Actualitate

LOVITURA! Pentru asta ati iesit in strada? Guvernul Dacian Ciolos isi bate joc de ieseni

Publicat: 06 dec. 2015
1

@ Situatie jenanta pentru ieseni @ Noul Guvern al Romaniei a decis sa aloce mai putini bani pentru reabilitarea drumurilor si echilibrarea bugetelor locale din judetul Iasi @ Fata de alte judete din Regiunea de Nord-Est, Iasul sta mult mai prost la aceste capitole @ Acest lucru arata inca o data ca, Iasul nu are reprezentanti la nivel inalt care sa sprijine proiectele judetului

Noul Guvern al Romaniei a publicat recent proiectia bugetara pentru anul urmator. Insa, actualul Guvern pare ca-si bate joc de ieseni. Sumele alocate judetului Iasi la unele capitole sunt mult mai mici fata de judete invecinate. Si este vorba de bani alocati la cele mai importante capitole, respectiv echilibrarea bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale sau pentru reabilitarea drumurilor din judet. La aceste doua capitole, judete vecine precum Botosani, Bacau, sau Vaslui au luat fata Iasului cu mult. Ca exemplu, la capitolul legat de echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016, la Iasi vor ajunge 71.756.000 lei. La Bacau se vor aloca insa 74,4 milioane lei, iar la Suceava vor ajunge 93,3 milioane lei.

Culmea, cel mai bun exemplu este dat de alocarile pentru reabilitarea drumurilor judetene si a celor comunale. Conform formei de buget prevazuta de Ministerul Finantelor, in cursul anului urmator la Iasi ar urma sa ajunga 8,7 milioane de lei pentru cheltuielile legate de drumurile judetene si cele comunale. Asta in conditiile in care, anul trecut, Iasul a beneficiat de 11,3 milioane lei la acest capitol. In plus, in perioada 2010-2015, fondurile venite de la stat au fost substantial mai ridicate la sectorul de drumuri. Si asta nu e tot, in Regiunea de Nord-Est sunt unele judete cu o retea mult mai mica de drumuri judetene, dar care anul acesta beneficiaza de sume mult mai mari. De exemplu, Botosaniul are o retea de 600 de kilometri de drumuri judetene si va beneficia de 10 milioane lei. Vaslui are o retea de circa 600 kilometri si va beneficia anul viitor de 9,9 milioane lei. Si Bacau va beneficia de 91 milioane lei pentru drumurile judetene si cele comunale. Iasul are o retea de 1.014 kilometri de drumuri judetene si va incasa mult mai putin. In plus, pentru anul 2017 au fost estimate doar 9,4 milioane lei, in conditiile in care nevoile sunt mult mai mari.

Fara proiecte mari de infrastructura

Unele primarii din judet vor fi ceva mai norocoase, pentru ca vor beneficia de bani pentru a plati unele imprumuturi acordate in baza a doua ordonante ale Executivului. Este vorba de o serie de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016, pentru achitarea ratelor aferente împrumuturilor contractate din venituri din privatizare. In acest caz este vorba de comunele Aroneanu, Trifesti, Tomesti, Dumesti, Victoria, Schitu Duca, Movileni, Mironeasa, Golaesti, Ciurea, Ungheni, Barnova, Romanesti, Ceplenita, Mogosesti-Siret, Motca, Todiresti, dar si municipiile Pascani si Iasi. In total, la acest capitol, la Iasi vor ajunge 24,5 milioane lei. Fiecare minister a beneficiat in parte de cate o suma de bani, fondurile urmand a fi redistribuite ulterior in teritoriu. Deocamdata, pana la acest nivel Iasul are de suferit. De exemplu, la nivelul Ministerului Transporturilor, singurul proiect viabil prins pana la acest moment in buget este soseaua de centura a municipiului. Este vorba insa de finalizarea unor lucrari la prima etapa, cea de trafic usor. Conform estimarilor, abia in anul 2017 se vor aloca circa 935 mii lei pentru finalizarea unor lucrari. In rest, totul bate pasul pe loc.

Pentru anul 2016, la Iasi ar urma sa ajunga cam 138 milioane lei pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului, sustinerea centrelor persoanelor cu handicap, pentru demararea programului „lapte si corn”, pentru sustinerea centrelor speciale, dar si pentru plata salariilor personalului din aceste unitati. In anul 2017, suma ar urma sa ajunga la 139 milioane lei, in vreme ce pentru 2018, proiectia bugetara arata o suma de 141 milioane lei. In ceea ce priveste finantarea invatamantului de stat, salariile profesorilor si drepturile persoanelor cu handicap, la Iasi, in cursul anului 2016 ar urma sa ajunga aproximativ 520 milioane lei. Suma urmeaza sa creasca cu cateva milioane lei pana in anul 2020, conform estimarilor realizate de catre actualul Executiv.
Comentarii
  • BZI-stilor deontologi si obiectivi, degeaba va straduiti sa tulburati apele, nu se mai agita lumea!
    A dat mai mult ‘cel mai extra’ guvern al plagiatorului national Ponta?

  • Stiu că sunteţi pesedişti şi plângeţi după Ponta care iubea tare mult Iaşul, mai ales de sfânta Parascheva în frunte cu înalţii fericiţi.

  • As putea sa-i explic retardatului de „ziarist” ca s-au marit salariile si nu prea mai sint fonduri, Romania fiind cam pe muche de cutit cu bugetul. Dar cred ca mi-as raci gura de pomana.

  • Iasul are cel mai mare numar de parlamentari. Ori sunt prosti acesti parlamentari ori sunt prea corupti si nu pot ridica capul si pentru comunitate. Atentie la ce votam. Fiecare parlamentar iesean este dator comunitatii, legal, ca real este preocupat de propria imbogatire. Sa-si faca matul gros si prostimea sa astepte. In schimb acesti prosti (parlamentari) actionand dupa proverbul “prostul nu-I prost destul daca nu-I si fudul” cer respect, ameninta directori, etc .Ei cred ca postul il merita nu l-au luat pentru ca au fost pe o lista si pentru ca sunt corupti si au cumparat locul de pe lista

Adauga un comentariu