Eveniment-Social

Mafia lucrarilor de licenta revine in forta

Publicat: 24 mai 2012
1

@ Mafia comertului on-line cu lucrari de licenta, disertatie sau doctorat revine in forta la Iasi @ Cu preturi ce variaza de la 500 de lei si pana la 500 de euro, cu un simplu click poti deveni licentiat sau doctor al uneia dintre universitatile de stat iesene @ Prin intermediul anunturilor lipite in campusurile studentesti ori postate pe Internet, tranzactia este una foarte simpla @ „Tu vrei ceva pe Psihologie…, mda, cu 150 de euro se rezolva. Suna-ma peste doua zile si vorbim. Tu doar trebuie sa o mai aranjezi in pagina si sa-i schimbi introducerea si te asigur ca iei un opt”, le-a raspuns reporterilor BUNå ZIUA IASI o persoana care postase un anunt pe internet ce suna foarte ademenitor „Vand lucarare de licenta in domeniul Psihologie de nota 10”.

Un banal click pe Internet, cateva fraze schimbate si poti deveni licentiat sau doctor la la orice specializare universitara. „Eu mi-am listat licenta la un centru de multiplicare de langa Corpul D al Universitatii Cuza si, anul trecut, am constatat cu stupoare ca teza mea era la vanzare pe Internet”, arata un absolvent al universitatii. Astfel, platind de la 500 de lei si pana la 500 de euro, poti deveni licentiat sau doctor al uneia dintre universitatile de stat iesene. 

Mafia furtului intelectual

Cu toate ca unii studenti sau masteranzi ieseni au studiat si s-au documentat luni de zile pentru a realiza o lucrare de licenta sau de disertatie, altii mai „smecheri” reusesc sa faca acelasi lucru fara prea mari eforturi. Luand la intamplare zecile de anunturi postate pe Internet si dandu-se drept viitori absolventi de facultate care-si doresc sa cumpere o lucrare de licenta reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au rezolvat foarte repede problema. „Tu vrei ceva pe Psihologie…, mda, cu 150 de euro se rezolva. Suna-ma peste doua zile si vorbim. Tu doar trebuie sa o mai aranjezi in pagina si sa-i schimbi introducerea si te asigur ca iei un opt. Depinde de tine si de ceea ce faci la oral, pentru ca textul pe care ti-l dau eu e de 10”, a spus cel care s-a recomandat Cristi.

Mai departe, ofertele pentru un plagiat de succes sunt foarte explicite si bine puse la punct: „Puteti intra pe un site securizat pentru a vizualiza materialul pe care ii doriti ca lucrare de licenta, astfel aveti garantia ca v-am realizat materialul si vedeti calitatea acestuia. Apoi ne achitati suma aferenta capitolului respectiv, iar noi va trimitem varianta Word pentru a merge la profesorul îndrumator si a ne semnala eventualele modificari, iar acestea nu costa nimic suplimentar. Totodata, majoritatea facultatilor au implementat un program prin care verifica originalitatea lucrarilor, motiv pentru care, pentru a va asigura de calitatea lucrarilor, am achizitionat si acest program si fiecare capitol pe care vi-l trimitem va fi însotit de rezultatele cautarii acestui program. Suma este de 1.500 de lei”, se arata in descrierea unui anunt.

Masuri drastice impotriva generatiei copy-paste

Intreaga situatie poate fi eliminata doar printr-un control atent al profesorilor coordonatori de licente si de disertatie, cat si de o severitate drastica a comisiilor care trebuie sa examineze atent si sa monitorizeze indeaproape atat calitatea, cat si originalitatea tezelor sustinute de studenti.

„Comisiile de licenta trebuie sa pedepseasca drastic aceste situatii. Responsabilitatea coordonatorilor este importanta, deoarece acestia cunosc tot ce s-a scris in domeniu si pot verifica autenticitatea lucrarii. Repet, comisiile de licenta trebuie sa sanctioneze cazurile, dar faptul ca este o «tacere tacita» din partea acestora poate echivala cu toleranta acestor fapte”, a spus Ovidiu Buruiana, lector la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC).

In plus, de aproximativ doi ani de zile, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) a pus la punct un soft cu ajutorul caruia pot fi depistate lucrarile plagiate.




Comentarii
  • morala….nu listaţi nimic la centrele de multiplicare..chiar daca cel de la calculator spune ca a sters de pe calculator dupa ce a listat exista suficiente programe de recuperare a datelor dupa „delete”…

  • Adevarul??
    Profesorii nu isi verifica studentii!! Te rogi de profesori sa iti citeasca o pagina din licenta si nu au timp!! Te amana pana iti trece cheful de munca si atunci, daca vezi ca nu esti bagat in seama, de ce sa mai muncesti!! Oricum, profesorul nu citeste teza!!
    Asta e problema!!!

  • Domnule reporter, iar ai facut un articol de tot ra…. Chiar daca ai sa imi stergi comentariul tot am sa scriu ca umpli inutil spatiul si ne pierzi si noua din timpul pretios, sa iti debitezi prostiile…
    Nu exista mafie…, doar indolenta profesorilor!
    Atat si nimic mai mult!
    Stiu o singura metoda, dar si foarte sigura, prin care profesorul isi poate verifica studentul, masterandul doctorandul, dar nu se aplica pentru ca nu vrea profesorul!
    Multe succesuri, sa afli care este metoda de care vorbesc !

  • Eheee, astea sunt nimicuri care pot fi descoperite relativ usor acolo unde strictetea e mai mare, dar mai interesante sunt cazurile in care coordonatorul de licenta te amana cu lunile, dupa care iti spune ca are el o licenta buna care costa X euro…si fiind cumparata de la el nici nu risti sa patesti ceva naspa.

  • Atat timp cat primeaza cantitatea, nu calitatea, pe profani ii doare in c.. de studenti si pe studenti si mai tare, de ce spun profesorii rupti de realitatea din piatza muncii.E legea jungli, cine-i puternic invinge!

Adauga un comentariu