Actualitate

Lista celor mai bogati ieseni

Publicat: 26 iun. 2013
1

@ Alesii judetului Iasi si-au depus recent noile declaratii de avere @ Cei mai multi nu s-au omorat cu munca in primul an de mandat la Consiliul Judetean, insa continua sa declare venituri consistente din alte activitati @ Fie ca este vorba de masini, case sau terenuri, alti consilieri au preferat sa treaca aceste bunuri pe numele rudelor

O buna parte a alesilor judeteni si-au depus recent noile declaratii de avere. In mare, acestea nu difera de cele de anul trecuta, consilierii preferand, in majoritatea cazurilor, sa se declare persoane modeste, fara prea multe case, terenuri sau active financiare. Presedintele Cristian Adomnitei sustine ca detine un teren in extravilanul municipiului Iasi, dar si doua apartamente si un garaj. Unul din aceste apartamente a fost insa vandut recent. Adomnitei mai detine un autoturism Honda si un Range Rover, dar si bijuterii in valoare de 19.000 de euro. Seful CJ nu sta rau nici la capitolul active financiare. Acesta are noua conturi in euro, dolari americani si lei la diferite banci. Detine si 30 la suta din actiunile Centrului Medical Bucovina din Suceava si are un credit de 10.700 lei scadent la anul. A mai incasat 4.000 de euro de la Comitetul Regiunilor ca decont, iar de la CJ a incasat peste 32.000 lei ca indemnizatie. Anul trecut, Adomnitei a fost si deputat, el incasand de la parlament circa 25.000 lei. Sotia sa, judecator la Iasi, a primit 63.000 lei.
Adomnitei mai este asociat la trei firme din Iasi. De la centrul medical din Suceava a beneficiat in urma unor contracte incheiate cu spitalele de stat de alte cateva zeci de mii de lei.
Vicepresedintele liberal Victor Chirila are trei terenuri intravilane in Iasi, Vaslui, Barnova si unul agricol in Tomesti. Pe numele sau mai are trecut un apartament in Iasi si o casa de locuit in Solesti, Vaslui. Are un autoturism Opel Corsa si nu are active financiare sau datorii. De la CJ Iasi a incasat anul trecut pentru functia de vicepresedinte 50.602 lei.
Celalalt vicepresedinte, social democratul Victorel Lupu, are doua terenuri intravilane in Iasi si Mogosesti si un teren arabil in aceeasi comuna. Lupu mai are doua case de locuit in Iasi si Mogosesti, un autoturism Ford Focus, trei active financiare in lei, un imprumut acordat in nume personal si cinci seturi de actiuni la diferite societati. Lupu a primit anul trecut ca director al Finantelor Locale 77.000 lei, iar ca vicepresedinte la CJ inca 10.000 lei.

Consilieri instariti

De la USL, printre cei mai instariti apare consilierul Cristian Stanciu. Lider de grup al PSD, fiul deputatului Anghel Stanciu detine Fundatia Ecologica Green (FEG), de unde a prins numeroase contracte atat cu statul, cat si cu fonduri europene. Stanciu junior se lauda cu un teren agricol in satul Corjauti, comuna Hiliseu – Horia din Botosani, dar si un alt teren intravilan pe raza municipiului Iasi. Consilierul sustine ca mai are si doua case de locuit, ambele in municipiul Iasi. Stanciu declara ca nu are niciun fel de autoturism, insa se foloseste de doua masini marca Audi, trecute pe FEG. Acesta mai sustine ca are active financiare in lei, euro si dolari americani la doua banci din Iasi, dar si ca are trei credite, toate catre fundatia pe care o patroneaza alaturi de tatal sau. Creditele sunt de 100.000 lei, 15.000 lei si 52.000 lei. Anul trecut, Stanciu junior a incasat din managementul de la FEG 10.405 lei, din indemnizatia de la Consiliul Judetean a mai beneficiat de 6.382 lei, iar ca membru in consiliul de administratie de la CET a primit 117 lei. Sotia sa a primit si ea de la FEG aproape 90.000 lei in cursul anului trecut, fiind cea care se ocupa in acte de aceasta fundatie. Un alt social democrat care si-a actualizat declaratia de avere este si Dinu Apavaloaie. Acesta detine un teren intravilan in zona Pascani, dar si o alta suprafata, a carei categorie nu a precizat-o. Apavaloaiei mai detine un apartament si o casa de locuit, are datorii de 80.000 euro la doua banci, iar pe 2012 a primit indemnizatie de la CJ peste 11.000 lei. Sotia sa, administrator la Adems SRL Pascani, a incasat 5.629 lei. Social democratul Mihail Baciu detine un teren intravilan in municipiul Iasi, o casa de locuit in oras, dar si un apartament in Capitala. Are doua active financiare in euro si lei, dar si datorii catre o persoana fizica de 15.000 euro. Baciu este decan in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, de unde anul trecut a incasat 23.000 lei. El mai beneficiaza si de o pensie de 19.000 lei anual. Din indemnizatia de la CJ Iasi a incasat peste 13.000 lei anul trecut.

