National

Mai multi europarlamentari cer blocarea proiectului de la Rosia Montana

Publicat: 16 feb. 2012
1

Mai multi europarlamentari cer premierului Mihai-Razvan Ungureanu blocarea de urgenta a proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana, prin suspendarea procesului de avizare pâna la pronuntarea unei comisii de experti independenti, departe de influentele banilor companiilor direct interesate de inceperea acestui proiect. „Singurele principii care trebuie sa conteze in luarea deciziei privind Rosia Montana trebuie sa fie adevarul, interesul national si dezvoltarea durabila a regiunii. In acest moment ne aflam foarte departe de intrunirea acestor conditii si le datorati românilor stoparea acestui proces profund nociv”, scriu europarlamentarii intr-o scrisoare deschisa, adresata joi sefului Guvernului.

In opinia semnatarilor scrisorii, se impune constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent si obiectiv, care sa analizeze proiectul in toata complexitatea sa. Acest grup trebuie sa tina cont de opiniile oamenilor de stiinta români care si-au exprimat legitime si repetate ingrijorari. De asemenea, el trebuie sa aiba in vedere proiectele de exploatare miniera similare din Europa, cu scopul indeplinirii unor conditii esentiale in ceea ce priveste utilizarea celei mai bune solutii tehnice, a beneficiilor statului român, dar si a solutiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu.

Problemele proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sunt multiple si ele tin de protectia mediului, de nevoia folosirii resurselor in scop national, precum si de coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private, enumera eurodeputatii. Potrivit acestora, controversa nascuta in jurul proiectului demarat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a capatat cu totul alte proportii odata cu declaratiile presedintelui României, Traian Basescu, de sustinere a acestui proiect, precum si acutizarea campaniei de publicitate a RMGC.

Scrisoarea este semnata de sase eurodeputati – trei români si trei straini: Marita Ulvskog (Suedia), Daciana Sârbu, Ines Ayala Sender (Spania), Victor Bostinaru, Gerald Hafner (Germania), Renate Weber.
Comentarii
  • Sunt doar 5 sau 6 europarlamentari asta nu inseamana multi, inseamna chiar putini. Majoritatea cu siguranta au inteles ca mineritul modern, cel accceptat de uniunea europeana nu mai prezinta un pericol

  • @Gabi: clar nu inseamna multi. Si astia sunt de la PSD, din start ei trebuie sa fie contra orice sustine Basescu. au uitat ca atunci cand erau ei la putere s-a dat licenta de exploatare pt rmgc. atunci erau de acord,nu? ce oameni!

  • Parerea mea este urmatoarea: daca premierul blocheaza acest proiect, inseamna ca nu-i pasa de soarta RM si a Romaniei.asa cum nu le pasa nici acestor europarlamentari.

Adauga un comentariu