Actualitate

Legatura INCREDIBILA cu Iasul a unui personaj care a facut SENZATIE tocmai in Statele Unite – FOTO

Publicat: 10 apr. 2016

@ Totul este legat de un om si o cladire unica care a fost construita in plin centrul Iasului @ Din pacate, acum, nimic din ceea ce a insemnat gloria si fabuloasele evenimente care s-au derulat aici nu a mai ramas! @ In aceasta poveste a fost implicata o comunitate importanta de straini care au vietuit, de-a lungul a sute de ani, in fosta capitala a Moldovei @ Peste toate acestea, in prim-plan este celebrul Avraham sau Avram Goldfaden, care a facut senzatie in Statele Unite ale Americii pe faimosul Broadway din orasul New York

Astazi, doar un bust ascuns in spatele Teatrului National (TNI) Vasile Alecsandri din Iasi mai aduce aminte de personalitatea fabuloasa si contributia uriasa pe care a avut-o Avram Goldfaden in cultura ieseana si mondiala. Putini mai cunosc faptul ca Goldfaden (1840 – 1908 – n.r.) poet, dramaturg, regizor si actor de limba idis si ebraica, este considerat „parintele” teatrului evreiesc modern. El a fondat in 1876, la Iasi, primul teatru idis din lume.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

„Trupa de actori evrei condusa de Avram Goldfaden aduna un public numeros la fiecare reprezentatie, si datorita «jocului excelent al actorilor» dupa cum nota insusi Mihai Eminescu in Curierul de Iasi. Din nefericire, chiar la inceputul iernii acelui an, Trupa Goldfaden a parasit Romania, pornind intr-un turneu prin Europa si stabilindu-se definitiv in cele din urma tocmai in Statele Unite ale Americii. Acolo, Goldfaden, cel numit de New York Times un «Shakespeare al evreilor», a fost intemeietor al musicalului american si a cunoscut un succes urias pe faimosul Broadway„, se arata in datele Comunitatii Evreiesti din Iasi. 

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Fabuloasa poveste din Gradina Pomului Verde

Important de reliefat este ca, primele reprezentatii în limba idis care au avut loc la Iasi în 1875 s-au derulat în gradina lui Simion Marcu, aflata chiar pe locul unde acum este sediul Bancii Nationale. „Ideea lui Marcu a fost molipsitoare. Nu prea departe de locanta sa, într-o «casuta doar cu un singur etaj», în vadul vechiului Casino de Viena, din strada Primariei, s-a deschis Cazinoul «La Pomul Verde». Noua locanta l-a atras si pe poetul Avram Goldfaden, fost învatator din Ucraina, care publicase un volum de versuri si altul de teatru si care calatorise la Lemberg, Munchen, Cernauti, cautându-si un rost, de unde coborâse la Iasi. Venise cu dorinta sa înfiinteze o gazeta evreiasca, dar sotia prietenului sau Ithac Librescu i-a zis: «Monsieur Goldfaden, la Bucuresti exista un ziar Haioet al carui redactor moare de foame de sapte ori într-o zi. Ce ai de gand? Sa scoti si dumneata un ziar si sa muriti amândoi de foame? Mai bine asculta ce-ti spun eu. Lasa-te de nebunia asta! Evreilor le lipseste un teatru. Apuca-te mai bine de asa ceva! Ma gândesc la un teatru evreiesc la fel ca al românilor». Racindu-se timpul si negasind la Iasi o încapere convenabila pentru spectacole, directorul si mica lui trupa din trei persoane – Goldfaden, Israel Grodner si Suher Goldstein, numarati opt dupa roluri, au plecat la Botosani, unde li s-a oferit o sala încapatoare, si apoi la Galati, Braila si Bucuresti. Au urmat apoi turnee la Odessa, Harcov, Moscova, Petersburg, Varsovia si, din 1887, în New York unde, întâmpinând indiferenta localnicilor, dupa doi ani s-a retras la Paris si Lemberg, întorcându-se amarât la Bucuresti în 1892. Prin 1895 a venit în turneu la Iasi, jucând pe scena de la Sidoli si Pomul Verde. A plecat apoi iarasi în America, unde a pus bazele «musical theatre»”, se mentioneaza in documentele vremii. 

Citeste si: O moarte ingrozitoare a marcat acest loc! Totul este invaluit in mister – GALERIE FOTO

Destin crunt si pentru cel de-al II-lea teatru evreiesc din Iasi

Mai departe, asa cum s-a intamplat in numeroase cazuri din tara noastra, o serie de cladiri remarcabile si cu un trecut special, cum este si cea unde a functionat cel de-al II-lea Teatru Evreiesc din oras (primul fondat de Avram Goldfaden in anul 1876 la Iasi – n.r.) se afla acum in paragina. „Anul constructiei acestei cladiri se pare ca este 1920, dupa cum reiese din fisa tehnica a imobilului aflata la Primaria Iasi. Constructia era dezvoltata in cea mai mare parte in forma de U, cu laturi inegale si avea regim de inaltime demisol si parter, iar partial demisol, parter si etaj. O parte insemnata a constructiei a fost demolata in anul 1963. La acele vremuri, ca proprietar apare un anume Tabio Celesi din Italia. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta cladire sa fie mult mai veche, undeva de la finalul secolului al XIX-lea. Concret, in Lista Monumentelor Istorice din anul 1992, ea figureaza ca monument din secolul al XIX-lea. Este vorba de o casa ridicata in stil oriental. Practic, in baza marturiilor avute de la fosti si actuali proprietari din zona Arcu, aici a functionat Teatrul Evreiesc din Iasi. Este vorba de un al doilea asemenea asezamant cultural remarcabil, dupa cel fondat de Avram Goldfaden. De precizat ca, in anul 2004, acest imobil a fost demolat, iar acum, in aceasta zona, nu a mai fost ridicat nimic”, se arata in datele Directiei pentru Cultura.
Adauga un comentariu