National

Legea administratiei publice, o cacialma?

Publicat: 15 ian. 2002

•Potrivit declaratiilor oficialitatilor, articolul 152 suspenda ceea ce prevede legea cu privire la incompatibilitatea consilierilor locali •Specialistii in drept administrativ au pareri diferite •Toti considera insa ca articolul derogator este introdus pe criterii politice •Interpretarea oficiala a ministrului Cozmanca este lege peste lege?

Campania demarata de cotidianul ZIUA de Iasi referitoare la cazurile de incompatibilitate a consilierilor locali a starnit reactia oamenilor politici reprezentativi la nivelul judetului. Din textul Legii 215/2001 a Administratiei Publice (art. 30) rezulta clar situatiile in care cumulul de functii indeplinite de functionarii publici este incompatibil cu calitatea de membru al Consiliului Local. Este cazul celor doi viceprimari ai municipiului Iasi, ai celor cinci consilieri care sunt concomitent membri ai Consiliului de Administratie al RADET (Romeo Ciobanu, George Carapanu, Elena Nazarie, Radu Prisacaru si Romeo Olteanu), al managerului RAJAC, Gheorghe Nichita, al sefei Oficiului de Stare Civila, Renata Puscasu, al secretarului Prefecturii, Tudor Leonte, al sefului de serviciu de la DAFIS, Petru Focsa si al altora, aproape 90% din cei 31 de consilieri locali fiind in stare de incompatibilitate.

Conform art. 60 lit. b din lege, in caz de incompatibilitate, mandatul de consilier inceteaza de drept. Sunt dispozitii legale imperative, deci nu exista nici un fel de dubiu cu privire le oportunitatea textului actului normativ. In fata evidentei, consilierii „buclucasi” se agata de o portita inserata parca intentionat pentru a putea fi folosita, daca nu ca o derogare, macar ca un tertip legal pentru crearea unei stari de confuzie.

Cozmanca e mai tare ca Parlamentul

„Textul legii este ambiguu”, a declarat prefectul. Si cu asta, basta! „Ministrul Octav Cozmanca a remis o interpretare oficiala a art. 152, potrivit careia toti consilierii aflati in exercitarea mandatului pot sa-si pastreze functiile publice pana la viitoarele alegeri”, a declarat primarul Simirad. De cand si pana cand interpretarea unui demnitar, fie el si ministru al Administratiei Publice, tine loc de lege? Conform declaratiilor penibile ale oficialitatilor locale, Cozmanca ar avea calitatea sa emita o lege peste lege? Sefii administratiei, fie cunosc prea putin legislatia, si din acest punct de vedere parerea lor este prea putin autorizata, fie emit consideratii care sa le serveasca interesul propriu ori de partid. Senatorul de Iasi al PSD, Ion Solcanu, a facut lobby tot in interesul consilierilor. „La intrarea in vigoare a prezentei Legi a administratiei, le-am cerut consilierilor locali ai PSD sa-si dea demisia din functia publica. Situatia tensionata creata atunci a necesitat interventia Guvernului, iar textul articolului 152 a fost lamurit in sensul continuarii exercitarii mandatului de consilier”, ne-a declarat senatorul Solcanu.

„S-ar crea un haos in administratia ieseana”

In cautarea unei ratiuni pentru care oficialitatile centrale au emis aceasta interpretare partinitoare, a incercat sa dea unele explicatii secretarul Prefecturii, Tudor Leonte. „Consiliul Local a fost ales de catre electorat, iar vointa electoratului nu poate fi schimbata printr-o lege care intra in vigoare in perioada mandatului. Daca s-ar hotari incetarea de drept a mandatului pentru incompatibilitate, s-ar crea un haos in administratia ieseana, deoarece persoanele care i-ar inlocui pe consilierii incompatibili ar avea nevoie de cel putin un an de zile pentru a fi la curent cu toate problemele legate de administratie in municipiul Iasi”, ne-a spus Tudor Leonte.

Dupa cum se vede, avocatul Leonte este primul care recunoaste ca nici o alta institutie nu poate sa-si dea cu parerea asupra aplicabilitatii unei legi, decat Parlamentul Romaniei, insa ofera in acelasi timp si ratiunile avute in vedere de organul legislativ cand a inserat acest articol 152. Explicatiile nu au, insa, nici o legatura cu starea de fapt si sunt simple speculatii, care au substrat, dar raman doar interpretari fortate care „tin de cald” doar pana vor aparea litigii in instanta, avand ca obiect nerespectarea hotararilor CL. Motivatia: consiliul municipal este nelegal constituit si prin urmare, toate hotararile emise dupa 23 mai 2001 sunt nule de drept.
Adauga un comentariu