Actualitate

Lista celor mai bogati fermieri din Iasi. Au primit subventii de aproape 80 de milioane de lei

Publicat: 17 nov. 2014
1

@ Sunt in topul fermierilor care primesc cele mai mari subventii in agricultura @ Latifundiarii Iasului au primit in acest an sume uriase drept subventii pentru terenurile pe care le lucreaza @ In fruntea clasamentului se afla o societate care lucreaza peste 3.700 de hectare de teren agricol

Subventiile primite de fermierii ieseni in acest an in cadrul Schemei Unice de Plata pe Suprafata-SAPS, campania 2014, au fost de aproape 80 milioane de lei. Conform informatiilor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi, 29.300 de fermieri din judet au solicitat subventiile pentru terenurile pe care le au in administrare pe o suprafata de 252.686 de hectare. Acestia au primit avansul la plata in valoare de peste 77 de milioane de lei pentru campania din acest an. In topul celor mai mari beneficiari de subventii se numara numai societati comerciale.

Citeste si: Latifundiarii Iasului au incasat subventii de milioane de euro

Sume uriase pentru latifundiarii judetului

Topul este condus de SA Moldova Tiganasi care a primit 1,3 milioane de lei pentru administrarea a 3.766 de hectare de teren agricol. Firma a incasat anul trecut peste 404.000 euro pentru suprafata de 4.015 hectare pe care o exploateaza, fiind pe locul 3 in topul firmelor cu cele mai mari subventii acordate de APIA Iasi. SC Agricola Prut a primit 1,2 milioane de lei pentru exploatarea a 3.426 de hectare, iar SC Agrocomplex Lunca Pascani, putin peste un milion de lei pentru administrarea a 3.312 hectare de teren agricol. Urmatoarele in clasament sunt SC Agrocom Strunga, SC Panifcom si SC Agralmixt SA care au primit intre 875.000 si 688.000 de lei pentru suprafete cuprinse intre 2.877 si 1.725 de hectare. SC Cotnari SA a incasat 606.708 lei pentru 1.993 de hectare si SC Gherghiceanu SRL, 563.556 de lei pentru 1.807 hectare. Cea din urma are sediul in comuna Iugani si are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Alti 500.000 de lei pentru fiecare societate au primit SC Agro Verd si SC Agrofruct Plugari, care administreaza in jur de 1.500 de hectare fiecare. Subventia pe suprafata primita in acest an in avans a fost de aproximativ 79 de euro la hectar.

Cum se obtine subventia?

Beneficiari ai platilor directe în cadrul SAPS pot fi persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata. Acestia trebuie sa detina calitatea de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori în cadrul asociatiilor în participatiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obtine plata, cei interesati trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare, sa depuna o cerere la APIA si sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar.

Citeste si: Cel mai bogat fermier din Iasi primeste subventii de aproape 60.000 de lei de la stat
Adauga un comentariu