National

Marile corporatii, atac la tehnocrati: Este rea vointa, afecteaza 2% din PIB

Publicat: 05 iul. 2016
1

Guvernul a venit cu un proiect de Ordonanta de urgenta, cu un text similar unei legi din Parlament, desi procedura este abuziva si neconstitutionala. Atat legea cat si ordonanta nu clarifica nimic, intrucat lasa totul la mana unui ministru.

Marile corporatii multinationale din industria tutunului, care contribuie cu 2% la PIB, au lansat un atac neasteptat la adresa autoritatilor. De regula, corporatiile folosesc un limbaj mult mai temperat cand formuleaza nemultumiri legate de legislatie sau mediul economic. Intr-un comunicat asumat de intreaga industrie a tutunului, referitor la contrabanda, reprezentantii multinationalelor aduc critici  Parlamentului si Guvernului.

Tigarile aduc 12,% din veniturile bugetare
Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa sectorul petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

”Autoritatile nu pot raspunde la o intrebare simpla”
„Transpunerea mult intarziata a Directivei tutunului in legislatia nationala este abordata pompieristic. Desi stia de doi ani ce are de facut, Guvernul a trimis proiectul la Parlament abia in martie, acesta fiind deocamdata adoptat de Senat si urmand sa fie aprobat de Camera Deputatilor in sesiunea de toamna. In paralel, Guvernul a venit si cu un proiect de Ordonanta de urgenta, cu un text similar, desi procedura dublarii procesului de reglementare este abuziva si neconstitutionala. Deocamdata, nu stim exact ce si cand va fi adoptat, dar se doreste modificarea productiei si schimbarea ambalajelor peste noapte. Producatorii sunt in situatia cetateanului turmentat: „noi ce ambalaje comandam pentru luna august?”- iata o intrebare simpla, la care autoritatile nu sunt in masura sa raspunda. Oricum, cadrul legislativ nu va deveni mai clar sau mai predictibil nici dupa adoptarea unuia sau altuia dintre proiectele de acte normative, dat fiind ca ambele prevad posibilitatea introducerii ulterioare a pachetelor standardizate prin ordin de ministru, care sa modifice legea. Alti bani, alta distractie. Toate aceste incertitudini creeaza prejudicii agentilor economici, prin costuri suplimentare de administrare a stocurilor, bugetului de stat, care inregistreaza fluctuatii la incasarile din acciza la tigarete, precum si autoritatilor de aplicare a legii, confruntate cu valuri de contrabanda in regiunile traditional vulnerabile, nord-est si vest, dar si in sud, unde s-au inregistrat capturi mari de tigarete, intrate prin Bulgaria.Tergiversarea reglementarilor, sicanele si presiunile asupra unui sector care contribuie cu 2% din PIB s-au cronicizat si deja nu mai par a fi doar rodul nepriceperii sau neglijentei, ci al relei vointe, al unei abordari politice sistematice”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

”Una din sase tigarete vandute provine de pe piata neagra”
„Avem un an electoral corelat cu schimbari legislative majore pentru industria tutunului, care se deruleaza cu dificultate. Sunt  factori care pot determina o evolutie imprevizibila a comertului ilicit la nivel national. Reamintim ca in acest moment una din sase tigarete vandute in Romania provine de pe piata neagra, iar fiecare procent din cota comertului ilegal, inseamna 40 milioane euro pierdute de bugetul de stat, anual. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca traficul ilicit cu tigari este incurajat de contextul economic defavorabil din anumite regiuni ale Romaniei. In lipsa unor alternative economice viabile, contrabanda cu tigari ofera perspectiva unor castiguri facile imediate, incurajate de diferentele mari de pret pentru produsele din tutun din tarile non-UE vecine Romaniei. In acest context, Romania are un rol cheie in a-si proteja nu doar propriile interese, ci si pe cele ale Uniunii Europene in ceea ce priveste combaterea comertului ilegal cu produse din tutun. De aceea, credem ca se impune gasirea unor solutii legislative care, pe de o parte, sa sustina fabricarea si comercializarea produselor legale, iar pe de alta parte, sa descurajeze fenomenul in crestere al contrabandei cu produse din tutun“,a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & Corporate Affairs, BAT Romania.

”Statul pierde 500-600 milioane de euro pe an”
„Comertul ilegal cu  tigarete se situeaza in continuare la un nivel ridicat comparativ cu media de 10% din Uniunea Europeana si continua sa distorsioneze semnificativ buna functionare a pietei legale. Contrabanda este un fenomen global. Din aceasta perspectiva, Romania, pozitionata la intersectia marilor rute comerciale din Orientul Mijlociu si Asia, are un rol major. Suntem atat o tara de destinatie, cat si una de tranzit catre zona vest-europeana. Din estimarile noastre, pierderile la bugetul de stat cauzate de activitatile de comert ilicit cu tigarete sunt de aproximativ 500-600 miloane de euro pe an. Prejudicii care ar putea creste. Anul 2016 este un an al schimbarilor politice, dar si de adaptare pentru industria tutunului la legislatia locala care va transpune Directiva tutunului. Aceasta in conditiile in care confuzia e sporita de existenta a doua proiecte de acte normative pe aceeasi tema, unul initiat de Guvern, si altul aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor. In plus, ambele proiecte permit Ministerului Sanatatii sa modifice ulterior, in mod radical, design-ul pachetelor. Din experienta noastra, lipsa de predictibilitate si incertitudinile legislative impulsioneaza cresterea accelerata a comertului ilegal, situatie cu care Romania s-a mai confruntat in trecut. In 2010, din cauza unor politici fiscale abrupte si impredictibile, contrabanda a ajuns sa depaseasca mai mult de o treime din piata, iar pierderile anualizate au ajuns la circa un miliard de euro!”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

”Comert ilegal in piete si la metrou”
„Cu toate ca autoritatile depun eforturi sustinute pentru combaterea contrabandei, pentru reducerea pe viitor a pietei negre, este nevoie de predictibilitate, stabilitate, transparenta si dialog constructiv, in ceea ce priveste cadrul de reglementare. Ma refer aici la transpunerea Directivei tutunului. Acordarea unei perioade de tranzitie pentru productie, cu respectarea termenului de „piata curata” (20 mai 2017) ar reprezenta o solutie atat in beneficiul producatorilor legali, cat si in cel al bugetului de stat. De asemenea, sunt necesare mai multe schimbari legislative, pe care industria tutunului impreuna cu autoritatile de aplicare a legii le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora – piete, oboare, statii de metrou”, a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

In Nord-Est, contrabanda inseamna jumatate din consum
Piata neagra a tigaretelor a avut o evolutie fluctuanta in primele cinci luni din 2016, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Procentul de 16,9% continua sa depaseasca media din 2015, precum si cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

„Si in mai 2016, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre care bate recordul ultimilor sapte ani, depasind 50%!  Regiunile sud-vest si vest detin, de asemenea, cote importante (26%, respectiv 25%). Din punct de vedere al provenientei, ponderea „cheap whites”, se afla in crestere (plus 3,8 p.p. fata de martie) si continua sa detina cea mai mare cota (57,4%) din totalul pietei negre. Produsele provenite din Moldova se afla in scadere (minus 4,5 p.p. fata de martie, pana la 14,7%), iar Ucraina si Serbia se mentin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.




Adauga un comentariu