National

Linia telefonica directa anti-hartuire

Publicat: 04 feb. 2013
1

Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a prezentat astazi rezultatele evaluarii la care au fost supuse femeile angajate in structurile MAI, pentru a afla daca acestea au fost hartuite sau agresate sexual, dar si problemele de care acestea se lovesc la locul de munca.

Ministrul Stroe a anuntat, printre alte masuri birocratice pe care le va lua, si infiintarea unei structuri si a unei linii telefonice directe pentru semnalarea faptelor de hartuire sau agresiune sexuala la nivelul MAI.

Au existat intre 8 si 10 „semnalari” de fapte de hartuire sexuala la nivelul Politiei Romane, a declarat inspectorul sef Petre Toba, el precizand ca acestea au ramas „in evaluarea psihologilor” de la MAI si ca nu sunt inca fapte confirmate.

In rest, demersul initiat de Stroe la nivelul MAI nu a descoperit faptele pe care le cauta, dupa scandalul mediatizat de la IPJ Olt, unde politista Melania Renghea si-a injunghiat fostul sef, intr-o comuna de langa Bals. Politistele intervievate s-au plans in special de conditiile grele de munca si de timpul prea mic care le ramane la dispozitie pentru familie.

„Nu exista o tendinta de manifestare a unor astfel de acte. La o cifra de 52.000 de oameni cat are Politia, 2-3 cazuri aproape ca nu inseamna nimic.Totusi, este o chestiune grava chiar daca exista si un singur caz”, a declarat ministrul Radu Stroe.

Evaluarea a acoperit aproximativ 70% din personalul feminin al MAI. La unele structuri, precum Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Jandarmerie sau Politia de Frontiera, nu au existat sesizari privind nereguli.

La nivelul Politiei, au fost evaluate aproximativ 6.200 de politiste, din totalul de 8.800. „Au fost si situatii in care unele colege nu au dorit sa ia parte la aceste activitati. Ele nu au fost obligate. S-a respectat dreptul la anonimat si la confidentialitate”, a precizat Petre Toba.

Linia telefonica anti-hartuire

Ministrul Radu Stroe a anuntat ca va lua mai multe masuri in urma acestei evaluari, printre care si efectuarea unui studiu amplu, facut de profesionisti din afara MAI, care sa evalueze psihologic personalul MAI.

Radu Stroe a anuntat infiintarea unei linii telefonice directe, prin care orice angajat al MAI va putea sa semnaleze fapte de hartuire sexuala sau alte agresiuni, direct la MAI. Aceste sesizari vor ocoli ierarhia directa si vor fi preluate direct de o structura specializata din MAI, care urmeaza sa fie infiintata.

„O persoana de sex feminin sau nu poate pune mana pe telefon imediat, in clipa urmatoare faptei, si sa semnaleze”, a explicat ministrul Radu Stroe.

„Early warning” pentru hartuire sau sinucidere

De asemenea, in MAI va fi infiintata o structura care sa se ocupe cu „avertizarea timpurie, pentru a culege si a prelua din timp orice derapaj”, a mai anuntat Radu Stroe.

Oficialii MAI nu au putut oferi detalii despre cum va functiona aceasta structura. Darius Turc, seful Centrului de Psihosociologie al MAI, a explicat ca va fi vorba despre „un instrument de management al riscului”, care sa descopere personalul „cu potential de neadaptare la locul de munca”.

„Daca o doamna, intr-o zi, observa ca seful ei a inceput sa se uite altfel la ea”, a incercat ministrul Radu Stroe o ilustrare a modului in care ar putea functiona acest sistem.

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a exemplificat insa cu alte situatii, cum ar fi cazurile de politisti care nu isi mai pot plati ratele si risca sa clacheze psihic: „In 2012 am avut 7 cazuri de sinucidere a unor politisti. Daca s-ar fi cunoscut situatia lor dinainte, poate s-ar fi reusit sa nu vorbim astazi despre ei la timpul trecut”, scrie gandul.info
Adauga un comentariu