Pesedistul Vasile Citea se numara si el printre cei mai avuti alesi judeteni. Acesta detine un teren intravilan in Iasi si unul la Valea Lupului, dar si o pasune. Citea are o casa de locuit la Valea Lupului, nu are alte active financiare si un credit de 20.000 euro. Anul trecut, de la societatea pe care o administreaza a incasat 45.000 lei, iar ca indemnizatie de la CJ a primit 7.900 lei.
Liberalul Eduard Boz nu are casa si terenuri, dar in schimb are doua autoturisme, ambele marca Skoda Fabia. Nu are active financiare si nici datorii, iar anul trecut a beneficiat de 9.500 lei de pe urma unor servicii juridice. Un alt ales PNL, Liviu Bratescu, a aratat in declaratia de avere ca nu are terenuri si ca detine doar un apartament in Iasi. Are insa trei active financiare in euro, dolari americani si lei, dar nu si datorii. De la Academia Romana a incasat anul trecut 8.000 lei. Din functia de director al Ateneului Tatarasi a primit 24.000 lei, iar de la Institutul A.D. Xenopol tot 24.000 lei.

Opozitia, mai saraca si plina de datorii

Democrat liberalul Dorel Lebada detine un teren agricol in Iasi si o alta categorie neprecizata de teren in Campulung Moldovenesc. Acesta are o casa de locuit si un apartament in municipiul Iasi, dar si o Dacia Logan, un Ford Focus si o motocicleta Suzuki. Lebada nu are active financiare si are contractat un credit pe 18 ani de 70.000 euro. Anul trecut, de la Directia Silvica a incasat 54.000 lei, iar de la CJ a primit 4.000 lei. Sotia sa, profesor la Colegiul „Costache Negruzzi”, a incasat 13.1000 lei. Consilierul PDL Catalin Morosanu sustine ca nu are case sau terenuri si nici autoturisme. Cu toate acestea, Morosanu a incasat din instrainarea unui Lexus si a unui BMW aproape 15.000 euro. Nu are active financiare si nici credite, iar de la CJ Iasi a incasat aproape 3.000 lei. Consilierul democrat Radu Ursanu, vice-lider al PDL in Consiliul Judetean, a declarat ca detine un teren intravilan in comuna Ciurea, dar si unul in localitatea Sarul Dornei, insa fara a preciza categoria acestuia. Ursanu a specificat ca detine un apartament si o casa de locuit, un autoturism Volkswagen Passat din 2006 si ca nu are active financiare. Are insa mai multe credite in euro si lei.

Consilierul conservator Vasile Salaru a mentionat ca in decursul anului trecut nu a detinut terenuri, ca are un apartament in Iasi si unul in Bucuresti, un autoturism Volkswagen, si trei active financiare in lei si dolari americani. A primit 20.000 lei de la Colegiul „Garabet Ibraileanu” si o indemnizatie de 7.000 lei de la CJ Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu