National

Liviu Dragnea a dat lovitura in Senat. Desi liberalii s-au opus, legea a trecut

Publicat: 17 oct. 2016
1

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat o prima lovitura in Senat, reusind sa treaca, in procedura de urgenta, legea prin care se elimina 102 taxe si impozite nefiscale. Legea a trecut cu 89 pentru, o abtinere, 17 voturi impotriva.

Senatul este prima camera sesizata, camera decizionala fiind Camera Deputatilor.

Intre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

„Cred ca toti vrem ca Romania sa fie un stat puternic, dar un stat puternic este in primul rand un stat in care romanii au incredere. Si, ne place sau nu ne place, dar asta este realitatea, birocratia este, alaturi de coruptie, principala cauza a neincrederii romanilor in statul lor. Pana acum au fost foarte multe discutii despre debirocratizare. Toate guvernele au vorbit de debirocratizare si nu banuiesc niciun guvern de rea-credinta. Cred ca toti au dorit sa inceapa un proces real de debirocratizare, dar din pacate pana acum au ramas doar dorinte. Principala problema pe care o au romanii o reprezinta numarul diabolic de taxe pe care trebuie sa le plateasca. (…) Sunt absolut convins ca majoritatea dintre dvs stiti ca multe taxe nu acopera prin valoarea lor nici macar costurile sistemului de colectare a acestora. Sunt taxe care consuma, dar care nu aduc venituri la stat, care nu arata decat lipsa de incredere a statului in cetateni sau, poate mai rau, intentia de a-i urmari”, a declarat Dragnea de la tribuna Senatului.

Potrivit liderului social-democrat, in Romania, in multe situatii, „ghiseul este un loc al umilintei”.

„In Romania dureaza aproximativ opt zile de chin sa iti inmatriculezi masina. Dupa ce ai reusit in final, nu prea mai ai chef de nimic. Dureaza cel putin opt zile sa infiintezi o firma. Dupa ce ai reusit in final, iti vine sa te lasi de afaceri. Poate ca o parte importanta din aceasta lehamite vine din aceasta hartuire permanenta a cetatenilor de catre statul nostru. Romanii, in situatia de azi, mai au nevoie de inca un concediu pentru a-si putea programa sa plateasca toate aceste taxe inventate de-a lungul anilor. S-a dezvoltat chiar un business care consta in statul la cozi in locul persoanelor sau firmelor care trebuie sa plateasca taxele. Nu este normal. Putem sa reducem foarte mult din birocratie aproband aceasta lege”, a mai spus Dragnea.

Liberalii, prin vocea lui Teodor Atanasiu au cerut retragerea de pe ordinea de zi a legii si retrimiterea la Comisie pentru 30 zile, insa aceasta propunere a picat in plen. De asemenea, acestia i-au cerut lui Dragnea sa explice care este impactul asupra bugetului prin eliminarea acestor taxe si impozite.
Adauga un comentariu