National

Maghiarii, suparati pe „cadoul” facut de Guvern Bisericii Ortodoxe

Publicat: 03 ian. 2014
1

Consiliul National Secuiesc considera ca Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si Legea Cultelor atunci cand a transferat de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei complexul Bradul din Covasna, „defavorizand voit maghiarii din Romania”.

Intr-un comunicat transmis, vineri, Consiliul National Secuiesc (CNS) arata ca Romania mai este „datoare” cu retrocedarea unei parti semnificative a bunurilor confiscate in mod abuziv de la Bisericile maghiare, informeaza Mediafax.

CNS apreciaza ca Ordonanta de Urgenta 114/2013, care a intrat in vigoare in aceeasi zi, „demonstreaza ca Guvernul trateaza Biserica Ortodoxa ca o biserica de stat, cu toate ca in Romania nu exista religie de stat, iar statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee”.

Mai mult, reprezentantii CNS spun ca Guvernul „a pus la dispozitia” Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei complexul hotelier Bradul din statiunea Covasna, in valoare de 10,5 milioane lei (2,34 milioane euro), incalcand in acest fel Constitutia „deoarece dreptul de a decide asupra patrimoniului tarii apartine Parlamentului, iar Guvernul poate adopta astfel de decizii numai in cazuri exceptionale”.

In plus, CNS considera ca Guvernul a incalcat si Legea cultelor, pentru ca a acordat Episcopiei Ortodoxe un imobil fara ca acesta sa aiba o destinatie religioasa, a sprijinit Biserica Ortodoxa „fara sa acorde vreun sprijin si celorlalte biserici, in raport cu numarul credinciosilor” si „a demonstrat ca retrocedarea proprietatilor bisericilor traditionale maghiare nu intarzie din motive obiective, ci prin aceasta Guvernul defavorizeaza voit maghiarii din Romania, in timp ce sprijina prin orice mijloace – chiar si ilegale – Biserica Ortodoxa Romana, care este cea mai importanta institutie a expansiunii romane din Tinutul Secuiesc”.

In aceste conditii, Consiliul National Secuiesc „propune tuturor persoanelor fizice si juridice discriminate sa intenteze proces Guvernului Romaniei, facand referire inclusiv la incalcarea Constitutiei”, se mai arata in comunicatul Consiliului National Secuiesc, semnat de presedintele CNS, Izsak Balazs.

De asemenea, CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE si ONU sa urmareasca „la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare institutionalizate”, procesele care au loc in Romania si sa faca presiuni asupra Romaniei in vederea respectarii angajamentelor asumate si „sa renunte la asuprirea secuilor si la romanizarea fortata a Tinutului Secuiesc”.
Comentarii
  • Ce tot faceti atata propaganda ungurilor cu cns cu secui cu draci si alti colaci?Sa le intre-n cap odata,atat timp cat traiesc in Romania,ori sunt romani ori sa-si ia traita-n bat si sa se duca pe unde au venit neamurile lor.
    Vor sa vorbeasca ungureste intre ei,n-au decat,dar cu mine si cu seilalti romani sa fie cuviinciosi si sa vorbeasca romaneste,sa nu ma oblige un neica nimeni sa-i invat limba lui ca si asa sunt obligat de astia cu globalizarea sa invat engleza.

Adauga un comentariu