”Cred ca este pentru prima data in Romania cand o suma atat de importanta este stransa intr-o perioada scurta”.
Dacian Ciolos, premierul Romaniei. Declaratia a fost facuta intr-o filmare postata pe Facebook astazi, in urma cu scurt timp, in contextul milionului de euro strans pentru Cumintenia Pamantului. Din sase milioane, in patru luni. Atat cat ar fi trebuit sa fie stransi din donatii. Statul da cinci. Dacian Ciolos a mai anuntat ca ”Avand in vedere numarul impresionant de donatii din ultimele zile, luam in considerare prelungirea perioadei de subscriptie”.
1,8 milioane de euro pentru copiii din Haiti. 2 milioane de dolari pentru copiii nimanui
Declaratia premierului e contrazisa de Mihai Tatulici, cel care a adus teledonul in Romania. In 1990, a strans, prin teledon, doua milioane de dolari pentru copiii abandonati. Pentru copiii din Haiti a strans, printr-un teledon de cinci ore la Realitatea TV, 1,8 milioane de euro. Pentru ca un teledon sa fie eficient, este necesara drama umana, pentru ca oamenii sa fie solidari cu victimele. Mihai Tatulici a precizat pentru dcnews.ro ca ”am facut un singur teledon pentru ”obiect”, pentru castrul roman de la Alba Iulia. Am strans in jur de un milion de euro, dar aici era dovada ca romanii i-au cucerit pe daci”.
Unde este gresita campania pentru ”Cumintenia Pamantului”
In cazul Cuminteniei Pamantului, a fost facut un teledon la TVR. Mihai Tatulici ne-a mai explicat ca ”daca s-ar fi facut profesional teledonul, de catre cineva profesionist, banii pentru Brancusi s-ar fi putut strange in cel mult o saptamana prin teledon, exploatand o drama a marelui artist, cum ar fi ca nu a fost inteles de ai lui. Unde mai pui bonusul oferit de jignirea rusa. Daca era bine speculat, s-ar fi putut mobiliza resurse pentru a finaliza acest proiect”.
In urma acestor evidente, sunt mai multe intrebari:
– Presupunand ca tehnocratii sunt profesionisti si cunosc tehnica teledonului, au facut un istoric al teledonului inainte de a-l initia pe cel pentru ”Cumintenia Pamantului”. In acest context, de ce au angajat guvernul intr-un asemenea proiect?
– Cine l-a dezinformat pe premier? Afirmatia lui Ciolos este gresita, existand anterior, asa cum am precizat, astfel de donatii prin teledon, in urma carora au fost stranse sume mai mari de bani, intr-un timp mai scurt. In plus, premierul hiperbolizeaza rezultatele acestei campanii, care, in realitate, este un esec al Guvernului. Daca nu a fost dezinformat, am putea chiar crede ca incearca sa pacaleasca.
– Cine plateste? Pentru campania realizata gresit. Pentru dezinformarea cetatenilor. Si intr-un sfarsit: cine plateste Cumintenia Pamantului si de ce?