Eveniment-Social

Maine are loc cea mai importanta intalnire din sistemul de invatamant preuniversitar iesean

Publicat: 24 feb. 2016
1

@ Maine, 26 februarie 2016, de la ora 11:00, Aula Mihai Eminescu de la Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu din Iasi va gazdui intalnirea directorilor din intreg sistemul de invatamant preuniversitar judetean @ Evenimentul va fi coordonat de prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean @ Unul dintre cele mai interesante puncte de pe ordinea de zi va fi cel legat de organizarea concursurilor pentru ocuparea principalelor pozitii de conducere din gradinite, scoli, licee si colegii 

Aula Mihai Eminescu de la Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu din Iasi va gazdui maine intalnirea directorilor din intreg sistemul de invatamant preuniversitar judetean. In cadrul acestei reuniuni vor fi analizate rezultatele din intreg sistemul de invatamant preuniversitar iesean, pe semestrul I al acestui an scolar si vor fi puse in discutie strategiile educationale pentru semestrul al II-lea. Pe de alta parte, vor fi abordate si teme ce tin de: inscrierile la clasa pregatitoare si I, pregatirea Evaluarii Nationale (EN) sau a Bacalaureatului. Dincolo de toate acestea, unul dintre cele mai interesante puncte de pe ordinea de zi va fi cel legat de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori din gradinitie, scoli, licee si colegii.

Citeste si: Aceasta intalnire ar putea decide soarta a sute de directori de scoli si licee din Iasi

Citeste si: Schimbari majore in modul de alegere al directorilor de scoli si licee

„Chiar este de asteptat sa se lamureasca toate aceste aspecte, deoarece sunt ani buni de cand nu s-a lamurit problema! Fiecare dintre noi (directorii – n.r.) ne dorim sa mergem la un concurs si sa aratam daca suntem buni manageri sau nu. Nu se mai poate merge pe delegatii sau sa fim la cheremul unor primari, in functie de interesul lor politic! Este timpul ca scoala romaneasca sa aiba directori profesionisti si care sa se poata ocupa de educatie fara a mai fi presati din alte zone”, a  dezvaluit un director al unui mare colegiu din Iasi.  

Directorii, alesi de Consiliul Profesoral?

De reamintit ca, la finalul anului trecut, atat Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), cat si Comisia pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport din Senatul Romaniei, au discutat si dezbatut o serie de prevederi care ar putea face parte din noul proiect ce vizeaza modificarea actualei Legi a Educatiei Nationale (LEN). Concret, directorii unitatilor de invatamant preuniversitar ar putea fi alesi doar de Consiliul Profesoral, scolile avand sansa de a fi depolitizate. In acest context, concursurile pentru posturile de directori vor fi organizate esalonat, anul acesta si anul viitor. Sunt aproximativ 20.000 de functii de conducere în sistemul de educatie preuniversitar romanesc pentru care trebuie organizat concurs, fiind în prezent ocupate prin delegare, în conditiile în care ultimul concurs a fost organizat în urma cu sapte ani. De mentionat ca, in primele etape, se vor realiza competitiile pentru directorii de licee. Cele pentru ocuparea functiilor de conducere în scoli generale si gradinite vor fi organizate în ultima etapa, dupa reorganizarea unitatilor cu efective reduse. La nivelul intregii retele educationale publice din judetul Iasi sunt aproximativ 300 de manageri de gradinite, scoli gimnaziale, licee si colegii. Acestia au fost evaluati doar de catre Inspectoratul Scolar, anual, atat la nivel tehnic, cat si teoretic. De asemenea, acestia au sustinut si un interviu in fata unei comisii a ISJ, din care a facut parte inclusiv inspectorul general. Mai departe, ei au continuat sa ocupe aceste functii doar in baza unor delegatii si nu a unui concurs organizat.

Citeste si: „Inspectoratele Scolare sunt institutii toxice, comuniste si corupte”. Reactia sefei ISJ, Camelia Gavrila – FOTO

Citeste si: Situatie dramatica pentru directorii de scoli si licee iesene
Comentarii
Adauga un comentariu