International

Mafia si crima organizata pierd teren in Balcani

Publicat: 30 mai 2008
1

• Un raport al Biroului Natiunilor Unite de lupta impotriva Drogurilor si Criminalitatii (ONUDC), publicat ieri, arata ca in tarile balcanice numarul crimelor s-a injumatatit in ultimii noua ani, iar cel al atacurilor la persoana sau la adresa bunurilor personale este inferior celui semnalat in Europa Occidentala • Mafia albaneza nu mai controleaza decat 20 la suta din piata europeana de droguri, fata de 70 la suta cat controla in anul 2000, dezvaluie raportul • S-a diminuat de asemenea si fenomenul traficului de fiinte umane

Balcanii au devenit, dupa ani de zile de tensiuni, una dintre cele mai sigure regiuni din lume, in pofida persistentei traficului si coruptiei generalizate, mentioneaza un raport al Biroului Natiunilor Unite de lupta impotriva Drogurilor si Criminalitatii (ONUDC), publicat ieri si citat de France Press. „Oricat de surprinzator ar putea parea, regiunea Balcanilor este una dintre cele mai sigure din Europa, iar stereotipul unui paradis pentru gangsteri nu se mai aplica. Cercul vicios al instabilitatii politice, care alimenteaza criminalitatea si viceversa si care a afectat Balcanii in anii `90, s-a rupt”, a subliniat directorul ONUDC, Antonio Maria Costa.

Potrivit studiului detaliat care a vizat circa zece state, de la Croatia pana la Republica Moldova, numarul crimelor s-a injumatatit in regiune in ultimii noua ani, iar cel al atacurilor la persoana sau la adresa bunurilor personale este inferior celui semnalat in Europa Occidentala. De exemplu, numarul furturilor de masini este de zece ori mai scazut decat in Marea Britanie, iar numarul armelor aflate in circulatie este net inferior celui din tarile din vestul continentului. Conditiile de securitate se vor ameliora constant pe masura ce regiunea continua politica de deschidere fata de Europa, apreciaza ONUDC. Costa a precizat ca rata crescuta a infractionalitatii semnalata in trecut a fost strict produsul tranzitiei post-comuniste si al razboaielor din fosta Iugoslavie din anii `90, dar nu a fost un fenomen endemic. In realitate, dezvaluie studiul, Balcanii prezinta chiar o slaba vulnerabilitate a infractionalitatii: inegalitatile sociale s-au redus, natalitatea scazuta si populatia tanara, principala sursa a potentialilor infractori, sunt limitate din cauza fenomenului emigratiei. Regiunea ramane, totusi, o placa turnanta pentru diferite tipuri de trafic, in special cel de droguri, de arme si persoane, operate de catre gruparile de crima organizata, subliniaza ONUDC. Dar si in aceste cazuri situatia se amelioreaza, deoarece toate tipurile de infractionalitate sunt in declin in regiune, dupa cum a subliniat Costa. Desi Balcanii sunt principala zona de tranzit pentru transporturile anuale de 80-100 de tone de heroina spre Europa de Vest, mafia albaneza nu mai controleaza decat 20 la suta din piata europeana, fata de 70 la suta cat controla in anul 2000, dezvaluie raportul. Traficul de fiinte umane asociat Balcanilor se afla, de asemenea, in regres, inregistrand anual doar 25.000 de victime, fata de 120.000 cat numara in anii precedenti, potrivit statisticilor. „Reformele in materie de securitate, o justitie penala mai eficienta si o cooperare regionala consolidata au transformat crima organizata intr-o activitate mai riscanta si mai putin profitabila”, a subliniat Costa. Regiunea ramane insa afectata de coruptie pe fondul legaturilor persistente intre mediul de afaceri, cel politic si crima organizata, avertizeaza ONUDC, care estimeaza ca lupta impotriva acestui fenomen trebuie sa reprezinte de acum inainte o prioritate a statelor balcanice. Potrivit studiului, doua treimi dintre firmele din regiune sunt nevoite in continuare sa ofere mita pentru a putea functiona, iar institutiile judiciare sunt supuse, in special, practicilor frauduloase.
Adauga un comentariu