Eveniment-Social

M-am culcat cu Ciorbea si m-am trezit cu Kovesi

Publicat: 03 apr. 2013
1

Unul dintre numele vehiculate de presa pentru Ministerul Justitiei este cel al lui Victor Ciorbea. Am folosit aceasta imprejurare pentru ca, in declaratiile pe care le-am facut la diferite posturi de televiziune, sa spun ce ar putea face si ce ar putea desface, constitutional si moral, un om pe care PNL l-ar putea desemna intr-o asemenea demnitate. In orice caz, vorbeam despre o procedura corecta si transparenta de nominalizare a sefilor marilor parchete, la care ieri Victor Ponta renuntase subit. Dar m-am culcat cu Ciorbea si m-am trezit cu Kovesi.

Cosmarul a fost cand m-am trezit, nu cand m-am culcat. Explicatia e foarte simpla. Dupa multa, prea multa palpaiala determinata de nenorocitul pact de coabitare semnat de Victor Ponta si Traian Basescu, premierul, in fine, dupa o vizita la CSM, a renuntat la proiectul sau de a nominaliza, printr-un troc cu presedintele, procurorii marilor parchete. Consecinta enuntului facut ieri de Victor Ponta era ca, in aceste conditii, interimatul la Justitie putea inceta, iar liberalii se aflau in situatia de a nominaliza in cursul dupa-amiezii de astazi o persoana pentru Ministerul Justitiei. Dintre cei saisprezece liberali eligibili. Sau PNL putea opta pentru o persoana din afara politicii. Si a fost, printre altele, vehiculat numele lui Victor Ciorbea. Un jurist cu un trecut impecabil in aceasta profesie, senator liberal. Calificat pentru a declansa o procedura transparenta de selectare a candidatilor pentru sefia marilor parchete.

Tare ma tem ca insistenta presei si insistenta mea in a pronunta numele lui Ciorbea l-a transformat noaptea in cosmarul lui Traian Basescu. Cel caruia Ciorbea ii spune Zeus. Ei bine, cosmarul din cursul noptii al lui Traian Basescu s-a transformat, iata, in cosmarul unei dimineti.

Pentru ca, din nou, Victor Ponta s-a sucit. Si a facut dimineata propunerile pe care seara anuntase ca nu le mai face. Lasand opinia publica cu gura cascata. Si lasand PNL in ofsaid.

Mai intai Victor Ponta a invocat interesul cetateanului. A spus ca un compromis cu Traian Basescu este preferabil refuzului de a negocia cu el, in sistemul „unul mie, unul tie”, conducerea marilor parchete. Azi dimineata premierul a venit cu un argument suplimentar, probabil rezultat al unei iluminari din timpul noptii. Si anume ca mandatul lui Morar inceteaza si, ce sa vezi, Romania ramane fara procuror general interimar.

In realitate, se stia de mult ca Morar e pe duca. Ca prelungirea interimatului e ilegala. Ca, daca s-ar face, toate actele semnate de acesta ar fi lovite de nulitate absoluta.

PNL, luat din nou prin surprindere de un aliat care, la randul lui, s-a aliat cu adversarul comun, se intruneste azi pentru a gasi o solutie. Este, in definitiv, prima mare criza prin care trece USL.

Cu siguranta liberalii vor reactiona energic, dar nu excesiv. Este o fractura in USL, dar nu inca si un motiv de a rupe alianta. Pierderea este insa imensa pentru ca, din vina lui Victor Ponta, cetatenii sunt dezamagiti si depuncteaza USL.

Ce a determinat aceasta scandaloasa razgandire a lui Ponta? In mod normal, la origine n-ar putea sa se afle decat un santaj. Din partea cui? Sa fie efectul Matrioska? Adica razgandire fiindca exista un pact, si pact cu Basescu pentru ca in spate mai e ceva ce nu stim. Sau stim?

Sursa: CorectNews
Adauga un comentariu