Eveniment-Social

Manifestare legata de efectele, in ALIMENTATIE, ale incalzirii globale, organizata la Universitatea de Agronomie din Iasi – FOTO

Publicat: 01 nov. 2017
1

Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi a organizat la finalul lunii trecute (octombrie 2017 – n.r.) workshop-ul intitulat "Malaria si dirofilarioza", desfasurat cu prilejul Zilelor USAMV, în cadrul proiectului Erasmus + KA2 "Strategic Partnerships for higher education, Zoonoses Online Education".

Citeste si : Succes total la admiterea in USAMV Iasi. Tot mai multi tineri au optat pentru aceasta universitate

La eveniment au participat peste 30 de persoane, printre acestea cercetatori, cadre didactice si studenti, atât din România, cât si din strainatate, din Consortiul universitatilor agronomice. Principalele teme de discutie ale workshop-ului au fost legate de malarie si dirofilarioza, doua boli transmisibile prin actiunea vectorilor hematofagi a tântarilor.

Aceste boli s-au raspândit si evoluat rapid în România si în zona noastra, a Moldovei, odata cu încalzirea globala. Specialistii prezenti la întâlnire au analizat epidemiologia acestor boli si au definit unele solutii pentru a preîntâmpina raspândirea lor, dar si pentru a veni în sprijinul pacientilor. Una dintre acestea o reprezinta dezvoltarea unor programe nationale de supraveghere a bolilor vectoriale, care trebuie sa fie tinute sub control prin diferite metode.

Citeste si : Succes total la admiterea in USAMV Iasi. Tot mai multi tineri au optat pentru aceasta universitate

"În cadrul celor trei întâlniri pe proiect, desfasurate pâna acum, am avut o relationare stiintifica excelenta cu toti partenerii: în Iasi, în noiembrie 2016 când am avut întâlnirea «de descoperire», ulterior in Croatia în luna mai 2017, unde partenerii croati au avut comunicari excelente privind implicarea în descrierea bolilor transmisibile de la animale la om,  iar recent in Italia, la Tereamo în luna octombrie, unde am avut ocazia sa constatam profesionalismul colegilor din Institutul Zooprofilactic care este si Centrul National de referinta pentru unele boli transmisibile. Urmatoarea întâlnire va fi în Lituania, la începutul primaverii anului 2018, unde vom avea deja creionat un capitol important din Handbook-ul la care lucram împreuna si care va fi publicat în sase limbi. Este important sa mentionam ca, împreuna cu medicii Universitatii de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa», vom elabora un curs de tip e-learning online pentru studentii facultatilor de Medicina a omului si Medicina veterinara din tara si din Europa, privind subiectul acestui proiect", a precizat directorul proiectului, prof. dr. Liviu Miron, prorector la USAMV.

Citeste si : „Excelenta si Calitate”, deviza noului an universitar la USAMV Iasi

Proiectul Erasmus + KA2 "Strategic Partnerships for higher education", lansat în luna noiembrie 2016, se desfasoara pe o perioada de 30 de luni si are zece parteneri, coordonati de USAMV Iasi, printre care si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC).
Adauga un comentariu