Eveniment-Social

Lovitura directa. Aceasta decizie va afecta intreg judetul

Publicat: 16 ian. 2015

@ Guvernul a suntat bugetul judetului cu cateva zeci de milioane de lei @ Institutiile din Iasi se vad nevoite sa stranga punga, cele mai afectate fiind investitiile

Judetul Iasi este pe cale sa piarda cateva zeci de milioane de lei in urma unei decizii a Guvernului. Practic, judetul nu va primi peste 29 milioane de lei, bani care vor fi distribuiti catre institutiile iesene. Anul trecut, la Iasi au ajuns 57 de milioane de lei, fonduri care abia au ajuns. De aceasta data insa a contat o decizie a Executivului prin care nicio localitate din judet nu va avea un buget anual sub 1,5 milioane de lei. Acest lucru a afectat insa bugetul institutiilor judetene, care se vad nevoite sa stranga punga. In plus, fondurile vor fi alocate la pachet si nu pe institutii ca pana acum, o decizie finala in privinta alocarii banilor urmand a avea reprezentantii Consiliului Judetean. Unele institutii nu vor mai beneficia de fonduri pentru investitii.

Citeste si: Guvernul a impartit fondurile pe 2015. Iasul, lasat din nou la coada investitiilor

De exemplu, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Iasi care ar avea alocat circa 11,8 milioane de lei, insa o buna parte din bani vor ajunge pentru plata personalului si mai putin pentru investitii. Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului ar avea deja alocat de la bugetul central peste 50 milioane de lei pentru sistemul de protectie a copilului si alti 14,7 milioane de lei catre centrele pentru sprjinirea persoanelor cu handicap. In plus, DGASPC ar mai putea beneficia de o suma in cuantum de 10 la suta din totalul bugetului ajuns la judet pentru acoperirea deficitului. Nici aceasta suma nu este sigura ca ar ajunge in conturile directiei.

O decizie majora in diminuarea sumei a fost luata si ca urmare a sprijinului acordat direct comunelor. In plus, Consiliul Judetean nu va mai avea niciun rol in alocarea fondurilor catre comunitatile locale. Banii vor fi distribuiti direct de catre Directia de Finante.
Adauga un comentariu