International

Mafia imobiliara si-a pus amprenta pe alegerile locale din Romania

Publicat: 05 iun. 2008
1

• „Febra imobiliara a atins apogeul in Romania, unde cea mai mica parcela de teren este pusa in vanzare la preturi enorme, in timp ce speculatiile funciare si interesele politice merg adeseori impreuna”, se arata intr-un comentariu publicat de France Press, exemplificand cu scandalul de la Stefanesti, unde miza este reprezentata de o suprafata de 30 hectare de teren, cu o valoare de 100 Euro pe metru patrat

„Febra imobiliara a atins apogeul in Romania, unde cea mai mica parcela de teren este pusa in vanzare la preturi enorme, in timp ce speculatiile funciare si interesele politice merg adeseori impreuna”, comenteaza France Press. In Bucuresti, metrul patrat de teren costa 300 de Euro in zonele periferice sarace si pana la 5.000 de Euro in zona rezidentiala Primaverii, fostul cartier al nomenclaturii comuniste. Dar, in timp ce terenurile din capitala sunt foarte rare, constructorii vizeaza din ce in ce mai mult comunele limitrofe. „In zona metropolitana exista multe terenuri disponibile si, desi preturile au crescut, acestea sunt in continuare accesibile. Bucurestenii se confrunta cu dificultati in momentul de fata in a se stabili in afara capitalei din cauza infrastructurilor insuficiente, dar pentru constructori singura optiune este iesirea din Bucuresti daca vor sa dezvolte proiecte rezidentiale”, a declarat, pentru France Press, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

Aceasta zona este vizata, de asemenea, de speculantii imobiliari, care vad in ea ocazia de a se imbogati negociind cu statul indemnizatiile de expropriere pentru o cauza de utilitate publica. Astfel, anuntul construirii unei noi sosele de centura a Bucurestiului si a unei autostrazi care va lega capitala de Brasov a generat o explozie a preturilor in aceasta zona. „Situata la nord de Bucuresti, pe traseul viitoarei autostrazi, Moara Vlasiei a fost teatrul unei veritabile batalii pentru cumpararea de terenuri, pretul ridicandu-se de la trei Euro la 100 de Euro metrul patrat”, a declarat Cleciu. Aceasta a adaugat ca si in cazul in care traseul autostrazii se va modifica, cei care au cumparat suprafete mari vor avea de castigat. Pe de alta parte, potrivit analistilor, afacerile imobiliare si cele politice sunt din ce in ce mai legate unele de celelalte, pana in punctul in care interesele imobiliare au constituit miza campaniei pentru alegerile municipale, al caror prim tur a avut loc duminica, subliniaza sociologul Cristian Parvulescu. „Exista riscul ca primarii alesi la acest scrutin sa fie marionetele acestor grupuri”, apreciaza Cristian Parvulescu.

Satul Stefanesti, situat la 30 de kilometri nord-est de Bucuresti, pare sa ilustreze aceasta tendinta in timp ce, potrivit zvonurilor, cei doi principali candidati la primarie nu au ezitat sa cumpere voturile pentru a-si asigura victoria, provocand busculade fara precedent intre sustinatorii lor in ziua votului. Miza este un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 milioane Euro, situat in apropierea viitoarei autostrazi si doua mari ansambluri rezidentiale, dezvoltate de compania spaniola Fadesa si de cea turca Opus Projects si estimate la un pret total de peste doua miliarde de Euro. Aceasta febra imobiliara s-a raspandit si in alte orase, cum ar fi Timisoara sau Cluj, ale caror comune limitrofe cunosc un extraordinar avant gratie intereselor constructorilor si investitorilor dornici de a-si dezvolta proiectele. Astfel, de la sosirea companiei finlandeze Nokia la Jucu, in apropiere de Cluj, preturile terenurilor au crescut, in timp ce batalia electorala s-a intensificat, candidatii utilizand toate mijloacele pentru a-si atrage electoratul.
Comentarii
  • Din pacate este adevarat,in Romania politica inseamna interese,afaceri si nici intr-un caz doctrina si un crez bine inradacinat!

Adauga un comentariu