Actualitate

Lovitura de proportii data primarilor in prag de alegeri: Frauda cu fonduri europene de milioane de euro

Publicat: 29 mai 2016
1

@ Acuzatii grave, aduse la cel mai inalt nivel, dupa ce mai multe institutii publice si potentiali beneficiari au constat fapte grave de fraudare a accesului la fonduri europene @ Aceste manevre cu adevarat scandaloase au starnit un val de controverse intre cei care au pierdut finantarile U.E. si cei care au reusit sa le obtina doar in cateva minute @ Fondurile europene destinate acestor masuri in agricultura s-au epuizat in numai 6 minute @ În urma sesizarilor, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a dispus trimiterea corpului de control la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR)

Scandal de proportii, starnit de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Cu aproape o saptamana inaintea alegerilor, zeci de primarii, majoritatea din judetele Moldovei, printre care si Iasi, au fost impiedicate sa depuna cereri de finantare cu fonduri europene pentru o serie de proiecte a caror sesiune a fost deschisa in urma cu cateva zile.
Concret, in data de 24.05.2016, AFIR a anuntat ora si data de deschidere a sesiunii de depunere de proiecte pentru submasura 4.3.A

„Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” si submasura 7.2 „Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”, respectiv ora 9:00, a doua zi, pe data de 25.05.2016. Pentru depunerea electronica a proiectelor pe aceste masuri, este necesara completarea unui formular de cerere de finantare. Acest model de cerere de finantare a fost publicat pe site-ul agentiei, www.apdrp.ro, in data de 24.05.2016, in jurul orei 15:00, dupa care, la ora 19:18, a fost inlocuit cu un alt model de cerere. Astfel, in data de 25.05.2016, la deschiderea sesiunii de depunere, cererile de finantare publicate in data de 24.05.2016, in jurul orei 15:00, nu s-au putut depune, intrucat la incarcarea lor electronica erau semnalate erori si s-au putut depune doar cererile de finantare publicate la ora 19:18 in aceeasi zi.

Practic, s-au comunicat documente de lucru cu mai putin de 24 de ore inainte de deschiderea sesiunii, desi beneficiarii sunt institutii publice, care la ora publicarii (ora 15:00, respectiv ora 19:18) au incheiat programul de lucru. Pe parcursul unei zile, au fost publicate doua modele de cerere de finantare, unul la ora 15:00 si unul la ora 19:18, din care doar cel de la ora 19:18 a fost functional pentru depunere, inducand in eroare beneficiarii care au completat formularul initial. Asa s-a ajuns ca o mare parte dintre institutiile din Moldova sa nu mai poata incarca cererile de finantare, deoarece fondurile erau epuizate deja. Conform solicitantilor, fondurile au fost epuizate in aproximativ 6 minute.

Ministrul agriculturii trimite corpul de control la AFIR

Cei mai multi potentiali beneficiari care nu au reusit sa depuna cereri de finantare au considerat ca acest lucru inseamna sabotarea si fraudarea procesului de accesare a fondurilor europene. De la deschiderea sesiunii, din data de 25 mai, ora 09:00, au fost depuse 46 de proiecte, în valoare de 45 milioane de euro, pentru infrastructura rutiera din zona montana, si 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro, în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Neamt si Timis, iar cele mai putine in Iasi, Suceava sau Galati. Prin aceste masuri, primariile puteau solicita finantari de circa un milion de euro pentru retelele de apa-canalizare sau modernizarea drumurilor.

Citeste si: Mafia fondurilor UE a ingrozit Moldova. Val de plangeri la DNA

În urma sesizarilor primite la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, referitoare la derularea sesiunilor de depunere on-line a proiectelor din data de 25 mai, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a dispus trimiterea corpului de control al MADR la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru ancheta. „Am decis sa trimit luni dimineata Corpul de control la AFIR, pentru ca au venit reclamatii din partea potentialilor beneficiari, care au vrut sa introduca proiecte în sistem, însa acesta s-a blocat foarte rapid, iar fondurile s-au epuizat. Sesiunea de evaluare a proiectelor se suspenda pâna la finalizarea anchetei si clarificarea acestei situatii”, a declarat, pentru Agerpres, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Pâna la finalizarea anchetei, sesiunea de evaluare a proiectelor pentru aceste sub-masuri se suspenda.

Val de reclamatii depuse la DNA

Modul in care AFIR a organizat sesiunea de depunere de proiecte a starnit un val de reactii in Moldova, dar si in restul tarii. S-a facut referire in primul rand la regiunea Moldovei, deoarece pana acum s-a putut constata ca cel putin doua judete din aceasta zona, respectiv Iasi si Suceava, nu au putut depune niciun proiect, consultantii fiind sabotati pe fata, cu ajutorul aplicatiei on-line care le-a fost pusa la dispozitie pentru inregistrarea cererilor de finantare.

Pur si simplu, aceasta aplicatie dadea tot timpul erori si nu permitea inregistrarea proiectelor. De aceea, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor, a cerut Guvernului Ciolos anularea sesiunii de depunere a cererilor de finantare pe masura 7.2. Nechifor a adaugat ca, a ales sa ceara acest lucru dupa ce foarte multi primari din judetul Suceava i s-au „plâns” ca AFIR a schimbat modelul cererii de finantare. „Guvernul României si Ministerul Agriculturii au jucat alba-neagra cu multi primari din judet, care s-au pregatit foarte mult pentru aceasta sesiune de depunere de cereri de finantare. Nu vreau sa banui ca sunt si alte interese. Nu se poate ca seara, ca hotul, sa modifici cererea de finantare care are 15 pagini. Sunt foarte dezamagit”, a spus Ioan Catalin Nechifor, presedintele Consiliului Judetean Suceava.
Comentarii
  • ASA TARA DE TIMPITI ASA HOTI AVEM LA CONDUCEREA PRIMULUI PARTID ADEVARAT SECURIST ,MAFIOT, CARE DE 26 ANI INDOBITOCESTE CETATEANUL CA EI SA CONDUCA .ASTA E DEMOCRATIE,CARE DE DIFERENTA INTRE PSD SI PARTIDUL UNIC PCR.PSD SE VREA UN PARTID UNIC SI NU LIPSESTE MULT. LA O TARA DE TIMPITI CE VREI SA FIE?….

  • Interesant de vazut de catre DNA si faptul ca rezultatul celorlalte sesiuni de depunere au fost finalizate taman in campanie electorala. Sa intelegem ca unele primarii au primit fonduri ptr asfaltare tocmai cu 2 saptamani inainte de alegeri. Curios!!!

Adauga un comentariu