Actualitate

Mare atentie! Uite ce pot pati cei care si-a facut astfel de lucrari in apartamente

Publicat: 26 iun. 2016
1

@ Cei care au realizat astfel de lucrari in interiorul apartamentelor se pot astepta cu o vizita surpriza a inspectorilor din cadrul Serviciului Control Urbanism @ Amenzile sunt sunt uriase pentru cei care afecteaza structurile de rezistenta ale imobilelor si pot fi chiar obligati sa refaca complet lucrarea

Numeroase sesizari si reclamatii sunt facute de iesenii care locuiesc la bloc, referitor la vecinii care executa lucrari de reamenajare a spatiilor interioare din apartamente. Peretii de rezistenta sunt de multe ori distrusi sau afectati grav, atunci cand iesenii isi renoveaza apartamentele, iar asta nu poate decat sa ridice si mai mult riscul de prabusire in cazul unui seism. Cu toate ca apartamentele nu pot fi modificate fara autorizatie, multi locatari ajuns chiar sa sparga complet peretii de rezistenta cand isi renoveaza locuintele.
Astfel de situatii se intalnesc aproape in fiecare bloc vechi din Iasi, iar cele mai multe cazuri se gasesc la parterul imobilelor, acolo unde exista spatii comerciale sau unde locatarii si-au extins balcoanele.

„Doresc sa scot in evidenta faptul ca un cetatean a operat mai multe modificari in apartamentul sau, fara a detine nicio autorizatie. La parterul blocului 773A de pe strada Neptun nr. 16, proprietarul a modificat structura apartamentului, a spart anumiti pereti, grinzi etc, iar prin acest fel si-a facilitat accesul la spatiul verde din fata geamurilor sale. Va rog sa trimiteti pe cineva din cadrul Serviciului Control Urbanism din cadrul Politiei Locale Iasi pentru a observa ilegalitatile si sa actionati in consecinta”, se arata intr-o sesizare trimisa de ieseanul Adrian T. catre Serviciul Control Urbanism.

O situatie asemanatoare se gaseste si pe strada Gradinari 23, la blocul B1, acolo unde un alt proprietar a executat o serie de lucrari, desfiintand parapetii din zona bucatariei pentru a facilita accesul. Lunar, circa cinci sanctiuni de acest fel sunt aplicate in urma verificarii a peste o suta de autorizatii de construire.

Proprietarii apartamentelor risca amenzi de pana la 5.000 lei

Din cauza riscurilor, astfel de situatii sunt verificate mereu de inspectorii din cadrul Serviciului Control Urbanism, iar majoritatea controalelor se lasa cu amenzi care ajung pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice. „Domnul G.E., in calitare de proprietar al apartamentului situat in Iasi, str. Gradinari nr. 23 bl. b1…, a executat lucrari de construire a unui balcon sub balcoane existente cu acces din exterior, desfiintand parapetul de la bucatarie in vederea practicarii unui gol de acces in balcon si a edificat un parcaj auto imprejmuit in dreptul apartamentului, fara a detine autorizatie de construire. Pentru lucrarile sus mentionate, proprietarul a fost sanctionat contraventional conform Legii nr. 50/1991 cu amenda in cuantum de 1.000 lei,… avand ca masura dispusa intrarea in legalitate prin obtinerea autorizatiei de construire daca conditiile urbanistice permit, in caz contrar desfiintarea constructiilor edificate fara autorizatia de construire”, se arata in raspunsul Serviciului Control Urbanism.

Pentru evitarea amenzilor date de inspectorii Primariei, proprietarul trebuie in primul rand sa solicite autorizatie pentru lucrari. Apoi, acesta trebuie sa urmeze o serie de pasi stricti, in asa fel incat sa nu afecteze in niciun fel structura de rezistenta a blocului. În primul rând, este esential de stiut faptul ca renovarile si amenajarile se efectueaza astfel încât ceilalti proprietari sa nu fie afectati.

De asemenea, nu se poate umbla la structura de rezistenta, cum ar fi stâlpii, grinzile, peretii de rezistenta exteriori si interiori, de aceea, pentru a nu afecta constructia, este foarte important sa se consulte un specialist înainte de demararea lucrarii. Atunci când lucrarea vizeaza si proprietatea comuna, cum ar fi peretii comuni cu holul sau casa scarii, trebuie ceruta aprobare de la conducerea asociatiei de proprietari.
Comentarii
 • civilizat ar fi sa se confiste casele pana la remedierea situatiei prin lucrari de consolidare efectuate de o firma a primariei…. dar asa merge greu

  • Noi PARAZITII din primarie! De la Buget!
   Daca sa dai cu var in casa, sau sa-ti schimbi o usa, vii la noi sa-ti facem „proiect”. Ieftin si bun… Era de la 1000 de lei in sus!
   In, plus lucram cu anumiti lingai de-ai nostri, pardon acreditati…
   Garantam, ca o sa faceti ochii MARI cand o sa vedeti cat va costa!

 • Cate balcoane construite la parterul blocurilor au autorizatie de construire? Asta trebuie sa verifice inspectorii de la Urbanism! La nivel se municipiu s-ar colecta sume fabuloase la bugetul local prin aplicare amenzi pentru nerespectarea legislatiei privind executarea unor astfel de lucrari!

 • Destept tare esti Vasile! Ca sa aiba acces la balcon nu s-a spart peretele exterior de la o incapere? Da5bD 2ca n-ai habar stai jos!!!

Adauga un comentariu