International

Lideri sarbi din Bosnia, condamnati definitiv la 22 de ani de inchisoare

Publicat: 01 iul. 2016
1
Tribunalul special pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a confirmat ieri pedeapsa de 22 de ani detentie, pronuntata impotriva a doi fosti responsabili ai sarbilor bosniaci pentru rolul lor in timpul conflictului care a devastat Bosnia intre anii 1992 si 1995. Apropiati ai liderului lor politic Radovan Karadzic, ex-ministrul de interne al sarbilor bosniaci Mico Stanisic (62 de ani) si fostul sau subordonat Stojan Zupljanin (64 de ani) au fost recunoscuti vinovati in 2013 de crime impotriva umanitatii si crime de razboi pentru rolul lor in timpul razboiului soldat cu circa 100.000 de morti in Bosnia. 

Vezi si  Donald Trump vrea sa foloseasca NATO impotriva ISIS

„Camera de apel revoca apelurile lui Stanisic si Zupljanin in intregime si confirma condamnarile lor”, a declarat judecatorul Carmel Agius.  „Detinuti in prezent in inchisoarea speciala a ONU, situata la Scheveningen, in suburbia orasului Haga, cei doi sarbi raman in detentie la Haga, in asteptarea finalizarii aranjamentelor pentru transferul lor spre tara, unde isi vor executa pedeapsa”, a precizat Agius. 
Potrivit avocatului Stephane Bourgon, „Stanisic se simte foarte rau” si a comentat decizia judecatorilor: „Ceea ce este in aceasta sentinta nu corespunde adevarului”.  Stanisic si Zupljanin contestasera condamnarea pronuntata la proces in prima instanta, in timpul caruia pledasera nevinovati.  Procurorul, care a facut si el apel, a sustinut ca „gravitatea crimelor comise merita o pedeapsa mai severa”. 
Cei doi barbati sunt acuzati ca au ordonat desfasurarea fortelor de securitate care au participat, impreuna cu armata sarbilor bosniaci, la atrocitati – executii, violuri si torturi – impotriva musulmanilor si croatilor in orase si centre de detentie din toata tara.  Mico Stanisic desfasurase forte de politie active, intarite de politisti de rezerva necalificati, cu scopul de a crea divizari etnice pe teren si a stabili „un stat sarb pe cat de etnic posibil”. Adauga un comentariu