National

Liberalii vor sa mearga singuri

Publicat: 05 iul. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:13809;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In ultimul timp s-a lansat o adevarata moda a aliantelor. Tot mai des se vorbeste atat de constituirea unui pol de dreapta, cat si de a unuia social-democrat. Unele formatiuni politice – ca Alianta pentru Romania sau Partidul Democrat – vad Partidul National Liberal ca un partener cu drepturi egale intr-o uniune social-democrata, altele – ca Uniunea Fortelor de Dreapta si Partidul National Taranesc Crestin si Democrat – cer liberalilor sa li se alature intr-o alianta de dreapta. Desi liberalii au cochetat si cu unii si cu ceilalti, un raspuns clar din partea PNL va veni abia la mijlocul lunii iulie. Interesant este faptul ca, din ce in ce mai insistent, este vehiculata si varianta ca liberalii sa se prezinte cu propriile lor liste la viitoarele alegeri generale. „In ceea ce ma priveste, consider ca solutia cea mai buna este ca Partidul National Liberal sa-si pastreze identitatea politica si sa candideze de unul singur la alegerile din toamna. Romania are nevoie de o guvernare liberala”, a declarat Dan Carlan, unul dintre membrii de marca ai PNL Iasi.
Fostul candidat la Primarie a apreciat ca o alianta alcatuita din mai multe partide prezinta o serie de dezavantaje. Astfel, doctrinele politice proprii formatiunilor constituente au tendinta de a se dizolva intr-un mesaj electoral cu putini sorti de izbanda. Mai mult, cartelurile politice pot deruta foarte lesne alegatorul. „Cu ani in urma, am trait experienta Aliantei National Liberale, ce fusese alcatuita din Partidul Liberal ’93 si Partidul Aliantei Civice. Din pacate, respectiva alianta nu a spus nimic electoratului, care s-a indreptat spre alte formatiuni politice”, a declarat Dan Carlan.
Liberalul crede ca o uniune electorala cu Alianta pentru Romania este inoportuna din considerente doctrinare. Chiar daca ApR pare a avea anumite veleitati social-liberale, pentru Dan Carlan traseul Partidului National Liberal trebuie sa fie cel al unui partid de dreapta. Referindu-se la o eventuala alianta cu PNTCD sau UFD, Carlan s-a aratat sigur ca un astfel de cartel politic ar aduna mai putine voturi decat ar strange fiecare formatiune in parte daca ar candida de una singura. Cu toate acestea, liberalul a spus ca imediat dupa alegerile din toamna se impune o colaborare intre partidele de dreapta si de centru-dreapta pentru a contrabalansa ascensiunea stangii.
In ceea ce priveste recenta initiativa a tinerilor liberali de a proceda la sanctionarea tuturor liderilor de filiale care nu au obtinut rezultate satisfacatoare la alegerile locale, Dan Carlan a apreciat pozitiv ideea.
„Este un demers pragmatic, ce tradeaza maturitate politica. Este nevoie de o asumare a responsabilitatii, atunci cand lucrurile nu merg bine. Mi se pare normal ca acolo unde rezultatele nu au fost dintre cele mai bune sa se intreprinda o analiza a activitatii respectivelor filiale, iar ulterior sa se ia masurile cuvenite”, a afirmat Dan Carlan.
Catalin ONOFREI
Adauga un comentariu