desprinse din filele istoriei glorioase ale urbei mai aduc aminte de ele. Paradoxul este ca, zilnic, mii de ieseni trec pe langa ele fara a avea habar ca acestea ascund dovezi fermecatoare si incarcate de activitati marcante. Un exemplu in acest sens este si „Casa Chateau aux Fleurs”, imobil aflat pe lista celor de patrimoniu national. „Datarea acestui imobil tine de secolul al XIX-lea, mai exact din jurul anului 1801.

Acum, adresa figureaza pe Fundacul Cuza Voda nr. 1. Trebuie reliefat ca aici, cu peste o suta si ceva de ani in urma, se petreceau secvente ce-i aveau in prim-plan pe oameni politici valorosi ai vremii… De mentionat ca aici se discutau si «afaceri politice», extrem de profitabile si de interesante pentru acele vremuri. Din pacate, gloria locului unde, fie ca vorbim de printi, printese, bogatasi sau bogatani, domni ai Moldovei sau persoane ce faceau parte din «lumea buna» a acelor timpuri a devenit o banala ruina. Cladirile ce imprejmuiesc «Casa Chateau aux Fleurs» stau sa se prabuseasca, iar ea nu este semnalizata, tocmai pentru a arata turistilor ca aici a fost, foarte cert, cea mai frumoasa gradina naturala a orasului de acum aproape doua secole”, reliefeaza reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Pe viitor, oficialii acestui organism intentioneaza sa propuna un proiect care sa poata pune in valoare acest loc istoric.

Citeste si Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Scene surprinse de Mihai Eminescu

Oricum, cu greu in zilele noastre ar mai putea cineva sa-si dea seama de locul unde se pozitioneaza fosta si frumoasa „Chateau aux Fleurs”. Asta pentru ca un gang insalubru si respingator este singura intrare ce duce spre gloria de altadata a intregului spatiu. „Plecând din Piata Unirii si depasind Palatul cantacuzinesc al Starii Civile, apoi strada Vasile Alecsandri si Palatul Postei, întâlnim un gang întunecat si uitat de badanele. Parcurgându-l, ne întâmpina un castan umbros si o casa veche sprijinita în doua scari laterale ca o batrâna în cârje. Nimic impozant. Samana cu multe alte relicve arhitectonice, lasate în negura uitarii. N-are nici o placa de amintire si rari sunt acei care mai stiu ca ograda strâmtorata de felurite acareturi era pe vremuri o frumoasa gradina cu pomi seculari, straturi înflorite si o cocheta zidire boiereasca.

Apartinea, pe la 1830, marelui hatman Raducanu Roset si soatei sale Efrosina Manu, o frumoasa bucuresteanca adusa cu mare cheltuiala de pe malul Dâmbovitei, ambii – bunicii scriitorului Radu Rosetti. Pierzându-se stapânii, urmasii o închiriau, pe la 1876, devenind vestita cafenea «Chateau aux fleurs» din strada Golia, numarul 42 (astazi Fundacul Cuza Voda nr. 1 – n.r.). Beneficiind de peisajul gradinii cu arborii uriasi, locanta deveni o atractie
a târgului. In cuprinsul ei, un grup de actori tineri de la Teatrul National Iasi deschideau, în vara anului 1876, teatrul de sezon «Chateau aux fleurs». Dorind sa raspândeasca «în popor gustul pentru spectacole artistice», taxa de intrare era atât de mica «încât oricine sa fie în stare a veni mai deseori» la spectacole.
O cronica din iulie 1876, intr-o seara calda, arata ca printre purtatorii de surtuce, itari, anterie, caftane, fracuri si jobene din gradina feeric luminata si prea fericita se afla si tânarul cronicar al vechiului «Curierului de lassi», poetul Mihai Eminescu„, arata, in anul 2008, Marian Urma. Mai departe, de precizat ca, tocmai in cadrul unei campanii pe care Iasul o duce pentru dobandirea titlului de „Capitala Culturala Europeana”, aceasta locatie ar trebui readusa in actualitate si valorificata la adevarata sa valoare istorica. 

Citeste si Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare
Comentarii
Adauga un comentariu